Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 16.06.2016.

14:30

Preokret Engleske, Vardi i Staridž srušili Vels!

Reprezentacija Engleske pobedila je Vels 2:1 posle preokreta u Lansu, u drugom meču drugog kola Grupe B Evropskog prvenstva.

Izvor: AK

Autor: AK

Preokret Engleske, Vardi i Staridž srušili Vels!
Foto: Getty Images

Englezi su prvi put u istoriji prekrenuli rezultat na nekom velikom takmičenju posle zaostatka na poluvremenu i stigli do četiri boda uoči poslednjeg kola grupne faze takmičenja.

Junaci 104. okršaja sa Velsom bili su rezervisti Džejmi Vardi, koji je izjednačio rezultat u 56. i Danijel Staridž, koji je veliku doneo pobedu u 92. minutu utakmice.

Vels, koji je najveći deo meča proveo igrajući "bunker", neočekivano je poveo sjajnim golom Gareta Bejla iz slobodnog udarca u 43. minutu, uz pomoć slabo postavljenog Džoa Harta.

U poslednjem kolu grupne faze Englez igraju protiv sjajne Slovačke, dok će Vels igrati meč na sve ili ništa sa Rusijom.

Prvo poluvreme obeležila je engleska kontrola ritma meča. "Albion" je imao mnogo više loptu u svom posedu, češće je napada, ali centaršutevi i pokušaji sa distance nisu doneli rezultat.

Sjajnu šansu je u sedmom minutu upropastio Sterling, koji je očajno reagovao posle centaršuta Lalane sa desne strane, iako usamljen šutirao je preko gola.

Velšani su bili daleko od Hartovog gola, Bejl je pokušao u dva navrata da izbori nešto, prvi put je izblokiran, a potom mu je napad upropastio Tejlor.

Desetak minuta pre poluvremena Engleska je oštećena, sudija Brih nije svirao penal nakon igranja rukom Dejvisa u svom kaznenom, dok je istovremeno Vilijams vukao Kejna za dres.

A onda je u samoj završnici usledio hladan tuš za Engleze. Runi je napravio faul na više od 30 metara od gola, Bejl je uzeo zalet, raspalio po lopti koja je prevarila slabo postavljenog Harta i završila u mreži (0:1).

Hodžson je odmah na poluvremenu reagovao, izveo je neupotrebljive Sterlinga i Kejna, a uveli Staridža i Vardija.

To je relativno brzo donelo rezultat i izjednačenje. U 56. minutu Staridž je centrirao sa desne strane, Vilijms je skočio ali umesto da izbaci loptu u polje on ju je spustio na peterac ispred Vardija koji koristi poklon j trese mrežu četvrti put iz poslednjih pet šuteva na pet mečeva za Englesku (1:1).

Usledio je još jači pritisak Engleske, Vels se grčevito branio i ispucavanjem lopte trošio vreme, a Hodžson krenuo na sve ili ništa uvođenjem tinejdžera Rašforda 17 minuta pre kraja.

Kružili su Englezi oko kaznenog prostora Velsa do poslednje sekunde, ali osim jednog pokušaja Runija sa ivive kaznenog koji je izblokiran nisu uspeli konkretno da ugroze gol zapadnih komšija.

Kada su svi očekivali kraj i nerešen rezultat, Englezi su odigrali sjajnu akciju brzom izmenom pasova ispred kaznenog prostora, loptu je u šesnaestercu dobio Staridž koji je izdržao pritisak čuvara i gurnuo loptu pored Henesija uz bližu stativu.

Tok meča:

92' GOOOOOL! Engleska je preokrenula na 2:1. Junake Albiona je Danijel Staridž koji koristi sjajnu akciju saigrača i veliku pobedu svom timu.

* Rašford je srušio Runijev rekord kao najmlađi igrač koji je nastupio za Englesku na EURO, za četiri dana.

78' Runi se opet sjajnim potezom izborio za šut sa ivice kaznenog, ali ga je Vilijams izblokirao požrtvovanim startom.

73' Engleska ide na sve ili ništa, Hodžson uvodi i debitanta Markus Rašforda umesto Lalane.

* Golgeter – šutevi Vardija u poslednjih pet utakmica za Englesku: gol, gol, odbrana, gol, gol.

66' Vels se oslobodio pritiska, povreda Ledlija (zamenio ga Edvards) im je pomogla da malo predahnu posle serije napada rivala.

62' Gužva u kaznenom prostoru Velsa, traljavo su reagovali napadači engleske, a onta je Dajer izblokiran.

61' Oštar start Dejvisa, otvorenim đonom je nagazio Lalanu i dobio žuti karton.

* Engleska nikad nije pobedila na velikom takmičenju nakon što je gubila na poluvremenu

56' GOOOOOL! Engleska je izjednačila na 1:1. Hodžson je pogodio sa izmenama. Staridž je ubacio loptu sa leve strane u peterac, štoper Velsa Vilijams je bio najbolji u skoku ali je loše reagovao, spustio je loptu glavom pravo na nogu Džejmiju Vardiju koji ju je zakucao u mrežu sa nekoliko metara.

55' Konačno konkretna pretnja po gol Velsa, Runi se izborio za šut sa ivice kaznenog prostora, poslao je dijagonalu u donji desni ugao, ali je Henesi izbacio loptu u korner.

51' Vels bez problema čuva rezultat, Englezi ne uspevaju da kreiraju napad.

* Džoker? Vardi je dao tri gola na poslednja četiri nastupa za reprezentaciju

16:01 Počelo je drugo poluvreme, selektor Engleske je odmah napravio dvostruku izmenu u napadu, umesto Rahima Sterlinga i Harija Kejna ušli su Danijel Staridž i Džejmi Vardi.

* Vels je postigao gol protiv Engleske prvi put od 1984. godine i pogotka Marka Hjuza.

15:48 Poluvreme u Lansu. Vels neočekivano vodi protiv Engleske 1:0, praktično iz prvog šuta u okvir gola Bejl je savladao Harta, koji je slabo reagovao prilikom slobodnog udarca.

* Dominacija – Bejl je direktno umešan u 17 golova Velsa i Real Madrida na poslednjih 20 utakmica (13 dao, četiri asistirao) u 2016.

43' GOOOOOL! Vels vodi 1:0! Garet Bejl savladao je Džoa Harta iz slobodnog udarca sa više od 30 metara. Zvezda Real Madrida je šutirala snažno po sredini gola, lopta je lelujalai prevarila golmana Mančester Sitija koji je uspeo da je zakači, ali ne i zaustavi

41' Bejl konačno pokreće jedan konkretniji napad "Zmajeva", vuče dugo loptu kroz sredinu terena, sačekao je Tejlora da se ubaci po levoj strani, ali je bek Velsa očajno reagovao kada je dobio loptu.

39' Englezi u potpunosti kontrolišu ritam igre, Velšani praktično ne uspevaju da povežu više od dva pasa kada dođu u posed lopte.

36' Dobar šut Smolinga glavom posle kornera, lopta prolazi za malo pored leve stative.

33' Engleska je oštećena za penal, Dejvis je igrao rukom u svom kaznenom posle skok duela sa Kejnom, dok je Vilijams vukao napadača Totenhema za dres, ali nemački arbitar se nije oglasio, iako je bio u neposrednoj blizni.

* Iskustvo – cela reprezentacija Velsa ima zajedno 58 golova, dok je Vejn Runi sam postigao 52 za Englesku

28' Period agresivnije igre Engleske i nekoliko obećavajućih proboja, ali bez konkretne završnice.

26' Nova dobra šansa za Englesku, ovaj put iz prekida. Runi je ubacio loptu iskosa sa leve strane, Kejhil je pobegao čuvaru i očešao loptu, koja je završila u naručju Henesija.

22' Okušao se Kejn iz slobodnog udarca, oduševio je Velšane.

17' Nepovezana igra oba tima, potpuni izostaak kreativnosti.

13' Pokušaj Runija sa distance, u stilu NFL kikera.

10' Solo akcija Bejla, ušao je u kazneni prostor na levoj strani, gađao bliži ugao, ali ga je Kejhil izblokirao.

7' Gol šansa za Englesku, Lalana je brzo probio po desnoj strani i gurnuo loptu po zemlji u kazneni prostor do Sterlinga, koji je u punom trku neometan levom nogom šutirao preko gola.

4' Relativno miran početak meča, po prekid za obe selekcije bez opasnosti po golmane.

* Čudo prirode – Džo Ledli je 7. maja slomio nogu, danas je starter protiv Engleske!

15:00 Počeo je duel Engleske i Velsa u Lansu

14:45 Selektor Engleske Roj Hodžson izvodi na teren identičan tim koji je počeo protiv Rusije, dok je Kris Kolman napravio dve izmene, umesto Dejvida Edvardsa za vezu između poslednje i srednje linije zadužen je Džo Ledli, dok je u napadu umesto Džonatana Vilijamsa šansu doneo junak pobede nad Slovačkom Hal Robson-Kanu.

14:30 Duel na stadionu Lansa (35.000 mesta) sudi nemački arbitar Feliks Brih uz asistenciju Marka Borša i Štefana Lupa na linijskim pozicijama, te Bastijana Dankerta i Marka Frica iza golova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

171 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve