Grupa B – "Novi" Albion, CSKA u malom i Garet Bejl

Naizgled grupa u kojoj se unapred znaju dve selekcije koje će direktno u osminu finala, ali koja bi mogla da donese i iznenađenja.

Izvor: AK

Petak, 03.06.2016.

18:00

Grupa B –
Foto: Getty Images

Prvi "nosilac" je svakako Engleska koja u novom ruhu opet obećava mnogo, ali po pravilu razočara. Roj Hodžson se odlučio za neiskusan tim u kojem sve karte baca na napadače.

Glavni "izazivač" je Rusija, domaćin sledećeg Mundijala godinama gradi tim koji se zasniva na nosiocima igre moskovskog CSKA, a i trener im je isti.

Vels i Slovačka su debitanti, koji će zavisiti pre svega od pojedinaca, iako igru baziraju na jakoj odbrani i discilinovanoj timskoj igri.

Očekuje se da Englezi bez većih problema budu među prva dva, da se Rusi i Velšani bore za drugo mesto koje vodi direktno u narednu fazu, a Slovačka iz pozadine možda da im pokvari planove. U igri je i treća pozicija jer četiri najbolja idu takođe dalje.

Grupa B, raspred:
I kolo (11. jun): 18h Vels – Slovačka (Bordo), 21h Engleska – Rusija (Marsej)
II kolo (15/16. jun): 15h Rusija – Slovačka (Lil), 15h Engleska – Vels (Lans)
II kolo (20. jun): 20h Slovačka – Engleska (St Etjen), Rusija – Vels (Tuluz)

Engleska – da li je napad dovoljan za uspeh?

Foto: Getty images
Istorija: Kolevka fudbala nikada se nije radovala tituli prvaka Evope. "Albion" je trofeju najbliži bio 1996. kada je kao domaćin zaustavljen u polufinalu od potonjeg šampiona Nemačke, na penale. Englezi su davne 1968. bili treći, nakon poraza od Jugoslavije u polufinalu, na turniru u Italiji na kojem su učestvovale samo četiri selekcije. To im je bilo i prvo EP, a osim ranije pomenutog koji su organizovali, učestvovali su na još šest turnira. Na poslednja dva su stigli do četvrtfinala (nisu igrali na EP 2008).

Slavna generacija: polufinale 1996: Dejvid Simen Stjuart Pirs, Toni Adams, Garet Sautgejt, Pol Ins, Dejvid Plat, Pol Gaskojn, Deren Anderton, Stiv Mekmanaman, Tedi Šeringem, Alan Širer (rezerve: Tim Flauers, Nik Bambri, Sol Kembel, Les Ferdinand, Fil Nevil, Stiv Stoun, Robi Fauler, Ian Voker).

Zvezde: "Tranzicija" je učinila svoje, Engleska više nema mnogo "superstarova" u sastavu, ali konačno liči na kompaktan tim. Vođa ove ekipe je najbolji strelac u istoriji Albiona Vejn Runi, koji sada neće imati golgetersku misiju, štaviše, mogao bi da kao u najbolja vremena kod Ser Aleksa Fergusona igra u veznom redu i kreira akcije svojim centarforovima. Glavnu adut u napadu biće Hari Kejn.

Najbolji strelac Premijer lige je sazreo u poslednje dve sezone pa se od njega očekuje da uz "Vazu" bude jedan od vođa tima. Napadač Totenhema spada u grupu "tradicionalnih" napadača, predstavlja svojevrsnu kombinaciju Tedija Šeringema i Alana Širera. Za razliku od ranijih godina nećemo izdvojiti nijednog štopera ili vezistu, već još samo golmana.

Godinama je ta pozicija bila "rak rana" engleskog tima, pa će Džo Hart imati veliku odgovornost u Francuskoj. Pred najboljim igračkim godinama, golman Sitija je proteklih sezona stekao ogromno iskustvo igrajući u Ligi šampiona i boreći se za titulu u PL, što bi trebalo da bude njegov veliki adut.

Selektor: Nakon godina traženja pravog čoveka za selektora u zvučnim imenima, na tu funkciju 2012. seo je ne toliko atraktivan, ali čovek prepun iskustva i pre svega kvaliteta. Roj Hodžson u protekle četiri godine nije ostvario neki veći uspeh sa Engleskom, ali "Albion" bar konačno liči na skladan tim koji se ne muči u kvalifikacijama. "Preživeo" je odlazak "zlatne generacije" i debakl na Mundijalu u Brazilu, te ukomponovao ekipu sa momcima koji su neočekivano zablistali u poslednje dve godine. Ovo mu je poslednja šansa da pokaže nešto konkretno sa timom.

Iks faktor: Odbrana. Heri Kejn i Džejmi Vardi su zajedno postigli 49 golova u Premijer ligi ove sezone i ne bi trebalo da se zaustave. Sa Vejnom Runijem i Rahimom Sterlingom kao podrškom, napad bi trebalo da budeglavni adut "Albiona". Zbog toga je ključni faktor tima odbrana, koja ne obećava mnogo, što zbog imena što zbog (ne)iskustva, pa ako odradi svoj deo posla, Englezi imaju čemu da se nadaju.

Naša prognoza: Englezi su nas navikli na razočaranja, ali nema sumnje da nas mogu i pozitivno šokirati. Grupa ne bi trebalo da bude problematična, a najmanje što očekujemo je četvrtfinale.

Rusija – "armijska" formula u "Zbornaji"

Foto: Beta/AP
Istorija: Jedini prvak Evrope u grupi, doduše kao Sovjetski savez 1960, upravo u Francuskoj. Sovjeti su u finalu EURO pobedili Jugoslaviju 2:1 posle produžetaka. "Zbornaja" je u narednih 12 godina igrala još dva finala, u Španiji i Belgiji, te treće 1988. u Nemačkoj. Od raspada SSSR pet puta je učestvovala na kontinentalnim šampionatima, a samo je 2008. uspela da prođe u grupu, i stigne do polufinala. Na kraju je završila kao treća u Austriji i Švajcarskoj.

Slavna generacija: Te 1960. Sovjeti su u finalu EURO pobedili Jugoslaviju 2:1 posle produžetaka. Galić je doneo vođstvo "Plavima" u 43. minutu, ali već u četvrtom minutu drugog dela igre Metreveli pogađa za 1:1. Trijumf Sovjetima doneo je Ponedeljnik u 113. minutu igre na Parku prinčeva. Sastav: Lav Jašin – Givi Čokeli, Anatolij Krutikov, Anatoli Mesljonkin – Juri Vojnov, Igor Neto (k) – Slava Metreveli, Valentin Bubukin Valentin Ivanov, Mihajl Meski – Viktor Ponedeljnik.

Zvezde: Trebalo je to da bude Alan Dzagojev, ali se ključni igrač tima u taktici Slutskog, u oba njegova tima, povredio. U svakom slučaju, napad će biti vrlo bitan za Ruse, potpuno je podbacio u Brazilu, pa se mnogo očekuje od Aleksandra Kokorina i prvog strelca u kvalifikacijama Artjoma Dzjube. Na golu je pouzdani Igor Akinfejev, odbrana zajedno ima možda i vek igračkog iskustva, a Sergej Ignaševič i braća Vasili i Aleksej Berezucki su se praktično srodili koliko dugo igraju zajedno u CSKA.

Selektor: Dolazak prvog ruskog trenera posle skoro deset godina preporodio je tim. Iako dočekan sa mnogo skepticizma, Leonid Slucki je savršeno ukomponovao ekipu sa nekoliko sjajnih igrača i bez pompe koja je pratila preplaćenog Fabija Kapela vezao četiri pobede za neočekivan direktan plasman u Francusku. U međuvremenu je sa CSKA postao šampion Rusije, ali su navijači i dalje skeptični u vezi s njim na čelu reprezentacije.

Iks faktor: Odbrana. To krasi ruski tim od dolaska Slutskog, primili su samo jedan gol na četiri kvalifikaciona meča koja je vodio, a to će biti ključni adut tima i na EP. Rusi će se sa Engleskom i Velsom boriti za dva mesta koja vode direktno u drugu rundu, a najjači aduti timova sa Britanije je upravo napad, pa budućnost "Zborjane" u Francuskoj zavisi od njegovog zaustavljanja. Sa prosekom starosti od skoro 30 godina, neiskustvo ne može biti izgovor.

Naša prognoza: Meč sa Velsom će biti ključan za dalji plasman, a s obzirom da će proći i četiri od šest trećeplasiranih ekipa osmina finala ne sme biti dovedena u pitanje. Ako stignu do očekivanog drugog mesta, tamo će ih čekati verovatno Austrija, pa bi četvrtfinale trebalo da bude najmanje što ovaj tim može.

Vels – Sve oči na Bejlu

Foto: Getty images
Istorija: Prvi put u istoriji Vels će igrati na Evropskom prvenstvu. Ovo je tek drugo veliko takmičenje za "Zmajeve", prvo posle 58 godina i SP u Švedskoj. Najbliži su bili 1976. kada ih je Jugoslavija zaustavila u četvrtfinalu "kvalifikacija", bili su solidni tokom 80-ih, ali bez glavnog koraka, da bi tavorili na marginali dok Mark Hjuz nije pokrenuo iskru, a Geri Spis posejao seme za aktuelni uspeh. Dakle, šta god da urade, pisaće svoju istoriju, a mogu da iznenade.

Slavna generacija: četvrtfinalisti na SP 1958: Džek Kelsi, Stjuart Vilijams, Mel Hopkins, Derek Saliven, Mel Čarls, Dejvid Boven, Teri Medvin, Ron Hjuit, Ajvor Olčurč, Klif Džons, Kolin Vebster.

Zvezde: Alfa i omega ovog tima je Garet Bejl. Zvezda Real Madrida je sa sedam golova predvodio svoj tim u kvalifikacijama do istorijskog plasmana na EP. Dok u Realu često napada iz drugog plana jer je prva opcija Kristijano Ronaldo, u reprezentaciji se cela igra tima svodi na njega. Osam od svojih 19 golova za reprezentaciju je postigao u poslednje dve godine, pa se može reći da je na vrhuncu reprezentativne forme. Glavna podrška svakako će mu biti plejmejker Arsenala Aron Ramzi, te uvek pouzdani golman Vejn Henesi, Ešli Vilijams, Džo Alen i Nil Tejlor.

Selektor: Poverenje, to je najbolja reč koja može da opiše eru Krisa Kolmena na čelu Velsa. Nakon što je došao na mesto selektora posle tragične smrti Gerija Spida, Kolmen je doživeo pet poraza u nizu, uključujući i debakl od Srbije sa 6:1 u Novom Sadu. Razmišljao je o odlasku, ali je Savez verovao u njega. Nakon što je postao prvi selektor sa pomenutim nizom poraza, prvenac je slavio protiv Škotske, bio je vrlo blizu SP u Brazilu, a sada je prvi selektor koji je odveo "Zmajeve" na kontinentalni šampionat. Izuzetno čvrsta odbrana, agresivan vezni red i Garet Bejl, to je njegova "magična" formula.

Iks faktor: Već nekoliko puta pomenuti Garet Bejl. Ukoliko najveća zvezda tima bude na nivou, ukoliko uspe da se odbrani od očekivanog pritiska rivala, tada će i Vels moći da bude opasnost po rivale. Naravno, Ramzi i Alen svakako mogu da budu pretnja, ali sve zavisi od Bejla.

Naša prognoza: Sa Rusima bi trebalo da se bore za drugo mesto i direktan plasman u osminufinala, u suprotnom, mogu da se "provuku" kao jedna od četiri najbolje trećeplasirane selekcije, ali plasman dalje od 16 najboljih bi bilo ravno senzaciji.

Slovačka – ako su mogli dobiti Italiju...

Foto: Getty images
Istorija: Još jedan debitant u grupi koji se nada iznenađenju. Slovačka se nalazi u zlatnoj eri svog fudbala jer joj je ovo drugo veliko takmičenje u istoriji, drugo u poslednjih šest godina. Na Mundijalu u JAR su stigli do osmine finala, pobedivši Italiju, pa se nadaju sličnom scenariju.

Slavna generacija: Tim koji je pobedio prvaka sveta, Italiju, 3:2 na SP: Jan Muča – Radoslav Zabavnik, Jan Đurica, Martin Škrtel, Peter Pekarik – Miroslav Stoh, Juraj Kucka, Zdeno Štrba, Marek Hamšik – Robert Vitek – Erik Jendrišek. (Rezerve: Kamil Kopunek, Martin Petraš, Stanislav Šestak).

Zvezde: U veoma iskusnom timu izdvaja se nekoliko imena koja su godinama u vrhu evropskog fudbala, a glavni adut ove selekcije je ofanzivni vezista Napolija Marek Hamšik. "Mozak" ovog tima i jedan od najboljih strelaca selekcije će biti glavna meta protivničkih defanzivaca. Veliku podršku trebalo bi da ima u vidu Miroslava Stoha i Juraja Kucke, koji u nogama imaju izuzetno "jake" sezone u Turskoj i Italiji. S druge strane, odbrana se zasniva na Martinu Škrtelu, koji igra verovatno poslednje veliko takmičenje, ali ima nekoliko veoma iskusnih saigrača što je i glavni adut Slovaka. U vrhu napada Slovaci nemaju konkretnu pretnju rivalima.

Selektor: Kao i uvek Slovaci su ostali odani svojim stručnjacima (nijedan strani selektor), pa je 2013. poverenje dobio iskusni Jan Kozak, koji je radio isključivo u domovini. Uprkos tome njegovu selekciju čine mahom internacionalci, a dok se u odbrani oslanja na momke koji su pri kraju karijere, u veznom redu ima značajno svežiju postavu sa tek dvojicom igrača sa 30+ godina. Njegov tim retko prima golove, a čvrste duele reševa uglavnom na mali broj golova.

Iks faktor: Iako je snaga Slovačke u ekipi i zajedničkom radu, na velikim takmičenjima se ističu veliki igrači, pa će rezultat ovog tima umnogome zavisiti upravo od pojedinaca, odnosno pomenutog Mareka Hamšika. Ukoliko bude imao dovoljno slobode i insipiracije u igri, i Slovacima će biti lakše, pre svega u duelu sa favoritima.

Naša prognoza: Slovačka je uz Vels autsajder u grupi, možda i glavni, pa će duel sa "Zmajevima" biti presudan za ovaj tim u borbi bar za treću poziciju. Ukoliko ne naprave senzaciju protiv Engleza i Rusa, grupna faza bi trebalo da bude limit za ovaj tim.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: