Nova vest
Fudbal

Petak, 01.07.2016.

20:15

"Zmajevi" iz Velsa među 4 u Evropi!

Reprezentativci Velsa plasirali su se u polufinale Evropskog prvenstva, prvi put za neki britanski tim od 1996. godine!

Izvor: AK

Autor: AK

Foto: Getty images

Velšani su priredili senzaciju u Lilu savladavši jednog od glavnih favorita turnira Belgiju sa 3:1 (1:1), posle preokreta.

"Crveni đavoli" su poveli projektilom Rađe Naingolana sa 25 metara u 13. minutu, ali Ešli Vilijams donosi izjednačenje glavom posle kornera u 30.

Belgija je dominirala u nastavku, ali u 55. minutu Hal Robson-Kanu jednim lažnjakom vara trojicu rivala i donosi preokret Velsu, a trijumf pet minuta pre kraja potvrđuje rezervista Sem Vouks.

Vels će u svom prvom polufinalu nekog velikog takmičenja, na debiju na EP, igrati protiv selekcije Portugala (6. jul, 21h), koja je do četiri najbolja tima u Evropi stigla bez pobede u regularnih 90 minuta na pet nečeva.

Međutim, "Zmajevi" će biti veoma oslabljeni, zbog žutih kartona suspendovan je ključni igrač ovog tima Aron Remzi, koji je namestio oba gola u pobedi nad Belgijom, a prvi je asistent EP sa pet proigravanja.

Nakon mirnih prvih pet minuta, u sedmom je usledio odličan napad Belgijanaca u kojem su imali tri šuta iz odličnih pozucija u kaznenom prostoru, ali su Fereira-Karasko, Menije i Azar izblokirani.

Belgija je nastavila da kontroliše ritam meča, te u 13. minutu stiže do vođstva. Još jedan fantastičan gol postigao je Rađa Naingolan, koji je poslao projektil sa oko 25 metara pod prečku i kroz ruke golmana Henesija.

Od tog momenta Velšani preuzimaju kontrolu, dominiraju na sredini terena pod komandom raspoloženom Ramzija, i kreću da prete golu Belgije.

Kurtoa je bio relativno siguran između svojih stativa, sve do 30. minuta. Usledio je korner za Vels, očajna reakcija belgijske odbrane, što koristi kapiten rivala Ešli Vilijams i glavom sa oko šest metara trese mrežu.

U završnici poluvremena Ramzi je nastavio da se poigrava sa veznim redom Belgije, a odbrana Belgije bez Vertongena i Vermalena da se muči, opasno su pretili Bejl i Robson-Kanu, ali je ostalo 1:1.

Vilmots na poluvremenu uvodi Felainija i Belgija preuzima kontrolu u sredini terena te kreće opasno da preti Velsu.

Sjajnu šansu u 49. minutu imao je Lukaku, bio je sam na skoku na visini penala posle centaršuta Menijea sa desne strane, ali šutira pored gola.

Nastavili su "Đavoli" da kontrolišu ritam meča, a onda je usledio hladan tuš u 55. minutu, Bejl šalje dubinski pas do Ramzija na desnoj strani, on odigrava u sredinu do Robson-Kanua koji lažnjakom izbacuje trojicu čuvara i lako uspeva da savlada Kurtou.

Iako su više branili svoj gol, Velšani su i dalje povremeno pretili, dok su s druge strane Belgijanci bili opasni posle centaršutevam, ali Lukaku još jednom, te Felaini u dva navrata ne uspevaju da savladaju Henesija.

Tražili su Belgijanci gol za izjednačenje, Lukaku i Naingolan bezuspešno su tražili penale, Vilmots je bacio sve karte u napad uvođenjem Mertensa i Baršuaija, ali pet minuta pre kraja rezervista Sem Vouks novim golom glavom potvrđuje pobedu Velsa!

Tok meča:

22:48 Kraj! Vels je u polufinalu Evropskog prvenstva! Na svom debiju. Čeka ga Portugal.

86' GOOOOOL! Rezervista Sem Vouks sjajno skače posle centaršuta Krisa Gantera i overava pobedu Velsa za novu senzaciju na Evropskom prvenstvu. Vels vodi 3:1 protiv Belgije!

83' Belgijanci traže penal, Felaini je proigrao Naingolana u kaznenom prostoru, on pada posle duela sa dvojicom Velšana, ali je Skomina odmahnuo rukom.

75' Velika greška Remzija, igra rukom zbog čeka dobija žuti karton, drugi na EP, pa neće igrati u eventualnom polufinalu.

74' Gol šansa! Opet su Belgijanci probili po desnoj strani, ovaj put centrirao je Aldervereld, Felaini je skočio u petercu, ali lopta odlazi za malo pored desne stative.

71' Odličan napad Belgije, Naingolan je "otvorio" prostor De Brujneu na desnoj strani, vezista Mančester Sitija uleće u kazneni prostor i šalje loptu na peterac, ali ispred Lukakua interveniše Čester.

67' Dobra šansa za Vels posle kornera, defanzivci Belgije ne uspevaju da izbace lopti iz kaznenog, posle nekoliko odbitaka ona pada ispred Vilijamsa koji pokušava poluvolejem, ali šutira preko gola.

64' Belgijanci se konačno oslobađaju pritiska, dobijaju slobodan udarac na oko 30 metara, De Brujne prebacuje živi zid, ali Henesi lako hvata loptu.

* Robson-Kanu ima 27 godina, trenutno je slobodan igrač

55' GOOOOOL! Bejl je poslao fantastičan pas sa centra terena na desnu stranu do Remzija, on odmah šalje loptu u sredinu kaznenog prostora do Hala Robson-Kanua, koji lažnjakom vara trojicu igrača Belgije, Menijea, Felainija i Lukakua, te lako trese mrežu Kurtoe. Fantastičan gol. Vels vodi 2:1!

53' Veliki pritisak Belgije, novu šansu posle centaršuta imao je Lukaku, ali ovaj put ispred njega interveniše Vilijams.

51' Nova dobra akcija Belgijanaca, Azar probija po levoj strani kaznenog prostora pored dvojice Velšana, gađa drugu stativu, ali lopta odlazi u gol-aut.

49' Gol šansa! De Brujne je stvorio višak na desnoj strani i proigrao Menijea, bek je poslao perfektan centaršut na peterac, Lukaku je ostao sam između štopera i visoko skočio, ali je šutirao pored gola.

46' Vilmots je menjao odmah na poluvremenu, izveo je krilnog igrača Fereira-Karaska, a uveo centralnog veznog Felainija, koji bi trebalo da obuzda Ramzija.

21:45 Kraj prvog poluvremena, Vels – Belgija 1:1. "Đavoli" su dobro krenuli i posle tri izblokirana šuta u jednom napadu iz kaznenog, Naingolan postiže evrogol u 13. minutu za vođstvo. Od tog trenutka Vels preuzima kontrolu u sredini terena, te stiže do izjednačenja u 30. minutu, pogotkom kapitena Vilijamsa glavom posle kornera.

45' Remzi gospodari sredinom terena, s lakoćom dobija duele i kreira šanse saigračima, u poslednjem napadu u prvom poluvremenu poslao je odličan centaršut na drugu stativu, Robson-Kanu skače pored čuvara, ali brani Kurtoa.

2' Lako je ispao iz igre vezni red Belgije, ostavili su otvoren prostor za šut Ramziju koji je iznudio novi korner, centaršut je opet išao na Vilijamsa koji opet uspeva da šutira glavom, ali pored gola.

38' Miran nastavak meča nakon izjednačenja Velšana, De Brujne pokušava da organizuje konkretan napad Belgije, ali nema prolaza pored odbrane rivala.

34' Vels dominira terenom, opet je zapretio Bejl, ovaj put udarcem slabijom, desnom nogom po zemlji sa ivice kaznenog prostora, ali je Kurtoa odbranio.

30' GOOOOOL! Nakon kornera Arona Remzija sa desne strane, kapiten Velsa Ešli Vilijams je ostao sam između štopera Belgije ispred peterca i glavom zatresao mrežu rivala. De Brujne se odmakao od stative kuda je lopta na kraju prošla. Vels je izjednačio na 1:1!

26' Zicer! Stopostotna šansa za Tejlora, šutirao je sa desetak metara posle dodavanja Remzija sa desne strane, ali je Kurtoa fantastično intervenisao.

19' Vels se oslobađa pritiska, konačno malo više kombinuje, sada "Zmajevi" imaju posed lopte dve trećine vremena, ali ne uspevaju da ugroze gol Belgije.

* Azar ima četiri asistencije na pet utakmica na EP, cele prošle sezone u dresu Čelsija je namestio samo tri gola na 31 meču u Premijer ligi.

13' GOOOOOL! Fantastičan gol postigao je Rađa Naingolan. Vezista Rome poslao je projektil pod prečku sa oko 25 metara. Lepši gol od onog koji je dao Švedskoj u grupnoj fazi. Belgija vodi 1:0!

10' Uzvratio je Bejl soloprodorom po levoj strani, ali je njegov šut otišao pored stative.

7' Ti gol šanse u jednom napadu za Belgiju. Prvo je Henesi odbranio šut Fereira-Karasku, potom je Čester zaustavio pokušaj Menijea, na drugi odbitak natrčao je Azar, ali je i njega izblokirao Dejvis, u korner.

5' Bez ijednog uzbuđenja u prvih pet minuta, Belgija ima dvetrećine vremena loptu u svom posedu, ali još uvek nema šuteva.

21:00 Poslednji britanski tim koji je igrao polufinale nekog velikog takmičenja bila je Engleska 1996. na EP čiji je bila domaćin.

20:45 Bejl je ključni igrač Velsa u napadu, imao je 18 šuteva, 9 centaršuta i tri gola. Belgijanci najviše zavise od De Brujnea, imao je 45 centaršuta, 18 udaraca, te dve asistencije.

20:30 Vels je izgubio samo dva od devet mečeva na velikim turnirima, od Brazila na Mundijalu 1958. i od Engleske na EURO 2016.

20:15 Selektori su objavili startne postave, dok je kod Kolmana i Velšana sve očekivano, Vilmots je povređene defanzivce zamenio sa bratom napadača Romelua Lukakua, Džordanom, levim bekom Ostendea, te štoperom Mančester Sitija na pozajmici u Galatasaraju, Džejsonom Denajerom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

290 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve