Nova vest
Fudbal

Sreda, 30.06.2021.

09:00

Boli glava od tri lava

Evropsko prvenstvo je ušlo u završnu fazu, neki bi rekli onu najzanimljiviju, jer smo dobili sve učesnike četvrtfinala.

Izvor: Stefan Smuđa

Autor: Stefan Smuđa

Boli glava od tri lava

Međutim, daleko od toga da dosadašnji tok turnira nije bio zanimljiv. Naprotiv, pamtiće se još dugo.

Pre početka su svi pričali o "grupi smrti", a ispostavilo se da niko iz nje nije stigao dalje od osmine finala.

Ispali su branioci titule Portugalci, svetski prvaci Francuzi, svetski vicešampioni Hrvati, lažno samopouzdani Holanđani, a poslednjeg dana i Nemci.

Takođe je nezanemarljivo da je samo tri od šest pobednika grupa prošlo dalje. Još jedan pokazatelj da favorita, jednostavno, nema.

Utorak nam nije doneo toliko "vatrometa" kao ponedeljak, ali još kako jeste nova uzbuđenja, produžetke, dramu u 121. minutu, kao i dokaz koliko fudbal nekome može da bude "majka, a nekome maćeha".

"It's coming home" se čuje sve glasnije

Engleska je izbacila Nemačku u jednom od derbija i najvećih rivalstava, ne samo na fudbalskom terenu i smenila selektora "pancera" posle 15 godina.

Joakim Lev je neslavno završio svoje slavno bitisanje na klupi Nemaca, ali će se uvek pamtiti da mu je ispisnicu uručila Engleska veoma bolnim porazom.

Geret Sautgejt je iznenadio mnoge postavkom, sa trojicom štopera, dvojicom bekova i dvojicom zadnih veznih igrača. Dakle, čak sedmoricom igrača u polju (plus golman) koji su bili defanzivno orijentisani.

Na klupi je ostavio sve kreativce: Mejsona Maunta, Fila Fodena, DŽeka Griliša, Markusa Rašforda, Džejdona Sanča...

Ali, namera je bila jasna – da potpuno umrtvi pritisak Nemačke, njihove ubitačne napade i da dočeka i iskoristi priliku kada se ukaže.

I baš tako je i bilo. Timo Verner i Tomas Miler su promašili, a Rahim Sterling i Hari Kejn iskoristili svoje šanse.

Mnogo puta smo bili svedoci da šampioni nisu bili oni koji su igrali najlepše, već taktički najdisciplinovanije. A "gordi albion" baš tako izgleda.

Još im je relativno "otvoren" put do finala jer im sledi duel sa Ukrajinom u Rimu, pa u Londonu sa pobednikom meča između Češke i Danske.

Euforija je zahvatila celu Englesku i svuda se čuje: "It's coming home".

Hansi Flik preuzima "Majnšaft", a kada je u pitanju tim koji će imati na raspolaganju – to mu je što mu je. Malo šta će moći da menja.

I možda je pravi trenutak da se prestane sa veličanjem Tomasa Milera i predstavljanjem njega kao vrhunskog igrača.

To šta je uradio pet minuta posle primljenog gola vrhunskim igračima ne sme da se dešava. Dobiješ loptu da biraš gde ćeš da šutiraš, namestiš se i promašiš. Opravdanja nema. Ispadaš.

On jeste veoma koristan igrač, saigrači ga vole, ume da komanduje, asistira, iskoristi odbitke i uputi udarac iz prve. Ali nije top igrač i to mora da se kaže.

Čak i ako izuzmemo neverovatan promašaj iz 81. minuta, Miler je ceo meč odigrao ispod svakog nivoa ovakve utakmice. Sakrivao se iza igrača poput Deklana Rajsa i Kalvina Filipsa, izgubio previše duela i malo šta korisno uradio.

Bio je glavni oslonac ove reprezentacije Nemačke i ona se u potpunosti raspala. To je moglo lako da se desi još u grupnoj fazi protiv Mađarske, u sred Minhena.

Možda bi tako bilo i bolje.

Ševčenko pod srećnom zvezdom

Ni meč Švedske i Ukrajine nas je kvalitetom nije razočarao, iako od tih selekcija nismo previše očekivali.

Videli smo tri gola, tri pogođena okvira gola, crveni karton, nove produžetke, umalo i penale, ali i rasplet u 121. minutu koji je slomio srca Šveđana.

Šveđani su na ovom šampionatu imali neverovatnog Emila Forsberga, ali su zakazali Aleksander Isak i Dejan Kuluševski.

Od njih se tražilo više i, da su igrali u skladu sa tim očekivanjima, Skandinavci bi sigurno sada bili u četvrtfinalu.

Ukrajinci su, pre svega, imali sreće. Preživeli su grupu posle katastrofalne utakmice i poraza od Austrije, dobili nešto lakšeg protivnika i na to im se "nalepio" najveći uspeh u istoriji na EP.

Kada je Andrej Ševčenko igrao fudbal niko nije smeo da otpiše njegove ekipe, a tako je i sada kada je selektor. Nekada je samo potrebno biti rođen pod srećnom zvezdom.

Sledi im duel protiv Engleske koja je u totalnom delirijumu, opijena pobedom nad Nemačkom, ali koja će morati po prvi put da napusti Ostrvo jer će se meč igrati u Rimu.

Ko i dalje sme da tvrdi da je bilo ko na ovom šampionatu bez šansi?

Autor – Stefan Smuđa

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve