Nova vest
Fudbal

Utorak, 01.06.2021.

14:30

Grupa F, Francuska – ima li ko jači?

Aktuelni svetski prvaci verovatno predstavljaju glavne favorite za osvajanje i kontinentalne titule prvaka.

Izvor: Milan Tomić

Autor: Milan Tomić

Grupa F, Francuska – ima li ko jači?
EPA-EFE/IAN LANGSDON

Izabranici Didijea Dešana pokušaće da ponove uspeh one generacije “trikolora”, predvođene Zinedinom Zidanom, koja je nakon Mundijala 1998, osvojila i EURO 2000. godine.

Ovaj tim Francuske je do završnog turnira stigao rutinski. Završili su kao prvi u grupi, ispred Turske, Islanda, Albanije, Andore i Moldavije, postigavši 25 golova i primivši samo šest na 10 odigranih mečeva. Sve rivale su pobedili po dva puta, dok su im jedini poraz naneli Turci.

Ovo će im biti 10. nastup na kontinentalnoj smotri, a najveći uspeh, pored malopre spomenutog iz 2000, jeste osvajanje titule 1984, na čelu sa Mišelom Platinijem.

Sada će imati priliku da se izjednače sa Nemačkom i Španijom na vrhu večne liste.

To su vrlo lako mogli da učine i u prošlom izdanju EURO-a, međutim, neočekivano su poraženi od Portugala u finalu, selekcije sa kojom će snage odmeriti i na ovom prvenstvu, ali u grupnoj fazi.

I dok je glavna prednost "galskih petlova" ubitačan napad, najveća slabost je srce odbrane, ali i mali broj klasičnih veznih igrača.

Pitanje je da li će Pogba i Kante imati ozbiljne saradnike. Međutim, ne treba potcenjivati Rabioa, Tolisoa i Sisoka.

Osim ove male zabrinutosti, aktuelni tim Francuske je gotovo u idealnom stanju. Imaju kvalitet i iskustvo, dobrog trenera i veliko pojačanje, Karima Benzemu.

Na EURO dolaze sa velikim očekivanjima, koje opet donose i pritisak. Iako je smeštena u grupu smrti, prolazak se ne dovodi u pitanje.

Polufinale je verovatno minimum, a finale nešto što se traži od njih.

Selektor

Didije Dešan, jedini uz Marija Zagala i Franca Bekenbauera, koji je osvojio Mundijal i kao igrač i kao trener.

Na klupi "trikolora" nalazi se već devet godina, tokom kojih je sa Francuskom stigao do finala SP i EP, te jednog četvrtfinala Mundijala.

Pokazao je da je čovek za velika dela, autoritet i pravi izbor Saveza. Imao je uslovno rečeno i sreće što je zatekao ovakvu generaciju igrača, koja, kako je krenula, preti da postane najbolja u istoriji ove zemlje.

Najveće zvezde

Ako ste planetarni šampioni, sigurno je da imate više, mnogo više od jednog vrhunskog fudbalera.

Najzvučnija imena svakako dolaze iz navalnih redova: Karim Benzema, povratnik u reprezentaciju, Antoan Grizman, Pol Pogba i čini se najveća zvezda, verovatno budući osvajač Zlatne lopte, Kilijan Mbape.

Mladi napadač Pari Sen Žermena podjednako dobro igra i za klub i za reprezentaciju, sa kojom je kao 19-godišnjak podigao trofej namenjen osvajaču Svetskog prvenstva.

Tada je postao prvi tinejdžer, još od Pelea, koji je postigao gol u finalu. Njegov munjeviti tempo i sjajna završnica trebalo bi da budu glavni katalizator koji će pokretati Francusku i voditi je do samog kraja – i cilja, titule evropskog prvaka.

Golmani: Igo Loris (Totenhem), Stiv Mandanda (Marsej), Majk Menjan (Lil);

Odbrana: Benžamen Pavar (Bajern), Leo Duboa (Lion), Rafael Varan (Real), Kurt Zuma (Čelsi), Presnel Kimpembe (PSŽ), Klemon Lengle (Barselona), Lukas Ernandez (Bajern), Luka Dinj (Everton), Žil Kounde (Sevilja);

Sredina
: Ngolo Kante (Čelsi), Pol Pogba (Mančester Junajted), Adrijan Rabio (Juventus), Korentin Toliso (Bajern), Musa Sisoko (Totenhem), Toma Lemar (Atletiko Madrid);

Napad: Markus Tiram (Borusija Menhengladbah), Kingsli Koman (Bajern), Kilijan Mbape (PSŽ), Antoan Grizman (Barselona), Olivije Žiru (Čelsi), Karim Benzema (Real Madrid), Visam Ben Jeder (Monako), Usman Dembele (Barselona) .

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

7 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve