Nova vest
Košarka

Četvrtak, 10.09.2015.

19:00

Skener: Kolektivna disertacija Saletovog orkestra

Kroz “grupu smrti“ Srbija je prošla sa 5:0, a više od pobeda nad veoma jakim ekipama raduje način na koji su izrabranici Aleksandra Đorđevića stigli do njih.

Izvor: Spasoje Veselinović

Autor:Spasoje Veselinović

Default images
StarSport

Poslednja u nizu bila je Italija (101:82), selekcija koja je došla u najjačem mogućem sastavu na Evrobasket, sa željom da konačno uradi nešto veliko, sad ili nikad.

Za razliku od Srbije, koja je takmičenje otvorila velikom pobedom nad Španijom, “Azuri“ su krenuli porazom od Turske, a formu su postepeno podizali, ’ponizili’ Španiju i čekali duel sa “Orlovima“ za prvu poziciju, bez povređenog Luiđija Datomea i umornog Marka Belinelija.

I tu je krenulo sve kako treba za naš sastav. Miloš Teodosić je ubacio u viši stepen prenosa već na početku utakmice, brzih šest poena, uz fenomenalnu asistenciju za zakucavanje Ognjena Kuzmića uverili su Italiju da je srpski plejmejker spreman za sve. Kada je proradio i šut za tri poena, već se nazirao dalji razvoj situacije.

Italija je svoju igru bazirala na Danilu Galinariju, sa pozicije četvorke se izvlačio van linije za tri poena, a u preuzimanjima često je namenski ostavljen da igra protiv centara Srbije. Kuzmić je tu vodio veliku borbu, brzo zaradio dve lične greške, a dodavanja Andrei Barnjaniju posle prodora primorala su i Nemanju Bjelicu na brze dve lične greške.

Odavno nije viđeno da jedna ekipa na svakoj utakmici ima oko 30 asistencija. Srbija je ovoga puta zabeležila 29, a jedini trenutak u kom su Italijani zapretili dogodio se na polovini treće deonice. Ponovila se priča iz duela sa Turskom, delovali su “Orlovi“ pomalo uspavano na startu drugog poluvremena.

Spustili su Italijani razliku na manje od deset poena, a vraćanje čvrstine u odbrani donelo je ono što smo čekali od početka šampionata, šut Bogdana Bogdanovića. Perfektan pâs Teodosića je valorizovao sa tri poena, pogađao je i Stefan Marković i povratka za Italiju nije bilo.

U osmini finala Evrobasketa Srbija će se 13. septembra sastati sa selekcijom Finske.

4 Miloš Teodosić – Još jedna genijalna partija komandanta srpskog napada. Kao u transu je započeo utakmicu, asistirao, pogađao, za osam minuta je upisao 11 poena, a njegovi čuvari nisu znali odakle opasnost preti. Na nivou je bio tokom celog meča, pored 26 poena upisao je osam asistencija, uz svega jednu izgubljenu loptu, iako su ga u drugoj deonici Italijani prilično čvrsto čuvali.

5 Marko Simonović – Nije ulazio u igru.

6 Ognjen Kuzmić – Kako prvenstvo odmiče momak iz Doboja deluje sve sigurnije, a saigrači veruju u njegove mogućnosti i koriste ga kao značajno oružje u napadu. U odbrani je bio na velikim mukama, morao je da se juri sa Galinarijem daleko od svoje prirodne pozicije, a u nekoliko navrata je pokazao da ima visok nivo košarkaške inteligencije prilikom postavljanja za skok.

7 Bogdan Bogdanović – U prvom poluvremenu kao da ga nije bilo na parketu, bežao je od kontakta, što znači da ga povreda leđa i dalje muči i da ne može potpuno da se razmaše, onako kako on zna. U nastavku je pronašao ritam, pogodio veoma bitnu trojku kada su Italijani pretili da se približe. Pauza koja sledi će mu veoma prijati jer će u eliminacionoj fazi njegov doprinos biti veoma potreban.

8 Nemanja Bjelica – Dva brza faula nad Barnjanijem su ga izbacila iz igre u dobrom delu prvog poluvremena, ali je ’profesor’ uspeo da pokaže zašto su mu takav nadimak nadenuli navijači Fenerbahčea. Za 23 minuta je ubacio 19 poena, upisao osam skokova i četiri asistencije, za ukupan +/- indeks od 25. Veoma raduje to što je uspeo da se izbori sa pritiskom ličnih grešaka, a u finišu utakmice videli smo kako sjajno sarađuje sa Bogdanovićem, bilo kao asistent, bilo kao realizator.

9 Stefan Marković – Koliko je trebalo u napadu, on je uradio, ubacio je jednu od ključnih trojki na polovini treće deonice, jednom se lepo ušunjao pod koš protivnika, a već je dovoljno pisano i pričano o tome kakvu odbranu igra. Stalno je bio na lopti, uvek spreman za bacanje na parket i borbu za svaki posed.

10 Nikola Kalinić – Nije naseo na provokacije Galinarija, odličnu partiju je začinio sa dva brutalna alej-upa, nije ga hteo šut za tri, ali je u nekoliko situacija pomalo naivno pravio faulove. Partija protiv Turske mu je dala veliku dozu samopouzdanja, polako diže formu i u nastavku može predstavljati ’iks’ faktor za selekciju Srbije, kako odbranom, tako i u napadu, gde često može da “izmisli“ poene.

11 Nemanja Nedović – Imao je problema sa bekovima Italije, u nekoliko navrata su ga lako probijali, ali je umeo da zaboravi na to i da se snađe u kritičnim situacijama i ničiju loptu prebaci na stranu Srbije. Zabeležio je sjajnu blokadu, a utisak je da ima malo problema u šutu, što je i logično s obzirom na to da je na startu prvenstva bio gotovo nepogrešiv.

12 Dragan Milosavljević – Bez namere da krene ka košu, otvorenu kontru je vratio na početak, a u situaciji za šut iz kornera je izabrao ekstra pâs. Ipak, zarazna agresivnost u odbrani je ono što bivšeg kapitena Partizana čini jednim od veoma bitnih šrafova ovog tima, za minute koje dobija se rastrči, unese pometnju i iznenadi protivnika, ko god to bio.

13 Miroslav Raduljica – Ponovo su ga tukli, ponovo je uspevao da izdrži sve i za 15 minuta ubaci 14 poena. Opet je sjajno sarađivao sa Teodosićem, koristio je manjak snage centara Italije, a imao je hrabrosti da se zaleti na trojicu, “zarola“ i pogodi uz faul. Podiže formu, a čini se da tome velike zasluge imaju spoljni igrači Srbije, koji tačno znaju kada i kako mu treba uputiti loptu.

14 Zoran Erceg – Lažna četvorka i još lažnija petica. Erceg je prava noćna mora za protivničke centre, a ovoga puta mu nije smetao ni igrač sličnog tipa – Andrea Barnjani. Pogodio je dve trojke, a kada Srbija igra sa njim na centru i Bjelicom kao četvorkom ima neverovatnu širinu u napadu, a opet i snagu da zadrži napade konvencionalnih ekipa.

15 Nikola Milutinov – Odigrao je četiri minuta, za to vreme napravio tri lične greške i izgubio jednu loptu, bez napadačkog ili skakačnog učinka. Evidentno je da mu fali samopozdanje, ali i iskustvo. Svakako imaće mnogo toga da nauči, čak i samim pojavljivanjem na parketu, na koji minut.

Spasoje Veselinović

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

76 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve