B92 Sport EURO 2008 Reprezentacije

Ekipa koja je iz 18 pokušaja samo jednom uspela da se kvalifikuje na SP, a da je već na drugom šampionatu Evrope na kom se pojavila uspela da bude šampion, zaslužuje samo divljenje. Ili to, ipak, zaslužuje njen selektor Oto Rehagel. Kontroverzni Nemac je selekciju Grčke preuzeo 2001. godine da bi samo tri godine kasnije postao šampion Evrope. Rehagel je sedamdesetogodišnji stručnjak koji u svojoj zemlji drži nekoliko rekorda. Jedini je čovek koji kao igrač i trener u Nemačkoj ima preko 1000 mečeva, zbog čega ga zovu Dete Bundeslige. Ali, tu nije kraj. On drži rekorde po broju pobeda 387, remija 205, poraza 228, a njegovi timovi su postigli najviše 1473, ali i primili, takođe, najviše golova 1142.

Rehagel se uglavnom oslanja na igraće iz grčkog prvenstva. Samo devetorica su u stranim klubovima, od toga četvorica igraju u Nemačkoj. Zanimljivo je da iz ekipe koja je osvojila prvo mesto u Evropi nema samo dvojice igrača Zagorakisa i Fisasa. Nedavno je nemački stručnjak podmladio ekipu mladim napadačem Panatinaikosa Sotirisom Ninisom. Momak rođen u Albaniji, za koju je dobio da igra, odužio se Nemcu golom na meču sa Kiprom i tako postao najmlaži strelac u istoriji Grčke sa 18 godina i 46 dana.

Taktika: Tokom kvalifikacija Rehagel je uglavnom postavljao 4-3-3 formaciju, ali bi sa jačim protivnicima i na tako značajnim mečevima to moglo da se promeni u 4-4-2 varijantu. Na golu je i dalje najstariji član tima Nikopolodis, koji ima 37 godina, ali tri godine mlađi Halkijas sve više dobija šansu od selektora. Delas i Kirjakos su odigrali svaki minut kvalifikacija, pa je njihova pozicija u odbrani zacementirana. Basinas i Kacuranis će igrati na mestu defanzivnih srednjaka, koje drže još od 2004. godine. Gekas, koji takože igra u sredini, vrlo brzo prelazi u fazu kontra napada, pa će tu biti od velike pomoći Haristeasu i Samarasu.

Ključni igrači: Pored već legendarnog golmana Nikopolidisa, kome nedostaje 14 mečeva do stotog nastupa, konce u odbrani drži gorostasni Sotiros Kirjakos. Iako se u poslednje vreme nije naigrao u Boltonu Janakopulos je treći strelac Grčke i jedan od važnih igrača u Rehagelovoj taktici.

Kvalifikacije: Grupa C u kojoj su Grci igrali bila je možda i najlakša. Jedine dve ekipe, koje su uz Grke bili kandidati za plasman bile su Turska i Norveška. Naši bivši susedi bili su ubedljivi, na 12 mečeva ostvarili su 10 trijumfa uz po jedan remi i poraz. Turska, koja je završila kao drugoplasirana potikla ih je na domaćem terenu sa 4:1, ali su se Grci revanširali pobedom u gostima 1:0.

Istorija: Ovo će Grcima biti ukupno treći nastup na prvenstvu Evrope. Već iz drugog pokušaja uzeli su titulu. Ovog puta neće moći da koriste faktor iznenađenja, jer sada svi moraju ozbiljno da računaju na njih