Nova vest
Fudbal

Ponedeljak, 20.06.2016.

20:45

Grupa B: Impresivni Vels uz Engleze u 16!

Reprezentacije Velsa i Engleske plasirale su se u osminu finala Evropskog prvenstva u Francuskoj.

Izvor: AK

Autor: AK

Grupa B: Impresivni Vels uz Engleze u 16!
Foto: Getty images

Velšani su odigrali jedan od najboljih mečeva na celom prvenstvu i razbili Rusiju 3:0 u Tuluzu, gde je moglo biti i ubedljivije.

Tako su "Zmajevi" osvojili Grupu B ispred selekcije Engleske koja je remizirala bez golova sa Slovačkom, kojoj je dobre šanse da dalje prođe kao trećeplasirana ostavio golman Matuš Kozačik.

Vels će u osmini finala igrati sa najboljim trećim timom iz grupa A, C i D. U kombinaciji su Albanija, Poljska, Severna Irska, pa i Nemačka, te Hrvatska, Češka i Turska.

Rival Engleskoj u drugoj fazi takmičenja biće drugoplasirani tim iz Grupe F, trenutno je lider Mađarska sa četiri, Island i Portugalija imaju po dva, a Austrija jedan bod.

Ukoliko Slovačka bude najbolji trećeplasirani tim u konkurenciji sa ekipama iz grupa A i F u osmini finala će se sastati sa pobednikom grupe C, gde Nemačka i Poljska dele lidersku poziciju sa po tri boda.

Velšani su dominirali svih 90 minuta protiv izuzetno loših Rusa koji su imali samo jednu šansu, i to nakon što je golman Akinfejev ispicavanjem izbacio Dzjubu samog na Henesija, koji je odbranio.

Upravo je Akinfejev bio najbolji pojedinac meča jer je sprečio mnogo ubedljiviji poraz Rusa. Velšani su više nego lako stizali do gol prilika, Bejl i Ramzi su se poigravali sa defanzivcima "Zbornaje".

Poveli su već u 11. minutu kada je Alen presekao akciju Rusije i izbacio Ramzija samog na Akinfejeva, te koristi priliku za prvi gol posle godinu i po dana pauze u reprezentativnom dresu.

Samo devet minuta kasnije bilo je 2:0. Opet su Velšani ukrali loptu rivalu usred kombinacije, Bejl je driblao na 25 metara, lopta se odbila od jednog Rusa u kazneni do usamljenog Tejlora čiji šut brani Akinfejev, ali nije uspeo da zaustavi i drugi udarac posle odbitka.

Rusi u nastavku nisu uspeli da ugroze gol Velsa, koji je pobedu potvrdio 23 minuta pre kraja, golom Bejla nakon još jednog proigravanja iza leđa ruske odbrane, od strane Ramzija.

Daleko manje uzbuđenja bilo je u Sent Etjenu gde je Engleska kontrolisala meč protiv Slovaka, bila značajno opasnija, ali je izostala završnica.

Džejmi Vardi je dobio šansu od prvog minuta, imao je odličnu šansu u 19. minutu, ispred sebe je imao samo golmana, ali Kozačik sjajno interveniše.

Čuvar mreže slovačkog tima je spasao svoj tim i u 33. minutu, posle kombinacije Hendersona i Klajna po desnoj strani šutirao je Lalana sa oko 15 metara, ali Kozačik opet brani.

U drugom poluvremenu Mak nije uspeo da iskoristi grešku Smolinga prilikom lošeg vraćanja lopte do Harta, a golman Sitija je posle imao posla prilikom šuta Vajsa.
Pola sata pre kraja Kozačik opet blista na golu, ovaj put je dobio situaciju oči u oči sa Klajnom, da bi minut kasnije Martin Škrtel metar od gola zaustavio loptu posle šuta Alija.

Englezi su izvršili veliki pritisak u završnici, tražili su gol za prvo mesto, Hodžson je uveo i Runija i Kejna, imao je trojicu napadača, ali je Kozačik odoleo svim iskušenjima.

Sent Etjen: Slovačka – Engleska 0:0

22:51 Kraj! Remi Engleske i Slovačke, "Albion" je u osmini finala, Slovaci imaju dobre izglede da im se pridruže.

90' Meč je produžen pet minuta, ali "Gordi Albion" ne uspeva da savlada Kozačika. S druge strane, Slovaci su se ponašali kao da im je treće mesto dovoljno, pa se nisu ni trudili da iznenade rivala.

86' Traže Englezi gol, ali ne mogu da dođu do njega. Prvo je izblokiran udarac Kejhila, potom centaršut Hendersona, a onda je Kejn glavom loptu poslao daleko od stative.

83' Sve jači pritisak Engleza u finišu, žele gol za prvo mesto, Henderson i Runi opet pokušavaju sa distance, prvi je izblokiran, drugi je promašio gol.

76' Englezi kontrolišu ritam igre, povremeno pokušavaju preko Runija i Hendersona, ali bez konkretne pretnje po gol Slovaka.

* Englezi su 20 puta imali kontakt s loptom u kaznenom prostoru Slovačke, rival nijedan.

61' Gol šansa! Sjajna šansa za Alija minut po ulasku u igru, dočekao je sam na drugoj stativi centaršut Hendersona, ali Šrktel zaustavlja loptu na metar od gola.

55' Slovaci opasni u drugom poluvremenu, Vajs je izborio poziciju za šut iskosa sa leve strane u kaznenom prostoru, gađa bliži ugao po zemlji, ali brani Hart.

53' Gol šansa! Opet Kozačik spasava gol Slovaka, Staridž je fantastično proigrao Klajna, desni bek uleće u kaznini prostor sa desne strane, ali pogađa golmana rivala.

51' Kiks! Kris Smoling je umalo koštao Engleze primljenog gola, slabo je vratio loptu grudima do Harta, ali Mak iako je stigao do nje nije uspeo da postigne gol.

* Džordan Henderson dominira u veznom redu, kompletirao je svih 12 dodavanje koje je pokušao u prvom poluvremenu

21:45 Poluvreme. Engleska je kontrolisala meč, imala dve sjajne šanse, ali je Kozačik odbranio udarce Vardija i Lalane.

43' Saterali su Englezi Slovake u kazneni prostor, kruže oko šesnaesterca rivala, odličan volej je sa oko 18 metara uhvatio Henderson, ali je Đurića to izblokirao na fantastičan način, glavom.

33' Gol šansa! Malo je nedostajalo da Englezi povedu. Sjajno su kombinovali igrači Liverpula, Henderson je izbacio Klajna po desnoj strani, bek šalje loptu po zemlji u sredinu kaznenog gde na nju natrčava Lalana i šutira iz prve, ali Kozačik sjajno interveniše.

29' Slovaci imaju veći posed lopte od Engleza, ali su i dalje daleko od Hartovog gola.

19' Zicer! Sjajna šansa za Vardija, izašao je sam na Kozačika iskosa sa leve strane, ali mu golman Slovačke brani šut. Vardi je postigao četiri gola iz prethodnih pet šuteva u dresu reprezentacije.

16' Dobra prilika za Hendersona posle centaršuta, ali je njegov udarac glavom izblokiran.

9' Konačno situacija vrednja pažnje, posle gužve na desnoj strani kaznenog prostora Slovačke, Lalana je uspeo da ubaci loptu, na prvoj stativi je skočio Vardi ali je njegov udarac bio slab, lopta je pala ispred Staridža, ali je njegov čuvar bio oprezan.

5' Oprezna igra dva tima, nijedna konkretna akcija tokom prvih pet minuta meča.

* Džek Vilšir je u startnoj postavi Engleske, ovo mu je četvrti meč za reprezentaciju ove sezone, za svoj klub Arsenal je odigrao samo tri.

Tuluz: Rusija – Vels 0:3

22:49 Kraj! Impresivna igra i ubedljiva pobeda Engleske za prvi plasman u drugu fazu nekog takmičenja posle 66 godina!

88' Ramzi se izborio za šut, iskosa sa desne strane, ali je izblokiran.

* Pesma Velšana u jedan glas pravi ostrvsku atmosferu u Tuluzu.

85' Gol šansa! Prilika za Ruse da ublaže debakl, Dzjuba je dobio idealno dodavanje u kazneni prostor, ali šutira za malo iznad prečke.

79' Serija izmena u oba tima, Rusi su se potpuno predali, Velšani ne jure novi gol, oba tima čekaju kraj meča.

* Bejl je prvi igrač od 2004. koji je postigao po gol na sva tri meča grupne faze EP. Tada su to učinili Rud van Nistelroj i Milan Baroš.

67' GOOOOOL! Vels vodi 3:0! Dugo je trajala akcija "Zmajeva", na kraju je Ramzi uleteo mešu defanzivce Rusije ispred kaznenog, poslao loptu njima iza leđa, propustio je Voks koji je bio u ofsajdu, ali stiže do Gareta Bejla koji postiže treći gol na takmičenju.

65' Novi pokušaj Velšana posle prekida, Bejl ovaj put šalje centaršut iz slobodnog udarca, ali Akinfejev nije bio u opasnosti.

59' Bejl pokušava iz slobodnog udarca iskosa sa desne strane sa oko 30 metara, ali nije uspeo da i treći put na taj način pogodi na EP.

55' Gol šansa! Nevervatno loša igra ruske odbrane, Ramzi i Bejl su ih sami izigrali, napadač Reala se našao u šansi, ali – Akinfejev.

47' Velšani nastavljaju u istom ritmu, opet lako stižu do šansi, Bejl odmah preti, ali Akinfejev brani.

21:46 Poluvreme. Dominacija Velsa koji vodi 2:0.

46' Opet Velšani stižu do dobre situacije posle polukontre, opet je povukao Bejl, ali je Remzi zakomplikovao i izgubio loptu.

43' Imaju Rusi loptu u nogama, ali osim nekoliko solidnih centaršuteva ne uspevaju da konkretno zaprete Henesiju.

39' Nova šansa za Vels, opet je Bejl lako prošao pored defanzivaca Rusije, ali opet Akinfejev spasava "Zborjaju".

30' Zicer! Akinfejev sprečava debakl Rusa. Bejl je "naredao" nekoliko defanzivaca rivala po levoj strani, servirao stopostotnu šansu Vouksu čiji šut brani golman CSKA.

27' Zicer! Vezisti ne mogu da organizuju akciju Rusije, ali može Akinfejev, ispucavanjem je doveo Dzjubu u gol šansu, ali njegov udarac Henesi izbacuje u korner.

26' Novi dobar napad Velsa, Ganter je centrirao sa desne strane, Bejl šutira glavom, ali nedovoljno snažno.

* Tejlor je postgao prvi gol od 2010. računajući sve reprezentativne i klupske nastupe.

20' GOOOOOL! Vels vodi 2:0! Velšani su opet presekli napad Rusima i organizovali kontru, Bejl je tražio rešenje na 20-ak metara od gola, lopta se odbila u kazneni prostor gde je sam bio Nil Tejlor, Akinfejev mu brani prvi šut, ali mu se lopta odbija i iz popravnog pogađa.

15' Rusi sada nemaju šta da izgube, moraju da krenu na sve ili ništa, ali deluju nemoćno u pokušajima da organizuju napad.

* Ramzi je postigao prvi gol za reprezentaciju posle 451 dana pauze.

11' GOOOOOL! Vels vodi 1:0! Rusija je krenula u kontru, Alen je presekao pas Kokorina i šalje fantastičan pas između defantivaca rivala, Aron Remzi je utrčao u prazan prostor i savladao Akinfejeva prebacivši loptu preko njega.

2' Snažan start Velsa, Bejl se solo akcijom na desnoj strani kaznenog prostora Rusije izborio za prostor, šutirao iskosa sa oko 15-ak metara po zemlji, ali brani Akinfejev.

* Vels je poslednji put igrao drugu fazi nekog takmičenja na Svetskom prvenstvu 1958.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

189 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve