Nova vest
Fudbal

Utorak, 01.06.2021.

14:45

Grupa F, Portugal – (ne)moguća misija

Nisu česte situacije kada aktuelni prvaci Evrope na naredni turnir dolaze u jačem sastavu od onog kada su podigli trofej. Takav je slučaj sa Portugalom.

Izvor: Milan Tomić

Autor: Milan Tomić

Grupa F, Portugal – (ne)moguća misija
Srdjan Stevanovi/Starsport

Ako su do pehara pre pet godina stigli neočekivano, provlačeći se, počev od grupne faze u kojoj su bili treći, pa onda redom pobeđujući, ne u regularnom delu, Hrvatsku, Poljsku, konačno na lakši način Vels i onda u velikom finalu Francusku, takođe, posle produžetka.

Iako je trenutni tim mnogo kvalitetniji od tog, čini se da nije realno očekivati od ove selekcije da odbrani titulu, nešto što je do sada uspelo samo Špancima.

Jednostavno, pritisak, ali i drugačije "ophođenje" prema njima, u smislu da će ih shvatati ozbiljnije, uticaće na tim, koji na terenu predvodi Kristijano Ronaldo, produžena ruka selektora Fernanda Santoša.

Portugal praktično sve do ovog veka nije imao nikakve rezultate na velikim takmičenjima.

Uglavnom na njih nisu uspevali da se kvalifikuju, a najveće izlete imali su 1966. na Svetskom, odnosno 1984. na Evropskom prvenstvu, kada su osvajali bronzu.

A onda je došao novi milenijum, preporod portugalskog fudbala, naročito na kontinenalnim smotrama, na kojima već šest puta zaredom stižu bar do četvrtfinala. Vrhunac je bila titula 2016. u Francuskoj.

Nakon tog takmičenja došlo je do pojave nove talentovane generacije igrača, koja je na Mundijalu u Rusiji uspela samo do osmine finala da dođe, ali i koja je godinu dana kasnije osvojila prvo izdanje Lige nacija.

Portugal je u kvalifikacijama za EURO bio u grupi gde i Srbija, nije bio naročito ubedljiv, a završio je kao drugi, iza selekcije Ukrajine. Međutim, čini se da su igrali taman koliko im i treba.

Ovaj tim je kadar da prođe grupu smrti, mnogi ih vide i kao učesnike bar polufinala, ali nešto više od toga, biće jako teško.

Jer, mnogo je teže odbraniti, nego osvojiti trofej.

Selektor

Fernando Santoš (66) je na klupi Portugala od 2014. godine i sa ovom selekcijom ima titulu prvaka Evrope, ali i osvojenu Ligu nacija. Specijalista je za završne turnire i igre na rezultat. Praktično celu karijeru je proveo na relaciji Porugal – Grčka, pošto je bio trener Eštorila, Porta, AEK-a, PAO-a, Sportinga, Benfike, PAOK-a. Svoje iskustvo koristi na sjajan način i u ovim godinama pred penziju od Portugala je napravio jednu od najboljih reprezentacija u Evropi i jednog od kandidata za najviši plasman, gde god da se pojave.

Najveće zvezde

Naravno, predvodnik je Kristijano Ronaldo, jedan od najvećih fudbalera svih vremena i osvajač čak pet zlatnih lopti. Član je nacionalnog tima još od 2003. i nosilac mnogi rekorda i priznanja, kako reprezentativnih, tako i onih na takmičenjima. Ovo će mu biti peto Evropsko prvenstvo, a zanimljivo, najbolji je strelac u istoriji ovog takmičenja, ali i jedini igrač koji je na četiri različita EURO-a postigao gol. Međutim, nije Ronaldo jedina zvezda u svojoj reprezentaciji. Kada imate igrače poput Bruna Fernandeša, Bernarda Silvu, Žoaa Feliksa, Rubena Dijasa, Dioga Žotu, najveći dometi se podrazumevaju.

Golmani: Rui Patrisio (Vulverhempton), Entoni Lopeš (Lion), Rui Silva (Granada)

Odbrana: Žoao Kanselo (Mančester siti), Nelson Semedo (Vulverhempton), Žoze Fonte (Lil), Pepe (Porto), Ruben Diaš (Mančester siti), Nunjo Mendeš (Sporting), Rafael Gereiro (Borusija Dortmund)

Sredina terena: Danilo Pereira (PSŽ), Žoao Palinja (Sporting), Ruben Neveš (Vulverhempton), Bruno Fernandeš (Mančester junajted), Žoao Mutinjo (Vulverhempton), Renato Sančes (Lil), Seržo Oliveira (Porto), Vilijam Karvaljo (Betis), Bernardo Silva (Mančester siti)

Napad: Kristijano Ronaldo (Juventus), Diogo Žota (Liverpul), Rafa Silva (Benfika), Andre Silva (Ajntraht), Žoao Feliks (Atletiko Madrid), Gonsalo Gedeš (Valensija) i Pedro Gonsalveš (Sporting).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

8 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve