Nova vest
Fudbal

Petak, 03.06.2016.

13:09

Stadion Pjer Moroa - gnezdo za fudbal i "drugu zaradu"

Stadion Pjer Moroa dom je fudbalera Lila. Smešten je u Vilnev d'Asku, predgrađu Lila, udaljenom šest kilometara od centra grada.

Izvor: B92

Autor:B92

Stadion Pjer Moroa - gnezdo za fudbal i
Foto: Getty Images

Kapaciteta je 50.000 mesta i na njemu će se odigrati šest utakmica Evropskog prvenstva.

Njegova izgradnja završena je u avgustu 2012. godine, a ono po čemu je specifičan i drugačiji od ostalih stadiona je pokretni krov zahvaljujući kojem je godinu pre Evropskog prvenstva u fudbalu, ugostio i najbolje evropske košarkaše. Završna faza Evrobasketa 2015. godine odigrana je upravo na ovom stadionu koji je prilagođen tom događaju.

I to nije jedina prilika kada je Pjer Moroa ugostio neke druge sportiste koji nisu fudbaleri. 17. novembra ragbi reprezentacija Francuske je na tom terenu savladala selekciju Argentine 39:22.

Namera onih koji su izgradili stadion je očigledna – multifunkcionalna arena koja će moći da zarađuje i kada se na njoj ne igraju fudbalske utakmice.

Kompletna izgradnja stadiona koštala je 618 miliona evra, uključujući 282 miliona evra za sam stadion, 42 miliona za dodatnu infrastrukturu poput parkinga, hotela i restorana kao i 96 miliona za dodatne mere kako bi građevina bila bezbedna u slučaju prirodnih nepogoda kao što je zemljotres.

Utakmice Evropskog prvenstva koje će biti odigrane na stadionu Pjer Moroa:

Grupna faza:

12.6. Nemačka – Ukrajina
15.6. Rusija – Slovačka
19.6. Švajcarska – Francuska
22.6. Italija – Republika Irska

Osmina finala:

26.6. WC – 3A/B/F

Četvrtfinale:

1.7. W38 – W42

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

1 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve