Nova vest
Fudbal

Petak, 03.06.2016.

13:00

Nica – gde se sva čula aktiviraju

Nica je prestonica turizma na Azurnoj obali i druga najpopularnija turistička destinacija u Francuskoj.

Izvor: MN

Autor: MN

Nica – gde se sva čula aktiviraju
Thinkstock

To je grad u kom većina može da nađe šta mu odgovara, pa nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Oni koji posete ovaj grad ili će biti oduševljeni, ili će reći da je "ništa posebno", "izvikano" mesto i da su više očekivali.

U Nici se možete kupati na nekim od najlepših plaža Mediterana, uživajući u hladnim koktelima, jesti specifičnu hranu, obići neke od muzeja, ili se provoditi u raznim noćnim klubovima.

A niste bili u Nici ako se niste popeli do Starog grada i fotografisali se pred predivnom panoramom.

Kada smo rekli da se u vom gradu aktiviraju sva čula, mislili smo i na hranu. "Socca" je vruća i hrskava palačinka od leblebija zagorela i hrskava po obodu. Možete je kupiti na ulicama grada, peče se u vrelom ulju na ogromnim čeličnim pločama. Ako volite laganu mediteransku hranu sa mnogo povrća, ovde ćete sigurno uživati.

Klasična “nicoise salata” pravi se od inćuna, luka, crvene paprike i drugog svežeg povrća, a uz to se naknadno servira krompir i tunjevina. "Farcis" je specijalitet Nice. Povrće poput paradajza, tikvica, patlidžana, puni se mlevenim mesom, belim mesom i prezlama. To se ispeče i servira toplo ili hladno.

Retko koji obrok u Nici može da prođe bez rozea. Lokalno vino je jeftino, suvo i savršeno se uklapa u ukus hrane. S obzirom da se Nica nalazi blizu granice sa Italijom, preplitanje kultura osetiće se i u gastronomiji. Pa je tako jelo "pissaladiere" slično pici ili brusketima, s obzirom da se na testu ili hlebu pospu inćuni, luk i masline.

Svako ko želi da makar malo oseti kako žive meštani, s obzirom da u gradu sve vrvi od turista, može da poseti i najpoznatiju pijacu. Otvorena je svakog dana, prodaje se povrće, cveće, začini, med, sapuni iz Provanse, sirevi, suveniri.

Stari deo grada čine uske, krivudave ulice, a zgrade su u tipičnom mediteranskom stilu. Novi deo grada prostire se duž obale, a ulice su ukrašene palmama, cvećem. Najpoznatije je čuveno "Englesko šetalište" dugačko pet kilometara, na koje gledaju luksuzni hoteli. Ostale ulice su paralelne i široke, između kojih se nalaze divni parkovi, sa cvećarama i prrodavnicama suvenira.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

3 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve
Fudbal

Rakitiću lepo u Rijadu

Fudbaler Al Šababa Ivan Rakitić rekao je da će, ako bude sve u redu, produžiti ugovor sa saudijskim klubom jer je zadovoljan ulogom u klubu i životom u Rijadu.

B92.sport

18:05

6 h

U fokusu

Vidi sve