Španija preko dobrih Grka do finala

Izvor: VI

Subota, 15.09.2007.

21:03

Default images

Košarkaška reprezentacija Španije prvi je finalista ovogodišnjeg prvenstva Evrope. Pred 15 hiljada gledalaca, Španija je u izuzetno uzbudljivoj i teškoj utakmici, koja je obilovala i spornim sudijskim odlukama pobedila Grčku sa 82:77. Najefikasniji u pobedničkom timu bili su Gasol i Navaro sa 23 poena, Kalderon je ubacio 18, u ekipi Grčke, Spanulis je postigao 24 poena, Vasilopulos 10.

Meč je odlučen u samom finišu kada je Španija ubacila nekoliko lakih i brzih poena, dok je najveći adut Grčke i najskuplji igrač Evrope Papalukas sa nekoliko promašaja i izgubljenih lopti onemogućio svoj tim da uvede meč u još dramatičniji finiš.

Španija je u prvom poluvremenu imala konstantnu prednost od 5-6 poena, ali je ta prednost bila mala gledajući odličan procenat ubačenih trojki (12-7). S druge strane, jedino su Gasol i Kalderon bili raspoloženi za igru u španskom timu, dok je Spanulis izuzetno dobrom igrom dirigovao dugim i dobro organizovanim napadima ekipe Panajotisa Janakisa.
U poslednjim trenucima prvog poluvremena Grčka stiže do 39:39 (bilo je 37:26 i 39:32), a Gasol 3 sekunde pre kraja, posle lob dodavanja Navara postavlja konačan rezultat prvog dela. Drugo poluvreme donelo je pravu vatru na parketu i košarku dostojnu polufinala. Osim dobrih poteza Gasola, videli smo i nekoliko trojki Navara,Spanulisa i Vasilopulosa, a finiš je doneo i nekoliko sudijskih odluka koje su izburkale gledalište. Zbog guranja tehničku je dobio Tsartsaris (Navaro završio na parketu posle navodno pregrubo postavljene blokade Papadopulosa) pošto je oborio na parket Garbahosu. U klinču su se našli i Navaro i Dijamantidis (Grci često reklamirali "glumu" novog beka Memfisa), a Rudi Fernandez je čak dobio i tehničku zbog pokušaja da iscenira prekršaj (prethodno dva puta opomenut od strane sudije Ilije Beloševića).

U samom finišu Španci su bolje izvodili penale, posle jedne kontre i izgubljene lopte Dijamantidisa, Kalderon je odlepio svoj tima na 74:69, ali je svaki napor u napadu Grčke (laka dvojka Spanulisa, pa trojka Zisisa za 76-79), poništio onaj koji je trebalo da nanosi najveću štetu odbrani Španije. Papalukas je pri vodjstvu Grčke u trenucima kada se meč lomio dva navrata grešio, jednom promašio i otvorenu trojku, a svoj tim pored protivnika, dokosurio je 20-ak sekundi pre kraja kada mu je ispala lopta čime je pitanje finaliste praktično bilo rešeno.

Španija: Gasol 23+6 skokova, Navaro 23+4 skoka, Kalderon 18, Garbahosa 6+5 skokova, Kabezas 3, Himenez 5, Rejes 2, Fernandez 2.

Grčka: Spanulis 24 + 5 asistencija, Papalukas 3, Zisis 6, Vasilopulos 10, Hadživretas 3, Diamantidis 6 + 9 skokova, Tsartsaris 7+5 skokova, Papadopulos 2,Kakiuzis 8. »Očekivali smo ovakvu utakmicu, protiv ovakvog rivala kao što je branilac titule. Ušli su u ovaj meč lako, posle onakve pobede nad Slovenijom. Medjutim, pokazali smo karakter. Svako ko je mislio da ćemo se prošetati do finala mnogo je pogrešio.» rekao je posle meča Garbahosa.

Hoze Kalderon: «"Igrali smo 12 na 12, apsolutno su svi sudelovali i igrali u ovoj utakmici.. Ova utakmica je bila rat i najbolja stvar za nas je što smo odigrali odlično i u takvim okolnostima.

Mihalis Kakiuzis: “ Odigrali smo najbolji meč na šampionatu, imali smo zaista veliku priliku da se plasiramo u finale. Na kraju, Španija je pogadjala svoje penale. Nismo imali i dovoljno vremena za odmor»

Panajotis Janakis: «"Šteta što nismo imali više vremena za pripremu ove utakmice, ali na nama je da igramo dobro bez obzira na sve. Forsirali smo odbranu čovek na čoveka jer smo htjeli da imamo kontrolu nad utakmicom. Kada protivnik ima puno dobrih igrača, ne smeš da im dopustiš da se razigraju jer si u problemima. Imali smo dosta dobrih prilika da dobijemo utakmicu, ali nismo ih iskoristili. I zo je košarka" rekao je Janakis.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: