Nova vest
Fudbal

Ponedeljak, 07.06.2021.

21:30

Da li domaći teren garantuje prednost?

Devet od 24 ekipa na odloženom šampionatu Evrope igraće u svojim zemljama, ali nijedan grad nema više utakmica od Londona.

Izvor: B92

Autor:B92

Da li domaći teren garantuje prednost?
Foto: Profimedia

Nakon što je pre 55 godina Engleska odigrala šest uzastopnih mečeva na Vembliju za pobedu na Svetskom prvenstvu 1966. godine, ta fudbalska reprezentacija mogla bi da odigra još šest na istom mestu na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu.

Tri meča Engleske u okviru Grupe D igraće se na Vembliju, a ta selekcija bi mogla da ostane u Londonu i za osminu finala ako takmičenje u grupi završi na prvom mestu.

Odatle bi tim mogao da se uputi u Rim za četvrtfinale, a potom može da se vrati na Vembli za polufinale i finale.

Pet drugih timova će, takođe, igrati sve svoje utakmice u grupi kod kuće, uključujući i trostruke šampione Nemačku i Španiju koji će igrati u Minhenu, odnosno Sevilji.

Takođe, Italija će svoje mečeve u grupi igrati u Rimu, Holandija će boraviti u Amsterdamu, dok će Danska svoje utakmice igrati u Kopenhagenu.

Mađarska (Budimpešta), Rusija (Sankt Peterburg) i Škotska (Glazgov) odigraće po dve utakmice grupne faze na domaćem terenu.

U teoriji, ovih devet reprezentacija ima prednost pošto će barem neke utakmice odigrati kod kuće, ali to će se promeniti ako prođu grupu.

Italija će otvoriti turnir na stadionu Olimpiko protiv Turske 11. juna, a zatim će igrati protiv Švajcarske i Velsa. Međutim, i osvajanje prvog ili drugog mesta u grupi, Italijane šalje daleko od kuće.

I ostali domaćini bi, uz mogući izuzetak Engleske, svoje mečeve osmine finala igrali na strani.

Čini se da je najteža Grupa F u kojoj su Francuska, Nemačka, Portugal i Mađarska. Selekcije Nemačke i Mađarske igraće na domaćem terenu, a te utakmice protiv svetskih i evropskih šampiona mogle bi da budu ključne.

Međutim, biti domaćin ne garantuje i krajnji uspeh.

Poslednji tim koji je bio domaćin Evropskog prvenstva i na kraju ga osvojio bila je Francuska 1984. godine, u vreme kada je Mišel Platini i dalje vladao veznim redom i postizao gol za golom.

Pojedine reprezentacije domaćini približile su se tom cilju, uključujući i Francusku koja je pre pet godina ponovo stigla do finala, a isto je pošlo za rukom i Portugalu 2004. godine.

Zapadna Nemačka, Švedska, Engleska i Holandija su, takođe, stigle do polufinala kao domaćini ili kodomaćini.

Francuska je, ujedno, bila i poslednji domaćin Svetskog prvenstva koji je osvojio titulu kod kuće, 1998. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

1 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve