Nova vest
Fudbal

Utorak, 29.06.2021.

13:37

Hrvatska i Španija – "Loko, loko"

Osmina finala između Španije i Hrvatske bila je do sada najspektakularnija utakmica na Evropskom prvenstvu u fudbalu, piše nemačka štampa.

Izvor: B92

Autor:B92

Hrvatska i Španija –
EPA-EFE/Friedemann Vogel

Bilo je, kako to kažu u Španiji "Loko, loko".

Španija pobedila u spektaklu protiv Hrvatske", piše Špigel u svom onlajn-izdanju.

U članku se osvrće na čudan autogol španskog golmana Unaja Simona, ali navodi nekoliko čudnih pojava i kod Hrvata u ključnim trenucima, recimo da je Ante Rebić kod pogotka Španaca za 1:1 bio van terena i obuvao nove kopačke. I golu za 2:1 prethodila je neobična akcija jednog hrvatskog reprezentativca: Joško Gvardiol je pio vodu i tako zakasnio da spreči Toresa da sam izađe sam pred Livakovića.

Špigel hvali španskog golmana Simona koji je "u produžetku sam sprečio da to za njega bude gorko veče. Nakon regularnog vremena, Hrvati su najpre imali bolje šanse. Najbolju je sprečio Simon kada je, u 96. minutu, odbranio udarac Andreja Kramarića sa oko sedam metara".

Portal Športbuzer piše: "Koliko god da je utakmica osmine finala na Evropskom prvenstvu protiv Španije bila spektakularna, još jednom se pokazalo da svetski vicešampion Hrvatska ni izdaleka nije više tako dobra kao 2018. i da bi još dugo da potraje dok ona ponovo postane tako dobra. Sada je veliko pitanje: šta će da uradi velika zvezda – Luka Modrić“.

Sportski portal Kiker piše: "Autogol dominantnih Španaca najpre je tok utakmice postavio naglavačke, pre nego što su oni u zadnjih četvrt sata otišli na 3:1. Ali, Hrvati su u sudijskoj nadoknadi izjednačili na 3:3, a i u produžecima se ofanzivno išlo tamo-amo. Na kraju su se bolje snašli Španci i zasluženo pobedili 5:3. Spektakl s osam golova dobio je nakon 120 uzbudljivih minuta zasluženog pobednika."

Drugi program nemačke televizije ZDF, koji je utakmicu prenosio uživo, piše: "Na kraju je prolazak Španaca nedvojbeno zaslužen, jer ekipa Luisa Enrikea tokom čitave utakmice imala bolje šanse i prebrodila kasno izjednačenje golom Pašalića, koje ih je prisililo u produžetke. Tamo se 'Crvena furija' dvostrukim udarcem Morate i Mikela Ojarzabala brzo našla na putu pobede. Hrvati su, nasuprot tome, u produžetku izgledali krajnje skrhano i nisu imali načine da se suprotstave napadima Španaca."

A nakon prikaza skraćene verzije utakmice u noćnom programu ZDG-a, komentator je naglasio: "Hrvati su se borili poput lavova!"

Portal Tagesšau, prvog programa nemačke televizije ARD, konstatuje: „Na kraju do sada najluđe utakmice Prvenstva slavili su Španci. (…) Do pred kraj 90 minuta oni su izgledali kao siguran pobednik. Hrvati su se potpuno neočekivano, boreći se sa izuzetnom voljom, vratili u utakmicu – da bi na kraju ipak teren napustili kao gubitnici."

Zidojče cajtung donosi: "Osam pogodaka, besprimeran autogol, sustizanje, gol iz snova: osmina finala između Španije i Hrvatske bila je, kako u Španiji kažu, 'loko, loko' – i donela je neočekivane glavne aktere.

Frankfurter algemajne cajtung piše: "Nakon do sada najspektakularnije večeri Evropskog prvenstva, obe ekipe napravile su počasni krug. Drugi sa svetskog prvenstva, Hrvatska, zato što se s ispadanjem u osmini finala možda završila jedna uspešna era. A pre svega pobednici, Španci, koji nakon pobede od 5:3 nakon produžetaka u Kopenhagenu po prvi put od 2012, kada su osvojili titulu evropskog prvaka, ulaze u osam najboljih ekipa. Više golova na nekoj utakmici na evropskom prvenstvu bilo je samo jednom: 1960. u pobedi Jugoslavije protiv Francuske 5:4", podseća frankfurtski list.

Mbape - tragičar utakmice Francuska-Švajcarska

A o drugoj utakmici dana, onoj između Francuske i Švajcarske, koja nije bila ništa manje spektakularna, Frankfurter algemajne cajtung piše: „Neverovatna fudbalska utakmica završila se istorijskom pobedom Švajcarske. Po prvi put od 1954. švajcarska reprezentacija ušla je u četvrtfinale nekog velikog turnira – i još pritom iz takmičenja izbacila svetskog prvaka. Francuzi su se dugo jako mučili, a nakon vođstva od 3:1 čak su izgledali kao siguran pobednik. A onda su Švajcarci uzvratili sa dva kasna gola i prisilili Francusku u produžetke. Kod izvođenja jedanaesteraca samo je jedan pokazao slabe živce: upravo Kilijan Mbappe koji je na ovom Evropskom prvenstvu trebalo da postane jedna od superzvezda".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

7 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve