Nova vest
Ekipni sportovi

Sreda, 14.02.2018.

16:46

Rukometaš postao fudbalerka

Australija je dobila prvog transrodnog sportistu, bivši rukometaš postao je fudbalerka i dobio/la pravo da nastupa u AFL ligi australijskog fudbala.

Izvor: B92

Autor:B92

Rukometaš postao fudbalerka
Foto: Screenshot/Twitter/@HannahMoucey

Hana Munsi je rođena kao Kalum, ima 28 godina, visoka je 190 cm i teška 90 kg, a rodnu transformaciju počela je 2015. godine.

Svojevremeno je odigrala 22 utakmice za mušku rukometnu reprezentaciju Australije, čak nastupila i na Svetskom prvenstvu u Španiji 2013. godine.

Želela je da ostane u rukometu, ali Rukometni savez Australije nije dozvolio Kalumu/Hani da igra u ženskoj konkurenciji.

Okranula se australijskom fudbalu, najpopularnijem sportu u tom delu sveta, nastupala na lokalnom nivou, ali će ove godine zaigrati u prvenstvu države Viktorije.

"Mislim da bi bilo veoma neprimereno da zahvalim AFL što mi dozvoljava da uradim nešto što je dozvoljeno svakome u Australiji, a što sve vreme podržava i nauka", kaže Munsi.

Uprkos odluci u slučaju Munsi, AFL još nije definisao okvir za rodnu raznolikost.

"Ovo su složena pitanja i mi razmatramo stručno mišljenje, medjunarodne okvire i informacije zajednica koje utiču na naše odluke", navela je predstavnica AFL Tanja Hoš.

Australijski fudbal igra se sa dva tima od po 18 igrača, a teren je ovalnog oblika. Igrači mogu da koriste bilo koji deo tela i taj sport je spoj ragbija i fudbala.

Taj sport privlači najviše navijača na stadione u Australiji i na televiziji je gledaniji od bilo kog drugog.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Podeli:

Ekipni sportovi

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve