Tuluz – Ružičasti grad

Smešten i uškuškan među Pirinejima, na pola puta između Sredozemnog mora i Atlantika nalazi se Tuluz.

Izvor: MN

Petak, 03.06.2016.

14:05

Tuluz – Ružičasti grad
Getty Images

U poslednjih 20 godina postao je centar avioindustrije, a jedna od dve filijale Airbusa najveća je u regionu. Uprkos ekonomskom procvatu grad je ostao relativno nepromenjen.

Tuluz je veliki grad, ali je istorijski deo prilično mali, pa se većina najvažnijih znamenitosti može obići pešice, a i bicikla je popularno orevozno sredstvo.

Zbog arhitekture koja je pretežno izgrađena od crvene cigle, zovu ga i “ružičasti grad”. Arhitekte i građevinci prosto su se igrali njima, pa se na fasadama mogu zapaziti prava mala umetnička dela.

Na glavnm gradskom trgu Kapitol, nalazi se Gradska kuća i pozorište. Bazilika Sent Sernin nalazi se na listi UNESCO, jer je izuzetno važna za hodočasnički put Santijago de Kompostela u Španiji. Mnogi smatraju da se tu nalaze najlepše orgulje u Francuskoj. U mešavini stilova izgrađena je katedrala Sent Etjen.

Za beg od gradske gužve i odmor najpogodniji su Japanska I Botanička bašta, trg Sen Žorž, ali i šetnja pored Garone ili krstarenje sa pogledom na postove. Pecifičan je Novi most građen više od sto godina (1542 – 1659), a lukovi su asimetrični.

Kanl du Midi izgrađen je kako bi bio skraće put od Atlantskog okena do Sredozelja. Dugačak je 240 kilometara, na izgradnji koja je trajala deset godina učestvovalo je 12.000 radnika.

Od lokalnih specijaliteta treba probati kobasice iz Tuluza, koje su ljute, meso je roze boje, a peku se na roštilju. Pačje meso nudi se u većini restorana u raznim frmama, a “cassoulet” je svakako najpopularnije jelo. To je gulaš sa belim pasuljem, pačjim mesom, kobasicama iz Tuluza I biljnimzačinima. Ali sa ovim treba biti oprezan, jer može teško padne ako se jede leti.

Fudbal u gradu

Fudbalski klub Tuluz takmiči se u Ligi 1, a domaćin je na stadionu Munisipal. Derbi Garone igra se sa komšijskim Bordoom, a naziv je dobio jer se oba grada nalaze na istoj reci.

Jedini trofej osvojen je 1957, a to je Kup Francuske. Tuluz je osnovan 1937, ali je posle spajanja sa pariskom Crvenom zvezdom bio sprečen da igra u eliti tri sezone. Klub je potom reformisan, a svoj identitet povratio je 1979. godine kada mu je vraćen status i prevaziđena finansijska kriza.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: