Nova vest
Košarka

Ponedeljak, 31.08.2015.

01:22

C: NBA Grci protiv Darija, Marija i "onog drugog" Dragića

Publika u Zagrebu će imati priliku da vidi spektakl sastava koji mogu da pobede svakoga, ali i da totalno razočaraju.

Izvor: Spasoje Veselinović

Autor:Spasoje Veselinović

Default images
Ponovo æe se sresti - Kajmakoglu i Dragiæ (foto: Getty Images)

U svakom slučaju, Grčka je već viđena na prvoj poziciji, Slovenija i Hrvatska ne bi trebalo da imaju veće probleme, ali će Makedonija biti u situaciji da se brani od naleta Gruzije i Holandije, koja je već iznenadila jednog favorita u kvalifikacijama.

Favorit: Spanulis diriguje Grčkom, ostali pomažu

Nema više Dijamantidisa, Papalukasa, Focisa, Carcarisa... Grčka u Zagreb stiže u mešovitom sastavu, ako postoji definicija maksime “mladost i iskustvo” onda je to tim koji predvodi selektor Fotis Kacikaris.

Sve će i dalje da se vrti oko Vasilisa Spanulisa, čoveka koji je gotovo sam doneo dve evroligaške titule Olimpijakosu, a kako se reaguje u teškim situacijama najbolje znaju Jorgos Printezis i Vangelis Mancaris, iako će on imati daleko manju ulogu nego u Pireju.

Veliku snagu timu daje Janis Adetokumbo, a jedina problematična pozicija je ona pod košem. Pitanje je koliko može Kosta Kufos. Poslednju kvalitetnu sezonu odigrao je još u Denveru, a od tada je proveo dve ne tako sjajne godine u Memfisu. Prešao je u Sakramento da obnovi karijeru uz Demarkusa Kazinsa na terenu, ali i Šekila O Nila i Vlada Divca.

Na ovom turniru moraće da mu pomognu Janis Burisis i Kostas Kajmakoglu. Iako imaju 31, odnosno 32 godine, već se smatraju veteranima, ali nikako nije sporno da igranje u reprezentaciji može da deluje osvežavajuće. Nije i da nisu odmorni, nisu se previše naigrali prošle sezone, pogotovo Burusis.

Grčka je sigurna za prolaz dalje, možda i sa maksimalnim učinkom, a da će pružiti tvrdu košarku sa evropskom osnovom i NBA osećajem ne treba sumnjati. Iako u godinama, Spanulis može još mnogo da trči, Zizis takođe, a šanse za šuteve iz prodora bekova čekaće Kostas Papanikolau i Stratos Perperoglu.

Svakako, Adetokumbo je zvezda u usponu, njemu će se davati mnogo mesta jer je on već igrač koji pravi razliku.

Poslednji voz: Ko će biti "glava" umesto Zorana Dragića?

Nisu se Slovenci predavali protiv Srbije, ipak, Nemanja Bjelica je prebacio u “Bodiroga-mod” i tu nije bilo spasa od poraza. Poraženi su i u uzvratnom duelu u Banjaluci.

I pred ovom selekcijom je period tranzicije. Ustvari, taj period je krenuo pre nekoliko godina, međutim nije to išlo lako, što se dešava i drugim selekcijama, o Srbiji smo pisali prošle godine.

Sedmo mesto na Mundobasketu u Španiji je sjajan rezultat za državu sa toliko malo stanovnika. Slovenija je uvek imala vrhunski kvalitet, međutim, on kao po nekom pravilu nije dolazio do izražaja, jednostavno, pojedinačni talenat nije stvorio kolektivni uspeh.

Era Gorana Dragića je, nadamo se, samo prekinuta. Njegov brat Zoran će probati da preuzme odgovornost, znaće kada treba stane na loptu, ali i odigra ono što je do skora radio Boštjan Nahbar, doduše, koristeći drugačije oružje.

Talenat postoji, samo je pitanje koliko Jaka Klobučar može da bude pouzdan na mestu plejmejkera. On je jedan od igrača zaglavljenih između pozicija, a alternativa mu može biti još jedan košarkaš sličnog profila - Nebojša Joksimović.

Problem je i povreda Eda Murića. Nije imao sjajnu sezonu u Partizanu, ali je jako značajan za kompletnu fizionomiju nacionalne selekcije.

Omić i Balažič imaju potencijal, Prepelič takođe, međutim, nedostaje njima iskustva na velikoj sceni, a na spoljnim pozicijama Blažič i Klobučar ne ulivaju veliko poverenje. Jedina karta na koju može da igra selektor Jure Zdovc je mladost, harizma, trenutak inspiracije i momenat sreće. Nije daleko druga faza, ali se treba izboriti za nju.

Komšije: Dario i Mario, a Makedonci na novom početku

Trenutno ne postoji talentovanija reprezentacija od selekcije Hrvatske. Neka je tako i zbog samo dva igrača. Dario Šarić i Mario Hezonja su spremni da preuzmu komandu, jedino je pitanje ko će da ih isprati. Tu će biti Bojan Bogdanović, kao prva zvezda tima. Pored poenterskog učinka, moraće da obavlja i ulogu "korektora" dvojici mlađanih, ako se preterano "zaigraju".

Ukoliko Krunoslav Simon uspe da bude na nivou svojih godina, ako Ante Tomić opravda očekivanja, dvojac mlađanih momaka može da bude lansiran u sam vrh evropske košarke.

Opet, organizacija igre je veliki problem, Lafajet se povredio, vraćen je Drejper, a Ukića i Stipčevića je već bilo previše na šampionatima. Nikada do kraja nisu uradili posao kako treba.

Ako ništa, reprezentacija Hrvatske će nam pružiti rastrčanu igru Šarića i Hezonje, Džordanovu siluetu na dresovima, a vrlo moguće i kvalitetnu predstavu u drugoj fazi takmičenja.

“Nije Makedonija ono što je nekad bila” – to tako čudno zvuči, ali ima velike istine. Bo Mekejleb se zahvalio na prilici da igra Evropska prvenstva, ponovo veliki teret pada na Vladu Ilievskog.

Veći deo ekipe je iz domaćih timova, a od novih lica tu je jedino Ričard Hendriks, koji će pokušati da nadomesti penzionisanje Pere Antića.

Ovog leta je Košarkaški savez potresao odlazak selektora Aleksandra Džikića, a vruć krompir je bačen u ruke Marjana Srbinovskog. Makedoniji je ovo treće uzastopno pojavljivanje na Evrobasketu, prvi put bez Mekejleba. O tome šta posle omalenog momka iz Nju Orleansa pročitajte u posebnom tekstu.

Ostali: Srbin na klupi Gruzije, Holanđani za istoriju

Holandija je na spektakularan način stigla do Evrobasketa. Crna Gora je slovila za velikog favorita, međutim gotovo anonimna ekipa upela je da dokaže da se može parafrazirati ona da “danas svi igraju fudbal”.

Holandija igra i košarku. Nijedno ime vam neće ostati u uhu, teško ćete se odlučivati da gledate utakmicu da biste videli njih, međutim sam način na koji su izborili mesto među evropskom elitom dovoljan je razlog za pažnju. O njima i ostalim autsajderima pročitajte u posebnom tekstu.

Prvi put posle 26 godina su na Evrobasketu, mogu da stvore probleme rivalima, neće ih biti lako slomiti, ali bi samo pukom srećom mogli nešto više od pristojne predstave u prvoj rundi pred povratak kućama.

U trku za Slovenijom ući će Gruzija, pojačana Džejkobom Pulenom ima određeni kvalitet i svakako veće iskustvo od Slovenaca. Aleksandar Džikić je dobio otkaz u Makedoniji, ali će Srbija imati još jednog predstavnika na šampionatu.

Igor Kokoškov je već nekoliko godina u Gruziji, a ako dovede spreman tim, sa pravim stavom, može da napravi iznenađenje, pre svega zbog ranjivosti ostalih, na papiru jačih protivnika u grupi.

U timu ima sjajne košarkaše iz nekoliko generacija. Zaza Pačulija je i dalje tu, karijera mu se polako završava, međutim on i dalje ima snage da odigra na dva fronta, u NBA i u reprezentaciji. Od njega mnogo može da nauči Toko Šengelija. Nije uspeo u prvom pokušaju preko bare, ali vrata mu nisu zatvorena.

Na krilnim pozicijama Kokoškov može da se pohvali dvojicom igrača koje bi svaki trener voleo da ima u timu. Manučar Markoišvili i Viktor Sanikidze imaju mnogo kvalitetnih utakmica iza sebe, znaju kako se pobeđuje, a način na koji nastupaju poslednjih sezona, iako u već srednjim košarkaškim godinama uliva veliko poverenje. Makedonija je bliža povratku kući, a Gruzija može da poremeti račune i favoritima u grupi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve