Nova vest
Ekipni sportovi

Četvrtak, 23.03.2023.

21:07

"O'Saliven nanosi štetu, treba da bude kao Federer"

Predsednik Svetskog snukera Stiv Doson rekao je danas da sedmostruki svetski šampion Roni O'Saliven nanosi štetu snukeru neutemeljenim kritikama.

Izvor: B92

Autor:B92

Foto: Profimedia

On je dodao da bi trebalo da bude pravi ambasador svog sporta, kakvi su Rori Mekilroj i Rodžer Federer.

Jedan od najboljih snukeraša svih vremena rekao je ove nedelje za Sportsmen da snuker nikada nije bio u goroj situaciji, taj sport nazvao je "jeftinim" i rekao da se igrači plaše da govore o tome.

"Snuker je veći od bilo kog igrača. Roni je fantastičan igrač i legenda našeg sporta, ali ponekad ode predaleko njegovim neutemeljenim komentarima. On često poredi snuker sa golfom i tenisom, ali bih ga izazvao, da li sa svoje strane podiže sport i ponaša se kao uzor, kao Mekilroj ili Federer", naveo je Doson u saopštenju, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

O'Saliven je u intervjuu kritikovao ljude koji vode snuker. On je rekao da je taj sport, poslednjih meseci pogođen skandalom oko nameštanja mečeva, u vrlo lošem stanju i "izvan svake krize" i sugerisao da bi rukovodstvo trebalo da se povuče.

Kritikovao je smanjenje broja profesionalnih turnira i novčanih nagrada u ponudi i čak je zagovarao ideju štrajka igrača kako bi se napravile ozbiljne promene.

O'Saliven je rekao da ljudi koji vode sport "nisu baš najbistriji" i da je snuker "izgubio svoj šarm" i postao kao sport koji se igra u pabovima.

Doson je rekao da 47-godišnji snukeraš nije razgovarao sa rukovodstvom o pitanjima koja je pokrenuo u intervjuu.

"Roni nikada nije prisustvovao sastanku igrača ili se našao sa nama da razgovaramo o njegovom mišljenju. Uoči pandemije nagradni fond je dostigao 15 miliona funti, a trenutno je 11 miliona. Pad od 2019. godine uglavnom je uzrokovan nemogućnošću da se organizuju turniri u Kini dok je zemlja bila pod nezapamćenim lokdaunom", naveo je on.

Doson je dodao da postoje mnogi individualni sportovi u kojima su nagradni fondovi znatno manji od snukera i podsetio da je ove sezone svakom igraču obezbeđena garantovana pomoć od 20.000 funti za troškove i razvoj karijere.

"Težimo da podignemo snuker naviši nivo, ali potrebno je da igrači budu ambasadori u javnosti i da pravim kanalima saopšte svoje brige. Komentari poput Ronijevih ove nedelje su štetni za nas kao sport i neosnovani. Ako bi Roni iskoristio svoju globalnu popularnost da bude pravi ambasador snukera, onda bi mogao da radi sa nama da podstakne napredak sporta u svoju korist i snukera u celini", naveo je on.

O'Saliven bi trebalo da brani titulu svetskog šampiona na predstojećem turniru u Šefildu, od 15. aprila do 1. maja. U slučaju da osvoji trofej, postaće rekorder sa osam titula svetskog šampiona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

4 Komentari

Podeli:

Ekipni sportovi

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve