Izvor: DW |

Političke poruke u fudbalu? Neke su dozvoljene

Kapitenska traka Manuela Nojera postala je predmet žustrih rasprava.

Komentari 21
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Jer, bila je u duginim bojama – dakle, svojevrsna politička poruka. Ali, to nije jedina politička poruka koja se odašilje sa Evropskog prvenstva.

"I vi ste naši. Igramo i za vas". Tako bi mogla da se tumači kapitenska traka duginih boja, kao poruka LGBT zajednici. Kako je u nedelju potvrdio Nemački fudbalski savez (DFB), UEFA je ispitivala slučaj kapitenske trake Manuela Nojera i na kraju nije imala primedbi.

DFB je na Tviteru saopštio da se takva traka tumači kao "poruka ekipe u prilog raznovrsnosti i time u prilog dobroj stvari".

Doduše, nije tajna da pravila Uefe predviđaju da kapiteni moraju da nose zvaničnu kapitensku traku koju daje upravo UEFA. Ali DFB tome dodaje da je jun "i u sportu u znaku prajda" i da je to bila poruka "cele ekipe u prilog diverzitetu, otvorenosti, toleranciji, a protiv mržnje i izopštavanja".

Kontroverzno i kod desničara

Reakcija je stigla iz desničarske stranke Alternativa za Nemačku (AfD). Svojevremeno je visoki političar te stranke Aleksander Gauland izazvao lavinu reakcija kad je o tamnoputom (bivšem) nemačkom reprezentativcu Džeromu Boatengu rekao: "Ljudi misle da je on dobar fudbaler. Ali ne žele da im bude komšija".

Ovog puta je prošlo drukčije. Na Tviteru se javio Uve Junge, raniji šef poslaničke grupe AfD u pokrajini Porajnje-Palatinat, nazvavši Nojerovu kapitensku traku "pederskom trakom". Junge je potom obrisao tvit, izvinio se zbog izraza, ali dodao: "Sadržinski ostajem pri tome da ovakve poruke nemaju šta da traže na dresu ili preko dresa nacionalnog tima".

Očito je to bilo previše i za Alis Vajdel, šeficu poslaničke grupe AfD u Bundestagu. "Ovo nije AfD. Uve Junge će od sad partiju posmatrati spolja", najavila je Vajdel praktično isključenje iz stranke. Inače, Vajdel ne krije svoju homoseksualnu orijentaciju i to nije bila prepreka njenom usponu u desničarskoj stranci.

Ova diskusija dolazi nakon prve sedmice u kojoj se pokazalo da je Evropsko prvenstvo više političko nego ikada pre. Engleski igrači – i ne samo oni – kleče pred svaki početak meča u znak podrške borbi protiv rasizma. Neki drugi biraju da ne kleče, a navijači nekad zvižde onima koji kleče.

Selektor Engleske Garet Sautgejt je navikao na podeljene reakcije. Čak je napisao i otvoreno pismo javnosti da pojasni šta je namera tog gesta klečanja.

Novi problem u sredu?

Uefa je u nebranom grožđu. Načelno taj savez odbija političke poruke. "Ko koristi sportske priredbe za manifestacije strane sportu“ krši opšta pravila ponašanja, piše u statutu UEFA. No UEFA je izričito pozdravila gest protiv rasizma, pa su i neke sudije klečale pred prvi zvižduk.

U sredu (23. jun) bi moglo da dođe do sledeće debate. U Minhenu, gde će igrati Nemačka i Mađarska, razmišlja se o tome da se Alijanc Arena osvetli duginim bojama. Zahtev Uefi zvanično podnosi gradonačelnik Minhena Diter Rajter. "To je važan simbol ravnopravnosti“, rekao je on.

Naravno, nije slučajno što bi to bilo baš pred utakmicu sa Mađarskom. Nedavno je parlament u Budimpešti doneo zakon kojim se deca i omladina štite od „homoseksualne propagande“.

Kad smo kod političkih poruka, na dve utakmice mađarske ekipe na krcatoj Areni „Ferenc Puškaš“ u Budimpešti viđeno je i nacističko salutiranje, strogo zabranjeno u Nemačkoj. To je delo nekih pripadnika „Karpatskih brigada“ koji, odeveni u crno, zauzimaju dobar deo tribine kad igra Mađarska. Stručnjaci ih svrstavaju u paravojne neonacističke formacije.

Očekuje se da će neki od njih pokušati da dođu i u Minhen.

Tema dana

prethodna strana 1 / 3 sledeca idi na stranu