Nova vest
Ekipni sportovi

Utorak, 29.03.2022.

16:25

Ragbi se ponovo igra u Zemunu

Ljubitelji ragbija u Zemunu opet mogu da navijaju za svoj lokalni klub.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Ragbi u Zemunu ima bogatu prošlost. Sve je počelo pedestih godina prošlog veka kada se RLK Zmaj, inače član sportskog društva fabrike mašina Zmaj iz Zemuna, takmičio u prvenstvu Jugoslavije.

Najbolje rezultate ostvario je šezdesetih godina kada su u tri navrata osvajali Kup oslobođenja Beograda. Ubrzo nakon ovih uspeha klub zapada u probleme, nastavlja sa takmičenjem do 1967. godine kada se nažalost gasi.

RLK Zemun osnovali su 2012. godine. ragbi entuzijasti koji su verovali u ljubav Zemunaca prema ovom sportu. Prvu utakmicu RLK Zemun je odigrao protiv Radničkog iz Beograda 24. februara 2013. godine.

Narednih nekoliko godina takmičio se sa promenljivim uspehom, da bi 2016. prestao da se takmiči u Prvenstvu Srbije, mada je u narednom periodu nastavio da igra prijateljske utakmice i revijalne turnire.

Krajem prošle godine, odlučeno je da se klub reaktivira i ponovo počne da se takmiči u Prvenstvu Srbije. Uz pomoć Ragbi 13 federacije Srbije i Opštine Zemun klub je reaktiviran, doveden je nov trener, aktivirani su stari članovi i klub je pojačan juniorskim igračima. Prvu prvenstvenu utakmicu odigrao je kao gost aktuelnom šampionu Srbije i Balkana, ekipi Crvene zvezde iz Beograda

Jasno je da "zemunci" nisu imali šta da očekuju protiv mašinerije kakva je Crvena zvezda, koja je u predhodnih nekoliko godina, osvojila 16 od mogućih 18 trofeja u zemlji i regionu. Rezultat je bio 60:4, ali je poslata poruka da se Zemun vratio na ragbi terene naše zemlje.

U narednim danima klubu se pridužilo još starih članova i prijatelja kluba, koji su ponudili svoju pomoć. Sledeći meč je bio ponovo na gostovanju u Leskovcu, gde je tim sastavljen od "stare garde" koja je igrala ranije i "klinaca" željnih dokazivanja u seniorskoj kategoriji pružio fantastičan otpor Gepardima.

Rezulatat 56:24 pokazuje da je ekipa na pravom putu, ali da još uvek treba puno da radi na sebi.

Upitan za komentar meča Vladislav Dedić, dugogodišnji reprezentativac Srbije i glavni trener RLK Zemun je izjavio: "Ponosan sam na momke koji su danas istrčali na teren i ispisali nove stranice istorije RLK Zemun. Rezultat nije onaj koji smo priželjkivali, ali šta je tu je. Dosta stvari treba da popravimo i naredni period posvetićemo radu na svojoj igri. Neću propustiti priliku da naglasim da ovaj jako mladi tim ima puno potencijala, hrabrosti i da, na osnovu onogo što su pokazali na terenu, stasavaju u odlične ragbiste, a i ljude. Sledeći utakmicu smo domaćini, ozbiljno treniramo i spremamo se za prvu pobedu u sezoni. Heroj Polet nam gostuje 24. aprila 2022. godine i to će biti prva utakmica na domaćem terenu ove sezone".

Na reprezenativnom planu naša reprezentacija osvijila je EURO B u Beogradu prošle godine i sledeće godine će imati priliku da odmeri snage sa najjačim selekcijama na starom kontinentu.

Trenutno se visoko kotiramo na devetom mestu svetske rang-liste, a na prvom i drugom mestu su naravno Novi Zeland i Australija.

Otvoren je poziv svima koji žele da se oporobaju u ovom sportu u Zemunu, treniranje je za sada besplatno za sve uzraste. Takođe, RLK Zemun vrši prijem novih članova, a i u potrazi je za sponzorima bez kojih je jako teško održavati klub u takmičenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

1 Komentari

Podeli:

Ekipni sportovi

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve