Nova vest
Fudbal

Ponedeljak, 14.06.2021.

13:15

Vicešampion sveta koji ne liči na sebe

Treći dan Evropskog prvenstva doneo je nekoliko uzbuđenja.

Izvor: Miloš Simanović

Autor: Miloš Simanović

Vicešampion sveta koji ne liči na sebe
EPA-EFE/Laurence Griffiths

Engleska je pobedila Hrvatsku 1:0, Austrija je savladala Severnu Makedoniju 3:1, dok je Holandija u najboljem meču dosadašnjeg toka turnira bila bolja od Ukrajine 3:2.

U kratkim crtama pokušaćemo da izanaliziramo šta se sve desilo u pometim duelima.

Krećemo redosledom, tačnije od derbija dana i meča na Vembliju.

Filips kao X faktor i Modrić kao jedinka

Englezi, jedni od glavnih favorita EURO, uspeli su da na pravi način startuju turnir protiv glavnog konkurenta u grupi i slave golom Rahima Sterlinga.

Iznenađenje selektora "Gordog Albiona" Gereta Sautgejta, koji je napravio nekoliko čudnih poteza oko sastava, u vidu Kelvina Filipsa u potpunosti mu se isplatio.

Vezista Lidsa bio je najzapaženiji na travi kultnog stadiona, "preorao" je teren, dobio skoro sve duele sa iskusnijim Mateom Kovačićem i Lukom Modrićem, i na sve to je uspeo na volšeban način asistira u trenutku odluke.

Engleska nije odigrala spektakularan meč, ali jeste kontrolisala dešavanja protiv Hrvatske i bez većih problema joj se ponovo revanširala za poraz u polufinalu Mundijala u Rusiji.

S druge strane, "kockasti" su odigrali, za svoje standarde, ispodprosečnu partiju i utisak je da ni blizu ne liče na tim koji je postao vicešampion sveta.

Nema više Marija Mandžukića i Ivana Rakitića, koji su bili osovina tima zajedno sa Modrićem, i očigledno da taj krater u timu ne može olako da se popuni. Retko koja selekcija bi i mogla...

Praktično nisu imali ni poluozbiljnu šansu protiv Engleske, Stons i Ming se nisu pošteno oznojili, a Modrić je bio "ugušen" i često usamljen u pokušajima da se napravi nešto više, što je premalo za takav tim kakav je Hrvatska.

Selektor Zlatko Dalić opet će biti na udaru zbog nekih promena u postavci, pre svega jer Andrej Kramarić ne igra na svojoj prirodnoj poziciji napadača, mesta nije bilo ni za Bruna Petkovića, pa se očekuje da bude na velikom testu protiv Češke.

Po mom mišljenju, to će biti jako težak meč za naše komšije, koje ako gledamo spisak imena jesu favoriti, ali Češka je reprezentacija kao jako disciplinovana, timski orijentisana i dobra na prekidu.

Već se radujem toj utakmici...

Arnatovićeva tačka i neuništivi Pandev

Očekivano je "srpska" Austrija izašla na kraj sa upornim Makedoncima – 3:1.

Naši južni susedi su samim dolaskom na EURO, prvim u istoriji svoje zemlje, uradili veliku stvar i svaki pas, gol, pokušaj je za njih premija.

Nisu se obrukali protiv Austrije, koja ima trojicu igrača sa srpskim korenima – Saša Kalajdžić, Aleksandar Dragović i Marko Arnautović, a upravo je poslednji stavio tačku u samom finišu.

Prethodno je Lajner doveo Austrijance u vođstvo, a onda se desio trenutak za pamćenje Makedonaca.

Vremešni as Goran Pandev iskoristio je seriju grešaka odbrane Austrije i obradovao kompletnu naciju, ali i sve one koji simpatišu autsajdera.

Međutim, više od toga se nije moglo, objektivno je tu i limit, pa je ekipa Franka Fode preko Gregoriča i Arnautovića rešila sve nedoumi.

Realno, domet Austrije nije veliki, nema ni tim za nešto više, ali je sada napravila veliki korak za osmini finala...

Amsterdamski spektakl

Spektakularan meč u Amsterdamu morao je da se završi kroz dramu u samom finišu, kako su mnogi i priželjkivali.

U sudaru dve najbolje ekipe u B grupi slavili su domaćini pet minuta pre kraja zahvaljujući desnom beku Denzelu Damfrisu.

I da je ostao rezultat 2:2 ne bi bilo nezasluženo, s obzirom kako igra tim Andreja Ševčenka, moderno i na gol više.

Uspeli su Ukrajinci, koji su i Srbiji očitali lekciju u kvalifikacijama (5:0), da se vrate posle 0:2 u rasponu od samo pet minuta, ali nisu izdržali.

Možda da se okarakteriše i kao šteta, ako se sagleda kako su stajali u prvom delu i odbijali "Oranje", a onda primili naivan gol posle greške golmana Bušana.

Kada je i Vajnhorst pogodio činilo se da je tu kraj, ali su maestralni Jarmolenko i Jaremčuk (pamti ga Srbija po lošem, a Crvena zvezda po dobrom zbog promašaja u dresu Genta) vratili egal, ispostaviće se samo privremeno.

Kakav je domet Holandije? Teško je reći na osnovu samo jedne utakmice, potencijal tima je izuzetan, ali je mnogo ranjiva u odbrani, a ni selektor Frank De Bur ne uliva neko poverenje.

Međutim, pobedila je najvećeg rivala iz grupe i mirno čeka preostale dve utakmice u grupnoj fazi.

Što se tiče Ukrajine, ona je mina za sve selekcije i ovaj poraz sigurno neće uticati mnogo na njene igrače, bar što se tiče samopouzdanja.

Čak i pored poraza više je pokazala od Austrije...

Priredio Miloš Simanović

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve