Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 03.06.2021.

09:00

Grupa C, Ukrajina – Ševina deca idu po istoriju

Sa snagom reprezentacije Ukrajine ljubitelji fudbala u Srbiji dobro su se uverili 7. juna 2019. godine...

Izvor: Stefan Smuđa

Autor: Stefan Smuđa

Grupa C, Ukrajina – Ševina deca idu po istoriju
Foto: Profimedia

Tada su na Ljvov areni izabranici Andreja Ševčenka deklasirali "orlove" Mladena Krstajića rezultatom 5:0 i nagovestili meteorski uspon u kvalifikacijama za EURO.

On se završio prvim mestom ispred selekcije Portugalije, još uvek aktuelnog prvaka "starog kontinenta", koji su dobili rezultatom 2:1 i podigli očekivanja.

Sada Ševina deca idu po istoriju, jer postoji osnovana sumnja da će proći grupnu fazu i tako ostvariti najveći uspeh u istoriji, posle dve eliminacije u grupi na poslednja dva EP.

Zapravo, na minulom su završili kao poslednjeplasirana selekcija i to ih je ozbiljno zabolelo.

Ukrajinci na prvenstvima Evrope imaju skor 1-0-5, nisu postigli gol punih 479 minuta i imaju problem što ovaj turnir otvaraju protiv Holandije u Amsterdamu koju nikada u istoriji nisu savladali.

Uspon im je donela stabilnost, jer ni posle neuspeha u kvalifikacijama za Mundijal 2018. godine nisu menjali Ševčenka, dali su mu novu priliku i on im je to vratio suverenim plasmanom na EP.

I ne samo to nego je Ukrajina postala veoma atraktivna selekcija za gledanje, sa puno kretnji, promena pozicija i pas igrom koja joj ranije nije bila saveznik.

Ako budu ponovili takvu igru, lako će kroz grupnu fazu. A onda i u nokaut utakmicama sve će biti moguće.

Selektor

Andrej Ševčenko je na terenu bio "ubica" protivničkih golmana, osvajač "Zlatne lopte" 2004. godine, a sada taj karakter pokušava da prenese na svoje izabranike u reprezentaciji Ukrajine.

Bez prevelikog sakupljanja iskustva u klubovima, odmah se u trenerskim vodama bacio na nacionalni tim. Kratko se kalio kao asistent Mihajlu Fomenku, a od 2016. godine je preuzeo ulogu selektora.

I rezultat se nije video na sledećem kvalifikacionom ciklusu, ali jeste na narednom u kom je, na našu žalost, žreb smestio Ukrajinu sa Srbijom.

Dobili smo "petardu", uverili se u taj ubilački instinkt Ševčenkove ekipe kada namirišu krv i zbog toga se smatra da mogu da prođu grupnu fazu i tako ostvare najveći uspeh u istoriji na Evropskim prvenstvima.

Najveće zvezde

Bez ikakve dileme vođa ove generacije je Ruslan Malinovskij, levonogi fudbaler Atalante koji je od Ševčenka dobio "dirigentsku palicu".

Poseduje izuzetnu sposobnost brze distribucije lopte, provede je između linija protivničkog tima i veoma lako može jednim pasom da podigne tempo akcije.

Takođe, golmani u Seriji A više puta su se uverili u moć njegove leve noge, jer ne bira distancu da oproba razoran udarac.

Takođe, tu su Andrej Jarmolenko iz Vest Hema i Aleksandr Zinčenko, levi bek Mančester sitija, koji na šampionat stiže posle poraza u finalu Lige šampiona, ali u kom je odigrao sjajan meč.

Sastav Ukrajine

Golmani:
Georgij Bušan (Dinamo Kijev), Andrej Lunin (Real Madrid), Andriy Pjatov (Šahtjor D), Anatolij Trubin (Šahtjor D);

Odbrana: Eduard Sobol (Klub Briž), Ilija Zabarnji (Dinamo Kijev), Viktor Kornijenko (Šahtjor D), Serhij Krivtsov (Šahtjor D), Denis Popov (Dinamo Kijev), Oleksandar Sirota (Dinamo Kijev), Oleksandr Timčjuk (Dinamo Kijev), Bogdan Mihaljičenko (Anderleht), Vitaliy Mikolenko (Dinamo Kijev), Oleksandr Karavajev (Dinamo Kijev), Mikola Matvijenko (Šahtjor D);

Vezni red: Serhij Sjdorčuk (Dinamo Kijev), Volodimir Šepelijev (Dinamo Kijev), Ruslan Malinovskij (Atalanta), Mikola Šaparenko (Dinamo Kijev), Jevhen Konopljanka (Šahtjor D), Marlos (Šahtjor D), Jevhen Makarenko (Kortrajk), Viktor Kovalenko (Atalanta), Oleksandr Zinčenko (Mančester siti), Viktor Cigankov (Dinamo Kijev), Vitalij Bujalskij (Dinamo Kijev), Taras Stepanenko (Šahtjor D), Andrej Jarmolenko (Vest Hem), Oleksandr Zubkov (Ferencvaroš), Heorhij Sudakov (Šahtjor D), Oleksandar Andrijevskij (Dinamo Kijev), Bogdan Lednev (Dinamo Kijev), Artem Bondarenko (Mariupolj);

Napad: Roman Jaremčuk (Gent), Artem Besedin (Dinamo Kijev), Artem Dovbjuk (Dnjepar-1).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

1 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve
Srpski fudbal

Piksi na EURO misiji – prva stanica Torino

Dok fudbalska Evropa odbrojava do početka samita najboljih kontinentalnih selekcija koji se održava u Nemačkoj od 14. juna, selektor Dragan Stojković sa najbližim saradnicima radi na pripremama za najveći fudbalski događaj u 2024. godini.

FSS

13:29

4 h

U fokusu

Vidi sve