Hrvatska - Turska (20.45)

Izvor: B92

Četvrtak, 19.06.2008.

19:54

Default images

Reprezentacije Hrvatske i Turske sastaju se u petak (20.45) na stadionu "Ernst Hapel" u Beču u četvrtfinalu Evropskog prvenstva. Drugi četvrtfinalni okršaj na turniru u Austriji i Švajcarskoj donosi susret ekipe Hrvatske koja je u prvoj fazi takmičenja ostvarila maksimalan učinak i Turske koja je plasman u prvu nokaut fazu obezbedila čudesnom pobedom nad Češkom u poslednjem kolu grupe A.

Hrvati su u grupi B ostvarili sve tri pobede, nad Austrijom, Nemačkom i Poljskom, uz samo jedan primljen gol, dok je Turska, posle početnog poraza od Portugala, savladala Švajcarsku i Češku. Duel Turske i Češke ostaće upamćen kao jedan od najzanimljivijih u prvoj fazi Evropskog prvenstva, nakon što su Turci nadoknadili dva gola zaostatka i golovima Nihata u finišu preokrenuli za pobedu od 3:2.

Selektor Hrvatske Slaven Bilić izjavio je da je impresioniran načinom na koji su se Turci vratili u igru na tom meču, ali je je pred četvrtfinalni susret istakao i činjenicu da je tim Fatiha Terima u prvoj fazi primio pet golova.

"Način na koji su se vratili bio je impresivan, ali i način na koji su gubili u tim utakmicama nam govori nešto. Njihova snaga očigledno leži između", rekao je Bilić.

Hrvatski selektor ocenio je da je Turska imala sreće što joj se isplatila ofanzivna taktika.

"Imali su malo sreće što nisu primili gol kada su krenuli u puni napad. Naša prednost je to što nismo naivni i što smo bolji tim od Turske", kazao je Bilić.
Dve selekcije boriće se u petak za plasman u prvo polufinale kontinentalnog prvenstva, ali ne i za prvo polufinale na velikim takmičenjima, s obzirom da su obe ekipe igrale u završnici Svetskog prvenstva, Hrvatska 1998. godine u Francuskoj, a Turska 2002. godine na Mundijalu u Japanu i Južnoj Koreji.

"Naš plasman u četvrtfinale je možda iznenađenje za neke, ali ne i za nas. Naš prvi cilj bio je da dođemo do četvrtfinala, ali to sada nije dovoljno. Uradićemo sve što možemo da pobedimo Tursku. Imamo snage i kvaliteta za to", rekao je Bilić.

Poslednji put na Evropskom prvenstvu, Turska i Hrvatska igrale su 1996. godine u Engleskoj. Hrvatska je slavila sa 1:0, kasnije obezbedivši i plasman u četvrtfinale, dok je Turska završili takmičenje u prvoj fazi, uz tri poraza i bez postignutog gola.

"Situacija je sada znatno drugačije. Hrvatski tim igrao je dobro i u kvalifikacijama i na turniru. Ali, u ovoj fazi takmičenja, imena ili rezultati iz prošlosti ne znače mnogo", rekao je turski selektor Fatih Terim, koji je bio selektor i pre 12 godina.

Evropsko prvenstvo u Austriji i Švajcarskoj prvo je veliko takmičenje Turske od Svetskog prvenstva 2002. godine, kada je došla do polufinala. Terim, koga u zemlji zovu "car", veruje da njegov tim može da stigne i do finala.

"Hrvatska je dobra ekipa, pobedila je Nemačku, ali i mi smo dobar tim i bićemo bolji svakim danom. Hrvati dobro igraju, ali što se nas tiče, otići ćemo u Beč i nadamo se da ćemo ostati", kazao je Terim.

Bilić će, ipak, moći da računa na veznog igrača Ivana Rakitića, jednog od najboljih u pobedama Hrvata nad Nemačkom i Poljskom. Rakitić se oporavio od povrede kolena i verovatno će biti u startnoj postavi, kao i Dario Srna, koji je takođe potpuno spreman.

Sa druge strane, Terim će biti bez defanzivca Serveta Cetina, pa će selektor Turske na raspolaganju imati samo 17 igrača. Cetin se pridružio Emreu Gungoru (odbrana), Tumeru Metinu (vezni red) i kapitenu Emreu Belozogluu, koji su takođe povređeni, dok su golman Volkan Demirel i vezni igrač Memet Aurelio suspendovani.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

99 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: