Nova vest
Fudbal

Sreda, 02.06.2021.

13:56

Grupa E, Slovačka – iskustvo glavni adut

Slovenski Sokoli dolaze bez pritiska, tako da su izuzetno opasan protivnik.

Izvor: Stefan Nikolić

Autor: Stefan Nikolić

Grupa E, Slovačka – iskustvo glavni adut
EPA/DOMENIC AQUILINA

Od raspada Čehoslovačke 1993. godine, Slovačka je igrala samo na dva glavna turnira, kvalifikujući se za Svetsko prvenstvo 2010. i Evro 2016.

U oba navrata stigli su do šesnaestine finala, ali na sledećem nisu mogle da prođu kvalifikacije..

Takođe nisu uspeli da se kvalifikuju za Evro 2020. tradicionalnim kvalifikacionim putem, ali, milošću Lige nacija i doigravanja, Slovačka se vraća na Evro 2020.

Republika Irska je prva pala u polufinalu plej-ofa. finale, gde je Slovačka pobijedila sa 4-2 na penale nakon remija bez golova.

Slovačka je potom u produžecima pobedila Severnu Irsku sa 2:1 da bi okončala snove o punoj reprezentaciji Ujedinjenog Kraljevstva na Evropskom prvenstvu.

Sada Slovačka nastavlja svoj put da bi postala jedan od redovnih učesnika velikih međunarodnih turnira.

Anton Ondruš je jedini Slovak koji je postigao dva gola na završnom turniru, oba u polufinalu 1976. protiv Holandije u Zagrebu.

Vodio je otvaranje Čehoslovačke, ali i postigao autogol u pobedi od 3: 1.

Jan Kozak je igrao za Čehoslovačku na Evropskom prvenstvu UEFA 1980. godine, a 36 godina kasnije trenirao je Slovačku na Evro 2016.

Štoper Škriniar je najmlađi Slovak koji je startovao na završnom turniru.

Imao je 21 godinu i 130 dana kada je predstavljen kao zamena protiv Engleske u Sent Etjenu na Evro 2016.

Selektor

Štefan Tarkovič je u reprezentaciji Slovačke još od 2013. godine, prvobitno je bio asistent (od 2013. do 2018. godine), a imenovan je za selektora 2018. godine, dok je prethodno radio u Žilini i Košicama.

Najveće zvezde


Najveća zvezda Slovačke je živa legenda Napolija, Marek Hamšik, koji je inače i kapiten i vlasnik brojnih rekorda u toj reprezentaciji.

Osim njega, tu je i Milan Škrinjar koji vrlo dobar defanzivac i šampion Italije sa Interom, a prema mišljenju nekih i glavna zvezda ovog tima.

Martin Dubravka
iz Njukasla je veoma dobar golman i svakako treba ovde biti pomenut.

Sastav Slovačke

Golmani
: Martin Dubravka (Njukasl), Dušan Kucijak (Lehija) i Marek Rodak (Fulam).

Odbrana: Peter Pekarik (Herta), Tomaš Hubočan (Omonija), Milan Škrinijar (Inter), David Hancko (Sparta), Lubomir Šatka (Leh), Denis Vavro (Ueska), Martin Valjent (Majorka) i Martin Koscelnik (Slovan Liberec).

Vezni red: Marek Hamšik (Geteborg), Juraj Kucka (Parma), Vladimir Vajs (Slovan Bratislava), Robert Mak (Ferencvaroš), Ondrej Duda (Keln), Patrik Hrošovski (Genk), Jan Greguš (Minesota), Stanislav Lobotka (Napoli), Laslo Beneš (Augsburg), Lukaš Haraslin (Sasuolo), Tomaš Suslov (Groningen) i Jakub Hromada (Slavija).

Napad: Mihal Duriš (Omonija), Robert Boženik (Fejenord) i Ivan Šranc (Jablonec).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

2 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve