Španci skinuli kletvu!

Izvor: A G

Nedelja, 22.06.2008.

23:34

Default images

Fudbaleri Španije poslednji su polufinalisti 13. šampionata Evrope u Austriji i Švajcarskoj, pošto su posle boljeg izvođenja jedanaesteraca savladali Italiju sa ukupnih 4:2. Posle 90 i 120 minuta nije bilo golova, i sve je išlo ka novom porazu Španaca koji su 22. juna poraženi već tri puta na penale u poslednje 22 godine. Ipak, Španci su ovoga puta skinuli 'kletvu', i plasirali su se među četiri najbolje ekipe u Evropi.

Sigurni izvođači penala u timu Luisa Aragonesa bili su Vilja, Santi Kazorla, Sena i Fabregas, a Bufon je u četvrtoj seriji odbranio udarac Guisi. Sa druge strane uspašni izvođači bili su Groso i Kamonarezi, dok je sjajni Iker Kasiljas bio uspešniji od De Rosija i Di Natalea, i Španija je prošla u polufinale prvi put pose 24 godine.

Njihov protivnik u borbi za finale u četvrtak u Beču biće reprezentacija Rusije, dok će se u drugom polufinalu u sredu u Bazelu sastati Nemačka i Turska.

Pogledajte statistiku sa poslednjeg četvrtfinala.
AP
Selektor Italije Roberto Donadoni imao je pred ovaj meč puno problema na sredini terena, pošto zbog suspenzije nisu mogli da igraju Đenaro Gatuso i Andrea Pirlo. Umesto Gatusa u startnih 11 našao se Masimo Ambrosini, dok je priliku umesto Pirla dobio fudbaler Rome Alberto Akvilani. Društvo Luki Toniju u napadu pravio je Antonio Kasano.

Sa druge strane, trener Španaca Luis Aragones nije imao nikakvih problema, i počeo je sa ’najjačih’ 11, pa su u napadu bili Fernando Tores i David Vilja.

Španci su tokom meča bili nadmoćniji rival, imali su znatno veći posed lopte, i imali su duplo više udaraca. Ipak, Italijani su svojom prepoznatljivom odbranom sveli protivnika na minimum pravih šansi, i bilo je očigledno već posle prvog poluvremena da će teško pasti gol.
Prvu priliku na meču imali su Italijani. Perota se iznenada našao u šansi pošto je pobegao Pujolu, ali je njegov pokušaj glavom ipak bio preslab za Realovog golmana. Italijani su tokom celog meča igrali ’čekalicu’ i njihove polukontre bile su u nekoliko situacija veoma opasne.

Na drugoj strani je veoma raspoložen bio fudbaler Valensije David Silva, ali Bufon je ipak ostao nesavladan tokom 120 minuta.

U 25. minutu De Rosi je napravio neiskusan prekršaj na 20-ak metara iskosa sa leve strane, pokušao je Vilja, ali lopta odlazi pored leve stative Bufonovog gola. Španci su u tim trenucima bili dosta bolji rival, i sedam minuta kasnije Silva je oprobao svoju levicu – Bufon ponovo na visini zadatka.

Četiri minuta nakon pokušaja omalenog Španca, Italijani su imali odličnu priliku za vođstvo. Kasano je prvi put probio po levoj strani i centirao na peterac, a pokušaj Luke Tonija glavom, koji bi Kasiljas teško odbranio, dosta srećno je izblokirao Marčena takođe glavom, i ostalo je 0:0.
Do kraja prvog dela ponovo je u centru pažnje bio odlični David Silva. U 38. minutu on je zalomio sa desne strane i pokušao da savlada Bufona odličnom dijagonalom sa ivice kaznenog prostora, ali je lopta otišla za malo pored desne stative Juventusovog golmana. Četiri minuta kasnije viđena je i poslednja zanimljiva situacija u prvih 45 minuta. Silva je pao posle starta Grosa, sudija Herbert Fandel nije dosudio penal koji su Španci tražili, a na usporenom snimku videlo se da je faul postojao, ali van kaznenog prostora.

Drugo poluvreme počinje dosta opreznije, a u 58. minutu viđena je prva izmena. Simonea Perotu menja Mauro Kamoranezi. Samo dva minuta kasnije Aragones je odgovorio dvostrukom promenom – Čavija i Inijestu zamenili su Santi Kazorla i Sesk Fabregas.

Samo minut nakon tih promena viđena je najbolja prilika na meču. Kasljas nije uspeo da uhvati jednu loptu ispred Tonija, napadač Bajerna je prebacio na 11 metara od gola do Kamoranezija, ali njegov udarac po zemlji golman Reala je nekako uspeo da zaustavi i tako ostavi svoj tim u igri.
AP
Italijani su sredinom drugog dela zaigrali dosta bolje, a posle prilike Kamoranezija, u 70. minutu pokušao je i Toni. Zambrota je poslao dobar centaršut sa desne strane, Toni je pokušao glavom, ali preko gola. Četiri minuta nakon toga Donadoni pravi i drugu izmenu. Neprimetnog Kasana menja Antonio Di Natale.

U poslednjih desetak minuta lako je mogao da padne gol na obe strane. U 79. minutu Sena je pokušao odličnim udarcem iz prekida, a dva minuta kasnije isti igrač je ponovo stavio Bufona na muke. Golman Juventusa ispustio je loptu, ali se ona od stative ponovo odbila u njegovo naručje, i Italijani su odahnuli.

Poslednja šansa viđena je u 83. minutu. Italijani su napali po desnoj strani, Zamrota je poslao upotrebljivu loptu u šesnaesterac, ali je Toni zasmetao Grosu, i prilika je propala. Pet minuta pre kraja Aragones je napravio i treću izmenu. Toresa je zamenio Guisa.
AP
U prvom produžetku viđen je odličan fudbal, ali ponovo nije bilo golova. U 93. minutu Silva je dobro šutirao sa 16 metara, ali pored gola. Italijani su uzvratili u 95. i 96. minutu. Prvo je pokušao Di Natale, ali Kasiljas sjajnom paradom sprečeve najgore, a posle kornera i Toni je imao priliku. Njegov udarac glavom završio je na mreži iznad gola.

Početkom drugog produžetka Donadoni na teren šalje Del Pjera, a u nastavku nije više bilo prilika, i pristupilo se izvođenju penala. Vilja, Groso i Kazorla bili su odlični izvođači, ali je u drugoj seriji za Italiju promašio De Rosi, koji je takođe bio neuspešan i protiv Mančestera u Ligi šampiona na Old Trafordu.

Sena je sa druge strane prevario Bufona udarcem po sredini, a izuzetno siguran bio je i Kamoranezi. Loptu tada uzima Giusa, Bufon sjajno brani, i činilo se tada da će Italijani u svom stilu uspeti da prođu.

Ipak, tako nije mislio Kasiljas koji je odbranio sledeći pokušaj. Izvođač je bio Di Natale. Loptu tada uzima najmlađi igrač na terenu Sesk Fabregas i šalje Bufona u pogrešnu stranu za veliku radost Španaca koji će protiv Rusa u četvrtak biti favoriti za finale.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

89 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: