B92 Sport EURO 2008 Reprezentacije

Tim Holandije, jedan od brojnih bivših prvaka Evrope koji igraju na ovom šampionatu, jedan je od najozbiljnijih kandidata da ponovo bude na krovu Kontinenta, i to posle dvadeset godina. Sadašnji selektor Marko Van Basten, jedan od najboljih napadača u istoriji fudbala, tada je bio strelac u 54. minutu, kada je volejom za špice postavio konačnih 2:0 u meču sa Sovjetskim Savezom. Nikada pre, a ni posle tog meča Lale nisu igrale u finalu EP. Holandija je jedna od ekipa koji ima kontinuitet pojavljivanja na smotri najboljih reprezentacija Evrope. Igrali su na pet poslednjih šampionata, a na poslednja dva bili su u polufinalima.

Van Basten radi na podmlađivanju ekipe. Mladi kadrovi dolaze iz selekcije do 21 godine, koja je dvostruki uzastopni šampion Evrope. Ipak, selektor Lala oslanja se na iskusne I prekaljene igrače, a najstariji deo tima svakako su golmani. Čak trojica su stari preko 35 godina, ali radi se o vrsnim čuvarima mreže Van der Saru i Henku Timeru. Van Basten raspolaže gvozdenom odbranom, koja je u kvalifikacijama za Ausrtiju i Švajcarsku primila samo pet golova. Iako su bili drugi u grupi, napadači se nisu nadavali golova. Samo 15 puta tresla se mreža protivnika a najčešći rezultat bio je 1:0, na čak četiri od 12 mečeva. Kada se zna da u napadu igraju Rud Van Nistlroj, Huntelar, Venegor of Heselink, Kujt i Babel, onda je to svakako razlog za zabrinutost.  Mali šok izazvalo je povlačenje jednog od najboljih veznih igrača u holandskoj selekciji Klarensa Sedorfa. 32-godišnji igrač Milana smatrao je da nije imao uslove u kojima bi igrao na najvišem nivou, ali nije odustao od igranja za Oranje. Njegova odluka odnosi se na nastup na EP, jer je od kako je Van Basten preuzeo selekciju Sedorf imao samo deset nastupa, od kojih pet kao starter.

Taktika: Van Basten igra samo sa jednim isturenim napadačem, ali u postavci 4-2-3-1, on iza špica postavlja trojicu najtalentovanijh ofanzivnih veznajka Van der Varta, Persija i Snejdera. Sva trojica su odlični strelci koji će pomagati Rudu Van Nistelroju u napadu. Ukoliko jedan od najboljih strelaca Evrope, koji juri rekord Patrika Klajverta od 40 golova za nacionalni tim, zakaže, tu su Venegor of Heselink, Huntelar, Kajt… Dakle uz čvrstu odbranu tu je po imenima najjača navala na svetu.

Ključni igrači: Edvin Van der Sar čovek koji je za svojih 18 godfina profesionalnog bavljenja fudbalom nema titule samo sa nacionalnim timom. Dvostruki osvajač Lige šampiona sa Ajaksom i Mančester junajtedom, ima ukupno 17 trofeja, a bio je i najbolji golman Evrope 1995. godine. Svakako najveća zvezda tima je Rud Van Nistelroj. Karijeru je počeo u Den Bošu gde je u prvo vreme igrao kao centralni odbrambeni igrač. Pošto je u sezoni 1996-97 dao 12 golova na 31 meču, prelazi u Herenven. Do sada je na 378 mečeva postigao 262 gola.

Kvalifikacije: Počelo je očekivanom pobedama nad Luksemburgom i Belorusijom, ali već na trečem meču sa Bugarskom odigrali su 1:1, da bi remi usledio i na petom meču sa Rumunijom, jedinom ekipom koju nisu pobeli u kvalifikacijama. Na kraju su doživeli neočekivan poraz od Borusije na gostovanju, ali je već ranije bilo poznato da će u Austriju i Švajcarsku putovati Rumunija i Lale.

Istorija EP: Tek iz petog pokušaja uspeli su da se kvalifikuju na EP: Bilo je to u Jugoslaviji 1976. godine gde su već u prvom pokušaju došli do medalje. Zauzeli su treće mesto, ispred domaćina šampionata. Ponovo je usledio loš period a onda je generacija predvođena Van Bastenom, Gulitom i Rajkardom pokorila Evropu 1988. godine. Od tada Holandija je učestvovala na svim prvenstvima, a čak tri puta 1992, 2000 i 2004. došli su do polufinala.