Nova vest
Fudbal

Petak, 28.05.2021.

23:45

Grupa A, Švajcarska – poslednji Šaćirijev "ples" na velikoj sceni

Državno blagostanje donelo je Švajcarskoj ogroman priliv migranata sa prostora bivše Jugoslavije tokom ratnih devedesetih, od koga oni sada ubiru plodove.

Izvor: B92

Autor:B92

Grupa A, Švajcarska – poslednji Šaćirijev
Foto: Profimedia

Zahvaljujući igračima sa naših prostora Švajcarska je postala konstanta na fudbalskoj mapi sveta, redovan učesnik najvećih takmičenja.

Međutim, do sada su se ta učešća uglavnom završavala najkasnije drugoj fazi, pa Švajcarci imaju ambiciju da sada naprave korak više.

Rezultati u poslednje dve godine svakako ukazuju na to, poput dva remija sa Nemačkom i jedan sa Španijom, te odličan otpor “Crvenoj furiji” u Madridu, kao i u duelima sa Hrvatskom i Belgijom.

Iako je Grupa A vrlo konkurentna, Švajcarci svakako mogu biti zadovoljni jer u ovoj konkurenciji svakako imaju dosta razloga za optimizam.

To su dokazali još u kvalifikacijama u kojima su osvojili grupu ispred Danske i Irske sa samo jednim porazom.

Kičma tima su već dokazani internacionalci albanskog porekla Đerdan Šaćiri i Granit Džaka, uz još nekoliko iskusnih igrača iz najjačih evropskih liga poput Rikarda Rodrigesa, Rema Freulera i Stivena Cubera.

Dosta se očekuje od nekada jednog od najtalentovanijih napadača Evrope Brila Emboloa, koji se nije preterano istakao tokom tekuće sezone u Bundesligi (5 golova za Menhengladbah).

Ali tu se lista imena igrača koji su sposobni da reše meč ne završava, jer su prethodnih godina važne uloge imali goman Janik Zomer i napadač Haris Seferović.

A tu su i neke nove nade, poput defanzivca Borusije Dortmund Manuela Akandžija, štopera Bazela Eraja Komerta koga prate Everton i Arsenal.

Švajcarska ima više nego talentovan tim, ali kosturu ove gneracije polako ističe vreme pa je EURO 2020 većini poslednja šansa za neki rezultat za pamćenje.

Selektor

Tim koji se oslavanja na igrače sa Balkana logično je da vodi i trener sa Balkana.

Međutim, Sarajliji Vladimiru Petkoviću Švajcarska je dom od 1997. godine. Nacionalni tim je preuzeo 2014. i upravo od tada počinje uspon nacionalnog tima ove alpske zemlje.

Švajcarci pod Petkovićevim vođstvom nisu propustitli nijedno veliko takmičenje.

Bivši trener Jang Bojsa, Siona i Lacija doveo je Švajcarce do nokaut faze na EP 2016. i SP 2018, a to je najmanje što se očekuje i sada.

Ključni igrači

Već smo istakli nosioce igre Švajcarske, a prvo ime je svakako krilni napadač Liverpula Đerdan Šaćiri. Iako ima znatno manju ulogu u Liverpulu nego prethodnih sezona, u 29. godini je daleko od zalaska karijere, pa bi na njega svakako trebalo obratiti pažnju tokom juna. Sa 23 gola je najbolji stelac ove generacije i čovek kojem ide lopta u ključnim trenucima.

A gde je Šaćiri tu je i Granit Džaka, istinski vođa ove ekipe i igrač sa najviše nastupa za nacionalni tim. Vezista Arsenala ne postiže često golove, ali njegova uloga u rezultatima ne može da se opiše brojevima.

Žestok u duelima, predstavlja "lepak" koji spaja delove švajcarskog tima.

Pored ovog švajcarsko-albanskog tandema, pažnju treba svakako obratiti na momka poreklom iz BiH Harisa Seferovića, koji iza sebe ima izuetno produktivnu sezonu u dresu Benfike sa 22 gola. Ovo mu je druga sezona u karijeri sa 20+ golova i nema sumnje da će biti važan faktor u igri Švajcarske.

Sastav Švajcarske

Golmani: Ivon Mvogo (PSV), Jonas Omlin (Monpelje), Jan Zomer (Borusija Menhengladbah)

Odbrana: Manuel Akanđi (Borusija Dortmund), Loris Benito (Bordo), Eraj Komart (Bazel), Niko Elvedi (Borusija Menhengladbah), Džordan Lotomba (Nica), Kevin Mbabu (Volfsburg), Bećir Omeragić (Cirih), Rikardo Rodriges (Torino), Fabian Šer (Njukasl), Silvan Vidmer (Bazel)

Vezni red: Kristian Fasnaht (Jang Bojs), Edimilson Fernandeš (Majnc), Remo Frojler (Atalanta Bergamo), Mario Gavranović (Dinamo Zagreb), Admir Mehmedi (Volfsburg), Granit Džaka (Arsenal), Denis Zakarija (Borusija Menhengladbah), Đibril Sov (Ajntraht Frankfurt), Ruben Vargas (Augsburg)

Napad: Bril Embolo (Borusija Menhengladbah), Džerdan Šaćiri (Liverpul), Haris Seferović (Benfika), Stiven Cuber (Ajntraht Frankfurt)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve