Nova vest
Fudbal

Petak, 06.06.2008.

13:29

Kristijano Ronaldo - Portugalija

Ako za nekoga može da se kaže da je obeležio fudbalsku sezonu 2007-08. onda je to svakako Kristijano Ronaldo. Ako za nekoga može da se kaže da se od njega očekuje da ima presudnu ulogu, to je definitivno Kristijano Ronaldo. 42 gola u sezoni, titula šampiona Engleske i Evrope, više su nego dovoljna činjenica da će magični Portugalac biti prva zvezda Evropskog Prvenstva u Austriji i Švajcarskoj.

Izvor: MT

Autor: MT

Default images

Sezona: Ovo je definitivno bila godina u znaku Kristijana Ronalda. Iako početak sezone nije obećavao (isključenje protiv Portsmuta), kako je ona odmicala, bivalo je sve jasnije ko će je obeležiti. Golovi, golovi i golovi… Mnogi od njih su bili oni koji su odlučivali protivnika. Svojim prvim het-trikom za Mančester u pobedi nad Njukaslom od 6:0, doveo je ‘crvene đavole’ na čelo Premijer lige, gde su ostali do kraja šampionata. Posle toga je usledilo obaranje rekorda legendarnog Džordža Besta, starog 40 godina, za broj golova koji je postigao igrač sredine terena – 33. U svom prvom meču za Junajted u kome je nosio kapitensku traku, odužio se sa dva gola. Svoj 31. gol u šampionatu, postigao je iz penala u poslednjem meču sezone, protiv Vigana, čime je nagovestio pobedu Junajteda i šampionsku titulu. Nepune dve nedelje kasnije, u velikom, sveengleskom finalu Lige Šampiona sa Čelsijem, postigao je vodeći gol za svoj klub. ‘Plavci’ su izjednačili golom Lamparda i na kraju se došlo do izvođenja penala. Arogancija, kojom njegova igra inače odiše, ovaj put mu se obila o glavu, pošto je njegov pokušaj da ga zbuni, golman Čelsija Peter Čeh kaznio tako što je odbranio penal. U tom momentu delovalo je kao da će, u svemu fenomenalna sezona, na kraju ipak biti umrljana tragičnim promašajem u najbitnijoj utakmici, ali su se, srećom po njega, Edvin van Der Sar i Rajan Gigs, uz pomoć Džon Terija, više sile i Nikolasa Anelke sa druge strane, pobrinuli da do tragedije ipak ne dođe. 42 gola u sezoni, ‘zlatna kopačka’ za najboljeg strelca Evrope, uz osvojena dva najbitnija trofeja, definitivno su odredili kome će Kaka sledeće godine prepustiti ‘zlatnu loptu’ Frans Fudbala, koja je u decembru Ronaldu izmakla za dlaku.

Karijera: Kao dete, prve fudbalske korake, 1993, načinio je u lokalnoj Andorinji, gde je njegov otac radio. Dve godine kasnije prelazi u Nasional gde ostaje takođe dve godine i gde osvaja prvenstvo. Posle probe u Sportingu, njegov novi klub ga otkupljuje za cifru od nešto preko 2.000 evra. Sledeće dve godine provodi u zeleno-belom dresu, sve do prijateljske utakmice između Sportinga i Mančester Junajteda. Na toj utakmici zapao je za oko Aleksu Fergusonu koji je mudro procenio, za razliku od menadžera nekih drugih velikana, da cifra od 18 miliona evra nije prevelika za talentovanog 18-godišnjaka. Ser Aleks lično je insistirao da Ronaldo nosi dres sa brojem 7, dres koji su pre njega nosile veličine kao što su Dejvid Bekam, Erik Kantona i Džordž Best, Brajan Robson. Pokazalo se da je Škotlanđanin iskusno prepoznao sav potencijal koji u sebi nosi klinac iz Portugala. Strpljenje je bilo ključ u njegovom razvoju. Od sebičnog driblera i ‘padavičara’ izrastao je u, trenutno najboljeg igrača na svetu. Svake sezone postajao je sve bolji i bolji. Statistika je to nedvosmisleno pokazivala: prve sezone je postigao ukupno 6 golova, druge 9, treće 12, četvrte 23 (uz 20 asistencija) i pete, više puta pomenta 42 gola. Sve to je dovelo do toga da Real Madrid bude spreman da ponudi astronomsku sumu od 120 miliona evra za njegovo dovođenje. Iako je malo izvesno da će Junajted pristati da ga pusti, ma kolika cifra bila u pitanju, Ronaldo je izjavio kako ne planira da napušta klub, ali da će konačnu odluku doneti posle Evropskog Prvenstva.

Reprezentacija: Nastupao je za mlađe selekcije Portugalije, a za prvi tim debitovao je već sa 18 godina, u meču sa Kazahstanom 2003. godine. Ubrzo zatim, postaje standardni reprezentativac i učesnik na EP 2004. gde je njegov tim izgubio u finalu od Grčke. Igrao je i na Olimpijskim Igrama u Atini 2004, kao i na Svetskom Prvenstvu dve godine kasnije. Njegovu reprezentativnu karijeru obeležio je i incident na meču sa Engleskom na SP, kada je sugerisao sudiji da isključi njegovog saigrača iz Junajteda, Vejna Runija, posle gaženja Rikarda Karvalja koji je ležao na zemlji. Njegove fenomenalne igre u klubu su naterale navijače Junajteda da mu to oproste. U kvalifikacijama za EP u Austriji i Švajcarskoj odigrao je 13 utakmica i postigao 8 golova, od ukupno 54 utakmice i 20 golova za reprezentaciju Portugalije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

8 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve