Nova vest
Fudbal

Subota, 04.06.2016.

19:00

Grupa D: Neki novi favoriti i najbolji svih vremena

Pre nekoliko godina situacija u grupi D bila bi drastično drugačija, ali se sada izdvajaju samo dve selekcije kao favoriti.

Izvor: ĐN

Autor: ĐN

Grupa D: Neki novi favoriti i najbolji svih vremena
Photo by Shaun Botterill/Getty Images

Selekcija Španije, koja je poslednjih godina u blagom padu, već je viđena u narednoj fazi takmičenja, a očekuje se da joj se priključe sve jači Hrvati.

Međutim, i preostale dve ekipe tražiće način da preskoče prvu fazu.

B92 analizira sve učesnike Evropskog prvenstva sa posebnim osvrtom na istorijat, slavne generacije, aktuelne zvezde, selektore, stil igre, ali i "iks faktor".

Španija – 'Crvena furija' ponovo osvaja Evropu

Istorijat: Zemlja koja prekriva najveći deo Pirinejskog poluostrva oduvek je bila luda za fudbalom, ali im je posle evropske titule davne 1964. godine, uvek malo falilo da naprave dobar rezultat na velikim takmičenjima. Okruglo 20 godina kasnije izgubili su u finalu Evropskog prvenstva u Francuskoj od domaćina, a situacija se drastičnovpromenila početkom novog milenijuma.

Španski klubovi započeli su dominaciju na 'Starom kontinentu', dobra osnova omogućila je i jačanje nacionalnog tima, što je rezultiralo dvema uzastopnim evropskim krunama i prvom svetskom titulom u istoriji, za nezapamćenu dominaciju i zvanje verovatno najbolje reprezentativne generacije u istoriji.

Zvezde: Da je moguće, u ovaj segment teksta išlo bi oko 80% sastava reprezentacije. Nije, pa ćemo samo nabrojati najzvučnija imena koja će se pojaviti u Francuskoj – Iker Kasiljas, David De Hea, Serhio Ramos, Đerar Pike, Serđo Buskets, Andres Inijesta, Sesk Fabregas... Iz 'Španske armade' izostala su imena poput Fernanda Toresa, Huana Mate, Dijega Koste, Santija Kasorle i mnogih drugih.

Selektor: Visente del Boske nije od onih koji ulaze u izbor za najboljeg trenera svih vremena, prednost obično imaju neki „komercijalniji“, ali sigurno je da to zaslužuje. 65-godišnji stručnjak iz Salamanke osvojio je sve što se može osvojiti na klupskom i međunarodnom nivou, stvorio Španiju kakva jeste i ako bi trebalo izabrati jednog čoveka pored Luisa Aragonesa koji je najzaslužniji za sve ono što smo gledali na nekoliko prethodnih velikih takmičenja, to je svakako Del Boske.

Iks faktor: U ekipi sa ovoliko kvalitetnih igrača teško je pronaći nekog ko bi mogao da iznenadi, ali u novom sastavu 'Furije' ima nekoliko potencijalnih kandidata. Tu su pre svih Koke koji je nosilac igre u Čolovom Atletiku, posebno u Ligi šampiona, dok Aric Aduric potvrđuje pravilo da su napadači kao vino i da najbolje partije pružaju kada prebace tridesetu.

Naša prognoza: Španci su posle istorijskih uspeha krajem prošle i početkom ove decenije u blagom padu zbog smene generacija, ali na svaki turnir dolaze kao jedni od favorita. Naša prognoza je da mogu do polufinala, a onda je sve moguće.

Turska – Turci vole izreku "najbolja trećeplasirana ekipa"

Istorijat: Zlatna era turskog reprezentativnog fudbala trajala je od 2002. do 2008. godine. Tada su ostvareni najveći uspesi – bronzana medalja na Svetskom prvenstvu u Japanu i Južnoj Koreji, isto odličje na Kupu konfederacija godinu dana kasnije, kao i polufinale Evropskog prvenstvo u Austriji i Švajcarskoj.

Na sledeće nisu uspeli da se kvalifikuju, ali su u prethodnom ciklusu obradovali navijače jer su završili kao najbolja trećeplasirana selekcija, zahvaljujući pogotku Selčuka Inana u 89. minutu za minimalni trijumf nad Islandom.

Zvezde: Najveće ime u sastavu 'Sivih vukova' svakako je vezista Barselone Arda Turan, ali se mnogo očekuje i od Hakana Čalhanolua, Nurija Šahina i spomenutog Inana.

Selektor: Fatih Terim je kultna ličnost u Turskoj – predvodio ih je do polufinala 2008. i zbog toga ga ne vole samo navijači Galatasaraja čiji je igrač i trener bio, već i ostalih klubova.

Iks faktor: Turci su poznati kao veliki fanatici, vrlo često preteruju u želji da se nadmeću sa protivničkim igračima ili navijačima, ali u ovakvom formatu takmičenja to bi moglo da bude od koristi. Uz malo sreće i veliko zajedništvo u ekipi tražiće način da ostvare pozitivan rezultat.

Naša prognoza: Boriće se za prolazak u narednu fazu, ali je realnije da budu treći ili četvrti u grupi. Ipak, i u tom slučaju imaju šansu da prođu, ako budu jedan od četiri najbolja trećeplasirana tima.

Češka republika – Petr Čeh i ne baš poznati drugovi

Istorijat: Nekada deo velike Čehoslovačke, u poslednjih 20 i kusur godina samostalna država koja do sada nikada nije uspela da se kvalifikuje na Svetsko prvenstvo. Najveći uspeh Česi su ostvarili 1996. godine kada su u finalu poraženi od Nemačke zlatnim golom Olivera Birofa Od tada im je najbolji rezultat bronza sa prvenstva u Portugalu 2004. godine.

Zvezde: Nije dobro kada vam je najzvučnije ime golman, ali u ovom timu takva situacija vlada u poslednjoj deceniji. Bez dileme najveća zvezda je čuvar mreže Arsenala koji će sa trakom na ruci predvoditi tim Pavela Vrbe.

Selektor: Vrba je dve godine bio asistent u reprezentaciji Slovačke, a posle tog angažmana dobio je poziv Viktorije iz Plzenja. Za četiri sezone dva puta je bio nacionalni šampion, uz po jedan Kup i Superkup, zbog čega je Fudbalski savez Češke pokrenuo otkupnu klauzulu i pre nego što mu je ugovor istekao.

Iks faktor: Nedostatak prave zvezde oko koje se vrti igra tima nekada može da predstavlja problem, ali u ovom slučaju bi to moglo da bude prednost.

Naša prognoza: Česi su veoma borbeni, samo što će im sada biti potrebno mnogo više od toga kako bi prošli grupu.

Hrvatska – 'Vatreni' imaju sve, samo da dokažu

Istorijat: Godine 1996. Hrvati su se sa Evropskog prvenstva u Engleskoj vratili kao sedmoplasirani, pošto su prethodno ispali u četvrtfinalu. Samo dve godine kasnije sa Mundijala u Francuskoj osvojili su bronzu, što je najveći uspeh neke od reprezentacija bivše Jugoslavije u skorijoj istoriji.

Robert Prosinečki, Davor Šuker i Zvonimir Boban dominirali su na turniru i ostvarili nešto što niko kasnije nije ponovio. ‘Vatreni’ su samo 2008. stigli među najboljih osam na Evropskom prvenstvu i zauzeli petu poziciju.

Zvezde: Nije neobično da jedna generacija reprezentacije Hrvatske ima mnogo sjajnih igrača, ali se trenutno dva imena dobrano izdvajaju. Luka Modrić i Ivan Rakitić spadaju među 10 najboljih veznjaka na svetu, o njima ne treba trošiti previše reči i kada bi se gledao samo ovaj deo tima, oni bi bili u Top3 na svetu.

Selektor: Hrvati su imali odličnu poziciju do samog finiša kvalifikacija, ali je nekoliko loših rezultata dovelo plasman na EURO u pitanje. Ceh je platio selektor Niko Kovač, umesto kojeg je došao Ante Čačić. Čovek koji je pre selekcije vodio skoro 20 klubova u karijeri razmrdao je ekipu, usledile su pobede nad Bugarskom i Maltom, i kontinentalno takmičenje je obezbeđeno.

Iks faktor: Gotovo čitava prva postava imala je fantastičnu sezonu – pored Rakitića i Modrića u Španiji su zablistali Ivan Halilović (Sporting Hihon) i Duje Čop (Malaga). Darijo Srna (Šahtjor) i Domagoj Vida (Dinamo Kijev), standardno su dobri bili u Ukrajini, dok su Šime Vrsaljko, Ivan Perišić, Milan Badelj, Marcelo Brozović, Nikola Kalinić i Mario Mandžukić privukli pažnju na sebe na Apeninskom poluosrtvu. Svi u Francusku stižu u sjajnom raspoloženju i odličnoj formi.

Naša prognoza: Trebalo bi da prođu grupu, a nije nerealno ni da stignu do polufinala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve