Od hrvatske tragedije, preko "plave" nepravde do Van Bastenovog čuda

Svako veliko takmičenje donosi velike igrače i velike mečeve.

Izvor: B92

Četvrtak, 10.06.2021.

12:00

Od hrvatske tragedije, preko
EPA PHOTO EPA/MICHELE LIMINA/ma

A evropska prvenstva su prepuna legendarnih utakmica koja su stvarala istoriju ovog turnira.

Redakcija B92.net vam donosi deset duela koja su obeležila EURO u prethodnih 60 godina.

Među njima su i dva nastupa naše selekcije, pod nazivom Jugoslavija, dok se nadamo da ćemo uskoro videti i zastavu Srbije.

Tu su i Hrvati, Eriksonovi Englezi, senzacionalni Danci, Platinijevi Francuzi i magični Holanđani.

10. Noć čuda u Beču (2008)

Čuvena noć u Beču, u četvrtfinalu turnira 2008. godine. "Vatreni" su pod vođstvom Slavena Bilića i maestralnog Luke Modrića dominirali, ali nije bilo golova u regularnih 90 minuta.

Nije ni u 19 tokom produžetaka, a onda je nastupila ludnica. Minut pre kraja produžetaka Ivan Klasnić donosi vođstvo Hrvatskoj i kreće slavlje pobede "vatrenih".

Međutim, preuranjeno, jer već u narednom napadu Semih Šenturk nekako uspeva da savlada Stipea Pletikosu i donese Turcima penale.

A u penal ruletu pobedu je odneo Ruštu Rečber sa tri odbrane (Modriću, Rakitiću, Petriću) koji odvodi Turke u neočekivano polufinale.

9. Super Mario (2012)

Nemci su u meč ušli sa četiri uzastopne pobede, dok su Italijani dobili samo jedan meč na turniru.

Međutim, "Azuri" su još jednom pokazali da je forma nebitna kada su autsajderi u mečevima na velikim turnirima.

Zablistao je Mario Baloteli, kojem je to bio verovatno vrhunac karijere, sa dva gola za plasman Italijana u finale, gde je ipak bila nemoćna protiv silne Španije (0:4).

8. Spektakularna premijera (1960)

Samo četiri reprezentacije su nastupile na premijernom Kupu evropskih nacija, kako se originalno zvalo Evropsko prvenstvo u fudbalu.

Domaćin turnira Francuska dočekala je Jugoslaviju u meču koji i dalje drži rekord po broju golova na EP.

Imali su "trikolori" potpunu kontrolu iako su nastupili bez Žista Fontena, strelca 13 golova na Mundijalu dve godine ranije.

Vodili su 4:2 na 15 minuta pre kraja meča. A onda je usledio rafal "plavih" i tri gola za četiri minuta za neverovatan preokret na "Parku prinčeva".

7. Propuštena šansa "zlatne generacije" (2004)

Bila je ovo najveća šansa da engleska "zlatna generacija" konačno kruniše svoj individualni kvalitet timskim uspehom.

Poveli su izabranici Svena Jerana Eriksona protiv domaćina golom Vejna Ovena, ali Helder Poštiga u samoj završnici donosi Portugalcima produžetke.

Deset minuta pre kraja produžetaka Rui Košta donosi preokret za ludnicu na tribinama Luža, ali samo pet minuta kasnije Frenk Lampard vraća "Gordi albion" u život.

Usledili su penali, a tamo je usledio čuveni šut Dejvida Bekama na tribine, da bi tačku stavio Rikardo odbranom udarca Darijusa Vasela.

6. Danska bajka (1992)

S jedne strane aktuelni šampion sveta, prvi put na turniru kao ujedinjena nacija.

S druge, tim koji je profitirao na ratu u Jugoslaviji i "upao" na turnir bukvalno sa plaže umesto "plavih" koji su bili bolji u međusobnom duelu u kvalifikacijama.

Tim koji je do finala ostvario samo jednu pobedu u regularnih 90 minuta.

I svi su očekivali aptolutni "bunker", ali su svi silno pogrešili, pa i Nemci.

Peter Šmajhel kao "Ivan Drago" ispred gola, a u polju potpuno nadigrani i razbijeni "panceri".

Jon Jensen trese mrežu Nemaca iz svog jedinog šuta ka golu u toj deceniji, a Kim Vilfort stavlja konačni potpis na fudbalsku bajku koja će zauvek da se prepričava.

5. SAS (1996)

Fudbal se "vratio kući" konačno 1996. kada je selekcija "Tri lava" predvođena Terijem Venejblsom stigla najbliže evropskoj tituli u istoriji "Gordog albiona".

Ipak, meč koji je obeležio ovaj EURO za Engleze odigrali su već u grupnoj fazi, kada su predvođeni sa dva "pitbula" marke "Pol" u veznom redu – Insom i Gaskojnom, "razmontrirali" supertalentovani tim Holandije (Van der Sar, Blind, Sedorf, Bergkamp).

A "oranje" je dotukao čuveni tandem "SAS" – Alan Širer i Tedi Šeringem" sa po dva gola za euforiju na Vembliju.

4. Španska inkvizicija (2012)

Izbacili su Italijani favorizovani Nemačku, ali nisu bili dorasli jednoj od najboljih generacija u istoriji fudbala.

Španci su postali prvi tim u istoriji EURO koji je odbranio titulu, a najbolje na turniru 2012. su sačuvali za kraj – finale.

Generacija sa Ikerom Kasiljasom, Serhiom Ramosom, Đerarom Pikeom, Ćavijem Ernandesom, Andresom Inijestom, Ćabijem Alonsom, Davidom Silvom i Fernandom Toresom je bila prava kaznena ekspedicija.

Jedva su prošli Portugalce u polufinalu (na penale), ali su svu svoju silu demonstrirali u poslednjih 90 minuta.

Golovima Silve, Albe, Toresa i Mate su prikazali jednu od najdominantnijih parije nekog tima u istoriji evropskih prvenstava.

3. Francuska (ne)pravda! (2000)

Poraz koji nas i dalje boli, ali ne zbog samog poraza već zbog načina na koji se dogodio.

Odigrali su "plavi" senzacionalno u Brižu, vodili sa desetoricom igrača na terenu do nadoknade vremena, a onda je usledio senzacionalni preokret Španaca u režiji sudije Žila Vesijea.

Francuski arbitar je bukvalno poklonio "furiji" priliku da golovima Mendijte u 94. i Alfonsa u 95. minutu stignu do preokreta koji im je bio neophodan za plasman u nokaut fazu.

2. Vive la Platini (1984)

Davno pre nego što se osramotio kao predsednik UEFA, Mišel Platini je bio jedan od najboljih fudbalera sveta.

A te 1984. predvodio je svoju Francusku, na svom vrhuncu, do krova Evrope.

Prvo je het-trikovima srušio Belgiju i Jugoslaviju u grupnoj fazi, a onda je usledio ključni ispit protiv Portugala u polufinalu.

Domerk je doneo rano vođstvo "trikolorima", ali Žordao 16 minuta pre kraja pogađa za produžetke, a potom u osmom minutu dodatnog perioda preokreće rezultat.

Međutim, tada opet na scenu stupa Platini koji sa dva gola u pet minuta, drugi na centaršut Žana Tigane, i šalje Francuze u finale, gde je "načeo" Španiju za 2:0 i veliko slavlje u Parizu.

1. Van Bastenovo čudo (1988)

Moćna generacija Holandije iz sedamdesetih godina dobila je dostojne naslednike krajem sledeće decenije.

"Oranje" je na turniru 1988. izbacilo u polufinalu domaćina Zapadnu Nemačku, u meču koji je lako mogao biti na ovoj listi, da nije bilo finala.

Sa druge strane bio je moćni Sovjetski Savez, a godinu dana pre pada berlinskog zida ovaj meč je predstavljao novo "merenje" između Zapada i Istoka.

Duel snage i discipline protiv elegancije, a na kraju je pobedu odnela holandska fudbalska aristokratija.

Ekstravagantni Rud Gulit u svojim "dredovima" je "načeo" Sovjete u 32. minutu, a onda je svet video jedan od najboljih golova u istoriji ove igre.

Arnold Muren je centrirao na drugu stranu kaznenog prostora, a tamo je Marko van Basten, u situaciji u kojoj bi svaki drugi igrač pokušao da primiri loptu, šutirao iz prve i poslao spektakularan volej u dalji ugao.

Sovjeti su srušeni, Holanđani su krunisani, a EURO je dobio svoj najbolji gol u istoriji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: