Beskućnik

Izgleda da će taj fudbal još dugo biti beskućnik, ako ovakvoj kući treba da se vrati.

Izvor: Marko Ðinðiæ

Ponedeljak, 12.07.2021.

12:30

Beskućnik
Foto: Profimedia/David Klein / Sportimage via PA Images

Delovalo je kao da se fudbal vraća kući (ponovo), imao je otvoren autoput, a kada je stigao nadomak kuće, igralo se u njegovom sokaku, po njegovim pravilima, sa njegovom loptom, pred njegovim drugarima...

I taman kada se došlo do poslednjeg čina, napravljen je zaokret i ispostavilo se da taj put kojim je fudbal krenuo kući i nije baš njihov sokak i nije baš njihov put, pošto jelte, svi putevi vode u Rim.

Sve su imali. Bili su privilegovani. Crtalo im se sve.

Na kraju – ništa.

Grupna faza

Odmah se znalo da neće biti lako na startu Evropskog prvenstva. Posebno što nikada u istoriji nisu pobedili na prvoj utakmici Evropskog prvenstva.

Protivnik je bio vicešampion sveta, a uz svako dužno poštovanje i dalje aktuelnom vicešampionu sveta i sada vicešampionu Evrope, ne zna se ko je bio gori.

''Veliki'' selektor Engleske je hteo nešto da isproba na prvoj utakmici.

Štopera mu je igrao Mings, levog beka mu je igrao desni bek, koji je za tolike godine svoje fudbalske karijere igrao samo četiri puta na toj poziciji i to u nekim nebitnim utakmicama.

Plan je bio odmah da se igra sa dvojicom zadnjih veznih i to je selektor ''terao'' do kraja šampionata. Ništa sporno, Filips i Rajs odigrali su sjajno prvenstvo, ali... dvojica zadnjih veznih sa sve dvojicom dobrih štopera koji znaju da iznesu loptu i učestvuju u izgradnji (u nekom trenutku i trojica štopera dobri na lopti), možda je malo i preterano za glavnog favorita (po kladionicama i popularnim panterima) na ovom takmičenju.
Foto: Profimedia/Kevin Quigley/Daily Mail/dmg media
Dosadnu utakmicu dobili su loptom u prostor Filipsa i golom Sterlinga i to mogu dosta da se zahvale Hrvatima, pošto osim Modrića koji je dolazio po loptu do bukvalno svog golmana kako bi organizovao napade, niko u toj ekipi nije ličio ni na šta.

Posle onih 0:0 sa Škotskom i jezivo nezanimljive utakmice, koju su mogli čak i da izgube, odmah je krenulo da se piše: ''Ma kakvi Englezi''.

Češku su nekako rutinirali, nisu primili gol u grupnoj fazi, ali protiv Hrvatske, Češke i Škotske sa četiri ili pet pozadi i sa dva zadnja vezna, kao glavni favorit za osvajanje, to nije ništa sada spektakularno.

Nemačka

Zato kada je žreb rekao da idu na Nemačku u osmini finala, mnogi su mislili da je to kraj, nebitno što igraju na Vembliju i ostale povlastice, gde nisu proputovali nijedan jedini kilometar tokom prve tri utakmice, dok su neki timovi putovali između 5 i 12 hiljada kilometara.

Sautgejt je rešio da ide na siguricu protiv Nemaca – bolje da ne primimo gol, nego da jurimo da ga postignemo, što je i neka odlika modernog fudbala, pošto je polovina reprezentacija na ovom prvenstvu tako igrala.

Tri štopera, dva beka, dva zadnja vezna, ni naši selektori u poslednjih 10 godina se ne bi postideli ''sjajne'' taktike velikog trenera koji je do sada vodio samo Midlzbro.

Dva momenta genijalnosti trija Sterling – Griliš – Kejn su tu donela pobeda, a četvrti musketar, koji je podjednako važan kao i ova trojica bio je Tomas Miler, koji je promašio zicer kada je izašao 1 na 1 sa Pikfordom.

Kada se to preživelo, onda je bilo jasno da idu do finala.
Foto: Profimedia
Nisu baš stigli do finala bez primljenog gola, ali jesu bez primljenog gola iz igre, pošto im je samo Damsgor iz slobodnog udarca zatresao mrežu.

To je bio jedini gol iz slobodnog udarca na ovom šampionatu.

Razbili su Ukrajinu posle jedinog putovanja na ovom prvenstvu, dobili izmorenu Dansku u produžetku i stiglo je finale sa Italijanima.

Samoubistvo Sautgejta

Sautgejt je kao i protiv Nemaca, jedine jake ekipe sa kojom se susreo na šampionatu, odlučio da iskanališe srpsku školu u važnim utakmicama i krene sa tri štopera, dva beka i dva zadnja vezna.

U finalu Evropskog prvenstva. Na svom terenu. Pred svojim navijačima. Gde je favorit.

Taktika je bila jasna – igramo po bokovima i tražimo grešku Italijana. Srećom po njih, ona se desila u prvom napadu i 117. sekundi, kada je Tripije lepo ubacio na drugu stativu, a Di Lorenco se izgubio u prostoru i vremenu, pa je Luk Šo mogao da je zakuca uz levu stativu za delirijum na Vembliju.

Od tada, Englezi nisu imali nijednu akciju smislenu i normalnu.

Bili su Italijani protiv Italijana na svom stadionu. Kao Srbija kada je povela protiv Švajcarske na Svetskom prvenstvu i onda se povukla u desetom minutu, tako su i Englezi mislili da će od 2. do 90. minuta da dave loptu i da biju Filips i Rajs, pa da će vreme da istekne.

Neće tako moći u modernom fudbalu, prijatelju moj, bivši treneru Midlzbroa.
Foto: Profimedia
Italija je u finalu Evropskog prvenstva, na sred Vemblija protiv Engleza, imala 62% posed lopte. Italija! Čak i kada su izjednačili, lopta je bila konstantno kod njih.

Šokantne scene videli smo krajem regularnog dela i u produžeteku, gde Megvajer i Stons u jednom trenutku od build up štopera postaju Šoukros i Fil Džons, pa čim im dođe lopta ispucavaju je negde nasumično.

A selektor ništa nije znao da promeni. Sve je izmene promašio, kao da mu nije bilo dovoljno što je promašio taktiku i početni sastav.

Na kraju, uvodi Rašforda i Sanča u 120. minutu, gde je 70% gledalaca znalo da makar jedan od njih maši penal, s obzirom da momci nemaju fudbal u nogama na ovom prvenstvu.

Barem da šutiraju penale u svojim klubovima, nego tamo ih šutiraju Bruno Fernandeš i Erling Haland.

Na kraju i što se Bukaja Sake tiče, on penale u Arsenalu ne šutira ni na treningu, a ne da pomisli da ga izvede na utakmici.

Čovek koji je pao pod pritiskom 1996. godine i promašio odlučujući penal za Englesku u polufinalu Evropskog prvenstva, mislio je da je pametno da uvede dva klinca u 120. minutu da šutnu penal, kojima se na licu vidi da će se unerediti kako priđu lopti.

Videlo se kako je Rašford krenuo pa stao, pa hoće, pa neće i na kraju ne zna ni on šta je uradio, ali pogodio je stativu.

Sančo i Saka su se jednostavno preplašili.

Može se sada svaliti i krivica na na primer Griliša ili Šoa, koji možda nisu imali hrabrosti da šutiraju, ali Sautgejt je sam rekao da je on birao i da je on hteo ovako, da ovi igrači šutiraju.
Foto: Profimedia
Doći do finala Evropskog prvenstva nije neuspeh, čak je i veliki uspeh biti druga najbolja ekipa u Evropi.

Ali, ne ako ste Engleska.

Ne, ako ste odigrali šest od sedam utakmica na svom stadionu, pred svojim navijačima.

Ne, ako ste imali sve u svojim rukama.

Teško da će ikada imati ovakvu šansu da dođu do velikog trofeja.

Izgleda da će taj fudbal još dugo biti beskućnik, ako ovakvoj kući treba da se vrati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: