Nova vest
Fudbal

Subota, 07.06.2008.

12:33

Nani - Portugal

Luis Karlos Almeida de Kunja, poznatiji kao Nani, samo je jedan od multitalentovanih veznjaka sa izoštrenim okom za gol u selekciji Portugala. Od prošlog leta član Mančester Junajteda, već u prvoj sezoni na Old Trafordu dao je značajan doprinos u osvajanju Premijer lige i Lige šampiona, a Felipe Skolari se nada da će 21-godišnji Nani u istom stilu odigrati i predstojeći turnir i odvesti Portugal korak dalje, do vrha Evrope.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Sezona: Nani je već u prvoj sezoni u Mančesteru opravdao uložene milione i stekao poverenje Ser Aleksa Fergusona. Debitovao je na prvom meču Premijer lige, protiv Redinga, kada je zamenio povređenog Vejna Runija, da bi zatim pogotkom sa preko 25 metara učestvovao u prvoj pobedi Junajteda u sezoni, protiv Totenhema. Odličan start sezone nastavio je sa asistencijama Sahi i Vidiću u minimalnim pobedama nad Sanderlendom i Evertonom, a vrhunsku formu potvrdio je u oktobru spektakularnim pogotkom protiv Midlzbroa, kada je pretrčao pola terena, predriblavši nekoliko igrača i sa 30 metara zatresao mrežu. Treći i poslednji gol u Premijer ligi postigao je u pobedi nad Liverpulom, 3:0, samo nekoliko minuta posle ulaska sa klupe. U finišu sezone kažnjen je sa 75.000 funti nakon što je glavom udario protivničkog igrača u meču sa Vest Hemom. Rutinski je savladao golmana Čelsija Petera Čeha u penal-završnici finala Lige šampiona u Moskvi.

Karijera: Emigrirao je u Lisabon sa Zelenortskih Ostrva u ranom detinjstvu. Ponikao je u Sportingu, a već u debitantskoj sezoni, 2005/06, u prvom timu, zabeležio je 29 nastupa i 5 golova. Sličan učinak imao je i u drugoj sezoni u Lisabonu, ali je ovog puta privukao pažnju inostranih klubova odličnim partijama u Ligi šampiona, gde je igrao na svih 6 utakmica Sportinga i postigao jedan gol. Jedini trofej u portugalskom fudbalu osvojio je 2007. posle pobede nad Belenenšešom u finalu Kupa, njegov poslednji meč u zeleno-belom dresu. U junu iste godine pridružio se Kristijanu Ronaldu na Old Trafordu, potpisavši petogodišnji ugovor sa Junajtedom u transferu vrednom preko 20 miliona evra.

Reprezentacija: Igrao je za Portugal na Evropskim prvenstvima za mlade, 2006. i 2007. godine. Debitovao je za “A” tim u septembru 2006. i postigao gol u porazu od Danske. U kvalifikacijama za EURO 2008 uglavnom je ulazio u igru kao zamena, a postigao je gol u važnoj pobedi nad Belgijom u Briselu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

1 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve