Nova vest
Fudbal

Petak, 03.06.2016.

13:59

Marsej – "Do poslednjeg daha"

Marsej je najvažnija francuka luka i drugi najveći grad ovde države.

Izvor: MN

Autor: MN

Marsej –
Thinkstock

S obzirom na svoj geografski položaj i veliku frekfenciju ljudi i robe, oduvek je bio stecište migranta, ali i izuzetno opasan grad.

Kada je sitni razbjnik Žan-Pol Belmondo ukrao turistički automobil u luci Marseju na startu francuskog klasika iz 1960. “Do poslednjeg daha”, to je pomoglo da se reputacija o gradu pogorša.

Ideja je kasnije zacementirana u filmu “Francuska veza”, u kom je Marsej prikazan kao evropska prestonica droge.

Ipak, bez obzira na to, Marsej bi trebalo obići zbog kultunrog i istorijskog značaja. Tek poslednjih godina turisti su počeli da otkirvaju prave vrednosti ovog grada i to je ono što mnoge posetioce zaista ostavlja bez daha.

Zajedno sa Košicama bio je evropska prestnica kulture 2013. godine, a važan je i privredni centar. Ovaj grad je i najveća trgovačka luka u zemlji i druga po veličini u Evropi, posle Roterdama.

Iako pre svega lučki grad, Marsej je mnogo više od toga, brojne galerije, pogled na ostrva, duh mediterana može sakriti sve mane koje ima ovaj velegrad, a posetioci će otkriti da nije bez razloga bio prestonica kulture.

Prilikom obilaska grada neizostavan specijalitet koji se obavezno mora probati je "bouillabaisse", jelo od ribe, a tajna je u dodatku šafrana i soka od pomorandže, a priprema se za specijalne prilike.

"Kanebiere" je ulica u starom delu grada, duga jedan kilometar, a tu je 9. oktobra 1934. godine ubijen kralj Aleksandar I Karađorđević. Ne treba propustiti Staru luku koja se nalazi u centru grada, kao i Operu iz 18. veka, koja je rekontruisana posle požara. Zvono crkve je teško 8.324 kilograma, a unutrašnjost je ukrašena obojenim mermerom i ikonama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

2 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve