Poraz od Španije i srebro za Srbiju

Reprezentacija Srbije izgubila je od Španije rezultatom 85:63 u finalu Evropskog prvenstva u Poljskoj.

Izvor: B92

Nedelja, 20.09.2009.

21:08

Default images

Španci su dominirali od početka do kraja utakmice, već sredinom prve četvrtine posle poena Raula Lopesa poveli su 20:7 i naša selekcija nijednog trenutka nije bila blizu preokreta. ’Furiju’ je predvodio Pau Gasol sa 18 poena i 11 skokova, a Rudi Fernandes dao je 13. Uroš Tripković i Novica Veličković su sa po 15 poena bili najefikasniji kod Srbije.

Španci su, slično kao u četvrtfinalu i polufinalu, krenuli furiozno i brzom igrom su uspeli da stvaraju otvorene pozicije za šut, pa su samim tim lakše i pogađali. Rubio, Navaro i Garbahosa ubacili su po trojku, a naši nisu mogli da spuste loptu u reket i dođu do lakih poena. Posledica toga bilo je dvoicfreno vođstvo i rasterećenost ’furije’

Španija je stvorila i 15 poena prednosti prevođena nadahnutim Navarom, ali je Tripković svojom drugom trojkom i Veličković polaganjem smanjio na deset poena razlike posle prve četvrtine.

’Furija’ je bila superiorna u skoku, naročito ofanzivnom (10 do poluvremena, Srbija ukupno 7), pa je čak i dobra odbrana neretko padala u vodu jer bi Španci izborili drugu, nekada čak i treću priliku za napad.
Naša selekcija smanjila je na osam razlike (26:18), a posle nekoliko neuspešnih napada na obe strane, Španci predvođeni Fernandesom prave seriju 8-0 za nešto više od minuta.

Velika prednost ulila je dodatno samopouzdanje ionako vidno motivisanim Špancima, pa se raspucao i Rubio, a 2-3 put Gasol je zakucao posle ’alej-upa’.

Razlika je konstantno rasla i posle velike nepažnje naših momaka Gasol je u poslednjoj sekundi položio za velikih 52:29.

Ekipa Serđa Skariola malo je opuštenije ušla u treći period, što su naši iskoristili i posle koša uz faul Krstića spustili na -14. Ipak, usledio je skok Marka Gasola u napadu i pogodak, zatim munjevita kontra Fernandesa i ubrzo je ponovo bilo preko 20 razlike.

Najveću prednost Španija je imala posle poena Rejesa (77:48), a do kraja je srpska selekcija uspela da smanji zaostatak.

Ipak, Španci su dokazali da su trenutno ubedljivo najbolja ekipa na Starom Kontinentu jer su prvo dobili Francuze sa 20 poena razlike, Grke sa 18 i na kraju naš tim sa 22.

Poslednju medalju Srbija, odnosno tadašnja Jugoslavija, osvojila je na Svetskom prvenstvu 2002. godine, tako da je srebro u Poljskoj prvo odličje posle šest godina posta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

413 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: