Nova vest
Fudbal

Ponedeljak, 11.07.2016.

12:00

EURO 2016 – šta ćemo pamtiti?

I ovo Evropsko prvenstvo je ispisalo nove stranice fudbalske istorije, donelo nekoliko interesantnih trenutaka, ali da li ćemo ga pamtiti kao neka prethodna?

Izvor: AK

Autor: AK

EURO 2016 – šta ćemo pamtiti?
Foto: Getty images

Veći broj utakmica, blistavi autsajderi, neočekivani junaci, nesrećni tragičari, evrogolovi Naingolana, produžeci, penali, pre svega Zazin...

Sve to smo mogli da vidimo u Francuskoj u proteklih mesec dana, ali utisak je da je EURO razočarao. U svemu.

Kvantitet vs kvalitet

Kada je UEFA prošilila EP sa 16 na 24 učesnika, mnogi su pomisli – odlično, više utakmica. Međutim, i ovaj put se ispostavilo da kvantitet ne znači i kvalitet. Nisu toliki problem bile "slabije" selekcije koji su se zahvaljujući proširenju našle na turniru, već upravo suprotno. Godinama je važilo uverenje da je EP turnir jači od Mundijala, jer je skoro svih 16 reprezentacija bilo približnog kvaliteta. Međutim, dodavanjem osam novih selekcija je taj kvalitet "razvodnjen". Novi sistem po kojem i nekoliko trećeplasiranih timova može u nokaut fazu omogućio je "jačim" timovima da više kaklukišu i tek na trenutke pokažu šta znaju, pa je novi šampion Portugal do osmine finala stigao sa tri remija, dakle sa svega tri boda u tri meča. Da li zbog toga ili ne, nismo dobili željeni kvalitet mečeva skoro ni od jednog tima na EP, pa bismo možda za nekoliko godina kada bi nas neko pitao kojih utakmica se sećamo iz Francuske mogli da izvdvojimo tek okršaj Belgije i Velsa u četvrtfinalu (1:3).

Autsajderi vs favoriti

Pomenusmo "slabe" selekcije koje su zahvaljujući proširenju našle svoje mesto na turniru. Upravo bi one mogle da se istaknu kao najsvetlija tačka ovog šampionata. Island jeste osvojio svoju kvalifikacionu grupu, ali je pitanje da li bi to bio slučaj i da je svega 16 timova išlo na turnir. Iako su bili ispred Češke, Turske i Holandije, niko od njih nije očekivao da ponove slično na EP, a oni su pokazali još više. Osvojili su skoro i tu grupu, ispred budućeg šampiona, a onda izbacili u nokaut fazi Engleze, iako su gubili. Nisu mogli i protiv Francuza, ali su oduševili fudbalski svet. Čak ni pet primljenih golova od "Trikolor" nije pokvarilo utisak koji su ostavili.

Još više je pokazao Vels. Na svom prvom EP, prvom velikom takmičenju posle više od pola veka, "Zmajevi" su stigli do polufinala. Uradili su ono što glavni predstavnik ostrvskog fudbala Engleska ne može od 1966, stigli su do borbe za titulu, a od toga ih je delio trenutak inspiracije Kristijana Ronalda. Vels je pokazao šta može da se ostvari istinskim jedinstvom, timskom igrom i upornošću, uz tek jednog, odnosno dvojicu vrhunskih igrača. Pokazali su šta može da se dogodi ako se veruje u selektora i nakon četiri uzastopna poraza, uključujući i 6:1 od Srbije. Ne smeju se zaboraviti ni Mađari, koji su za razliku od nekih favorita, došli da igraju fudbal i prikazali se u sjajnom svetlu u Francuskoj.

A favoriti? Svi su razočarali, pa čak i domaćin. Branilac titule Španija nije mogla dalje od osmine finala, aktuelni prvak sveta Nemačka je bila neubedljiva iako je stigla do polufinala, a posebno su razočarali Belgijanci, drugi tim na FIFA rang listi, možda i najkompletniji sastav sa velikim brojem zvezda trenutno u Evropi. Osim dva fantastična gola Rađe Naingolana nisu pokazali apsolutno ništa. Hrvati su obećavali mnogo posle nastupa u grupi, ali ih je koštalo srljanje u produžecima protiv Portugala. Italijani su donekle prijatno iznenadili, ali ih je zaustavio Manuel Nojer. Francuzi su možda najlakše preskakali prepreke, ali ni oni nisu oduševili. Skromni rivali u grupi ih nisu ni izazvali, kao ni Irci i Islanđani u nokaut fazi, da bi tek protiv "Elfa" potvrdili zašto su bili favoriti. Ipak, finale je pokazalo da su umnogome bili precenjeni. Ni za šampiona ne možemo reći mnogo toga lepog, štaviše. Naravno, mora se pohvaliti izuzetan taktički nivo, ali se od ekipe koju predvodi Kristijano Ronaldo očekivalo mnogo više. Jedna pobeda u regularnih 90 minuta na sedam mečeva je ono što "bode oči". Ali pamti se samo jedno, titula.

Heroji vs tragičari

Velike utakmice stvaraju velike igrače, a EURO 2016. ih je stvorio tek nekoliko. Svakako, u mesecima će se pričati o golovima najboljeg strelca Antoana Grizmana, ali mu je nedostajala titula za istinski status heroja prvenstva. Dimitri Paje je nestao sa radara u ključnim mečevima, Kristijano Ronaldo se video tek na momente, a povreda mu je zasenila najsrećniji dan u karijeri. Garet Bejl je dominirao do same završnice, ali izostanak Arona Ramzija u polufinalu je pokazao da je dosta zavisio od podrške iza leđa. Posebno su razočarali Belgijanci, Romelu Lukaku kao da je "davio" napad, Kevin de Brujne je bio višak na terenu, Eden Azar je pokazao više nego tokom cele sezone u Čelsiju, ali daleko od očekivanog nivoa. Šta tek reći za Engleze, apsolutno ništavilo. Zbog toga su najveći heroji EP bili igrači koji čuvaju gol, defanzivci i golmani. Manuel Nojer je dobio međusobni obračun sa Đanluiđijem Bufonom na penalima, ali mu je Rui Patrisio blistavom predstavom u finalu "ukrao" slavu. Šta rek reći za štopera Pepea koji je dominirao u taktičkoj postavci Portugala koja je od svih najviše odgovarala njemu. Bio je besprekoran u osmini finala, četvrtfinala i na kraju u finalu, gde je i proglašen za igrača utakmice. Nedostaje mu samo polufinale, koje je propustio zbog povrede.

"Više" od fudbala

Svaki turnir donosi i stvari koje odvlače pažnju od same igre, a iako je to retko u zemljama zapadne Evrope, trenutna situacija na kontinentu uticala je i na atmosferu u Francuskoj. Prvih desetak dana su obeležili huligani, mahom ruski koji su prestravili građane Marseja, Lansa, Lila i Tuluza, pa su bili često glavna priča na EP dok njihova bleda selekcija nije završila takmičenje. Naravno, ni ostali nisu bili nevini, Englezi su dali svoj očekivani doprinos, dok su Hrvati uspeli i da prekinu jednu utakmicu, i tako odmognu svom timu. Terorističke pretnje su konstantno visile u vazduhu, a policija je posebno mnogo posla imala na dan finala, pronađen je i jedan sumnjiv paket, a morali su da pendrecima i suzavcima razbijaju huliganske grupe kod Ajfelove kule.

Na koncu, ako za nekoliko godina budemo pričali o EURO 2016, setićemo se pre svega krvavih obračuna na ulicama Marseja, tradicioonalne agonije Engleza, anemičnosti Španaca herojstva Islanđana i Velšana, prokletstva Antoana Grizmana i suza Kristijana Ronalda. Ali, osim toga da je Portugal osvojio titulu, neće biti stvari koja će nam ostati duboko urezana u memoriju.

Kako ste vi videli Evropsko prvenstvo u Francuskoj?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

114 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve