B92 Sport EURO 2008 Reprezentacije

17. jun 2008. | 14:38

Eliminacijom Austrije sa šampionata Evrope u Austriji i Švajcarskoj, završeno je učesće oba domaćina na finalnom turniru, što je tek drugi slučaj u istoriji evropskih prvenstava da organizatori ispadnu već posle nadmetanja po grupama. Jedini koji su do sada kao organizatori šampionat završili u grupnoj fazi bili su Belgijanci na prvenstvu 2000. godine. Zanimljivo da su i tada dve zemlje zajednički organizovale završni turnir, ali tada je drugi domaćin, reprezenatcija Holandije stigla do polufinala.

@@textad_title@@
@@textad_text@@
@@textad_link@@

Belgijance su, kao i ove godine Švajcarce, iz daljih borbi za evropski tron eliminasali Turci. Tada je Belgiji u poslednjem kolu bio dovoljan i bod za prolaz u četvrtfinale, a izgubili su sa 2:0 golovima Hakana Šukura.

Ukoliko se računaju i turniri na kojima su učestvovale samo četiri reprezentacije i na kojim nije bilo takmičenja po grupama, domaćini su takođe dva puta završavali učešće nakon prvog kruga. Bilo je to 1972. u Belgiji i četiri godine kasnije u Jugoslaviji, a oba puta bolji od selekcija organizatora bili su Zapadni Nemci.

Od 1980. godine, od kada se igraju završni turniri sa osam reprezentacija, a kasnije i sa 16, jedini domaćin koji je osvojio titulu bila je Francuska 1984. godine. Jedini organizator koji se domogao finala EP bila je Portugalija 2004. godine.

Priredio/la: AK

Postojeći komentari (1) | Pošaljite komentar  Odštampaj   Pošalji

Google oglasi Šta su Google oglasi?


OSTALE VESTI