B92 Sport EURO 2008 Reprezentacije

Fudbal u Češkoj imao je mnogo uticaja i na razvoj te igre na ovim prostorima, pa mnogi, posebno sa starijom krštenicama sa puno simpatija gledaju utakmice ekipe koju sa klupe već 6 godina vodi iskusni Karol Brikner.

Istorija fudbala u Bohemiji pisana je još početkom 20.veka, dok je ta teritorija bila deo austro-ugarske ( 6 utakmica protiv Madjarske i jedna  protiv Engleske).

Veliki rezultati stigli su već tokom 30-tih godina prošlog veka kada su Česi kao deo Čehoslovačke osvojili srebrnu medalju na Mundijalu u Čileu. Drugo srebro osvojeno je 1962.godine, ali je svakako najveći uspeh ostvaren 1976.godine kada su Čehoslovaci osvojili prvo mesto na Evropskom prvenstvu u Beogradu.

Velike rezultate, naravno, pravili su veliki igrači, a u Češkoj ih je bilo na desetine. Ipak, ostaće upamćen penal Panenke sa Marakane i evropska titula…

Poslednju “igranku” Česi i Slovaci zajedno, tada sa atraktivnim frizurama imali su na Mundijalu 1990.godine u Italiji, a nova stranica u fudbalskoj istoriji Češke otvorena je 1994.godine kada su Česi kao samostalna država odigrali prvi meč protiv Turske.

Samo dve godine kasnije stigli su do novog finala, i to na Vembliju, ali je bajku prekinuo Oliver Birof zlatnim golom i pobedom od 2:1. Pamtiće se nosati golman Kouba, iskusni Kadlec, Pavel Kuka, Karel Poborski, Nedved…

Osam godina kasnije, Česi su stigli do još jednog polufinala Evropskog prvenstva, ispali su od kasnije gsenzacionalnog osvajača EURA Grčke, i to posle “srebrnog” gola Delasa u 105.minutu. I koliko god im išlo dobro na evropskim prvenstvima, prvi Mundijal kao samostalna država videli su tek 2006.godine. Ipak, u Nemačkoj nisu impresionirali. Osakaćeni povredama, pobedili su SAD 3:0, ali izgubili od Gane i Italije 2:0 i vratili se kući.

Kostur te ekipe ostao je isti, ali su ti igrači dve godine iskusniji, sa još više teških utakmica u nogama…

TAKTIKA: Iskusni Karol Brukner uspeo je izmedju dva velika takmičenja da nadje zamene za Poborskog i Nedveda. Zatvorene su velike rupe na boku i sredini terena. Iako Česi igraju ofanzivno, glavna snaga je u defanzivi: Rozenal, Jankulovski, Tomaš Ujfaluši, Zdenjek Grigera… Ovaj bedem se teško prolazi ( samo 5 golova u kvalifikacijama), a ako neko i “ispadne” tu je po mnogima jedan od tri najbolja golmana na svetu – Peter Čeh. Kao prva zamena ovoj družini javlja se Mihal Kadlec, sin kapitena Češke sa EP 1996.godine, Miroslava.

U formaciji 4-4-2, posebno mesto imao je Tomaš Rosicki. Medjutim, to “imao” najviše muči Čehe i Bruknera. Veznjak Arsenala, i mozak ekipe nije uspeo da se oporavi od povrede koja ga je mučila skoro celu sezonu u Londonu. Sada će tu prazninu pokušati da popuni iskusni Galašek, još jedan 35-godišnjak.

ZVEZDA: Zvezde ekipe treba tražiti u odbrani. Petr Čeh je svakako medijski najpopularniji u svom timu, ali teško ekipi u kojoj zvezda treba da bude golman. Mnogo se očekuje od fudbalera Hamburgera Davida Jarolima, a u iskusnom timu, ponovo bi mogao da iskoči 35-godišnji Koler.

Jednu od poslednjih provera pred početak EP imali su 30.maja protiv Škotske i pobedili su 3:1 ( Sionko 2, Kadlec). Pre toga su savladali Litvaniju sa 2:0.

Za meč sa Škotima, Brikner je izveo sledeću postavu:

Čeh, Pospeš, Ujfaluši, Kovač, Jankulovski, Sionko, Polak, Matejovsky, Galasek, Skacel, Koler.

Kvalifikacije su završili na prvom mestu ispred Nemačke, kvalifikacije su odigrali standardno dobro, bez kikseva, a pamtiće se sjajna pobeda u poslednjem kolu protiv “ELF-a”  u Nemačkoj. Po mnogima, Češka bi i na ovom Evropskom prvenstvu mogla da “dogura” jako, jako daleko…