B92 Sport EURO 2008 Reprezentacije

Italijanska reprezentacija je na svakom takmičenju, bez izuzetka, u krugu favorita. Čak i kada nemaju dobar tim, "Azuri" tradicionalno imaju veliku prednost u taktičkoj obučenosti igrača, koja se na Apeninima uči od jaslica. Po pravilu se muče tokom prve faze, tu i tamo ih posluži sreća, a onda iznenada zablistaju u završnici, što im je donelo pet velikih trofeja u istoriji.

Posle osvajanja svetskog šampionata 2006. od Italije se mnogo očekuje, ali to je tim koji čeka smenu generacija. Bez talismana Pipa Inzagija, sa čak 13 igrača koji su već ušli u četvrtu deceniju, i sa nekoliko veoma loših sezona za najveće klubove Serije A, "Azuri" su svesni da je ovo poslednja prilika generacije.

Taktika: Italijanska taktika uvek je dobro poznata – prvo zatvorimo put ka svom golu, a onda ćemo ideti šta i kako napred. Kada je ostatak sveta počeo da sledi taj put, Italijani su morali da smisle nešto novo. Donadoni koristi sistem 4-3-2-1, s tim što najčešće dvojicu bočnih igrača postavlja prilično ofanzivno.

Ključni igrači: Đanluiđi Bufon je već punu deceniju najbolji golman na svetu i na njemu počiva sigurnost odbrane. Luka Toni se fenomenalno prilagodio fudbalu u Bundesligi i odigrao celu sezonu odlično, pa će se u njegove sposobnosti pred golom uzdati cela nacija. Da li će Toni i njegovi pomoćnici dobijati lopte prevashodno zavisi od Andree Pirla. Milanov plejmejker već godinama je najbitniji igrač italijanske selekcije, zbog svojih tačnih pasova i odličnog izvođenja prekida.

Kvalifikacije: Četvorostruki i zvanični šampion sveta reprezentacija Italije uhvatila je poslednji voz za šampionat u Austriji i Švajcarskoj. U prilično teškoj grupi sa Francuskom, Škotskom i Ukrajinom fudbaleri sa Apeninskog poluostrva doživeli su samo jedan poraz, ali su u odlučujućoj utakmici za obe reprezentacije bili bolji od Škotske u Glazgovu 2:1 i tako prošli dalje kao prvi u grupi. Počelo je kiksom na domaćem terenu remijem sa Litvanijom 1:1. Već u narednom meču usledio je poraz od Francuza 1:1, a onda i pet uzastopnih trijumfa. Ipak, presudan je bio poraz Škota u Gruziji 2:0 i onda u pretposlednjem meču trijumf Izalije u Glazgovu, posle veoma neizvesnog meča. Laka pobeda od 3:0 nad Farskim Ostrvima samo je potrvdila vizu Italijana za Euro 2008.

Istorija EP: Malo ko bi verovao da Italija, koja ima četiri titule Svetskog šampiona, na svom kontinentu nije bila naročito uspešna. Od 12 odigranih šampionata na čak pet se nije ni kvalifikovala. Jednom su bili šampioni i to 1968, kada su u finalu pobedili reprezentaciju SFRJ. Tri puta su završavali takmičenje u prvom krugu, jednom došli do polufinala, a 2000. godine u finalu izgubili od Francuske. Na prvom šampionatu 1960. godine nisu učestvovali.