Nova vest
Ekipni sportovi

Sreda, 08.02.2023.

12:00

Istorijski Superboul – crni kvoterbekovi ruše najveći NFL mit

Svaki Superboul ima svoj zaštitni znak, priču koja ga zauvek obeležava.

Izvor: B92, BBC

Autor:B92, BBC

Istorijski Superboul – crni kvoterbekovi ruše najveći NFL mit
Foto: Profimedia

To je slučaj i sa ovim predstojećim u Arizoni gde će se u ponedeljak pola sata posle ponoći sastati Kanzas Siti Čifsi i Filadelfija Iglsi.

Ovaj Superboul će ući u istoriju NFL-a i zauvek promeniti lice ove lige jer će se prvi put za titulu boriti timov koja predvode dva crna kvorterbeka – Patrik Mahoms i Džejlen Hurts.

Ovo je bitan trenutak za NFL koji se već godinama bori sa jednakošću i zastupljenošću afro-amerikanaca u višim ešalonima najpopularnije lige u SAD, piše BBC.

Sada konačno će u najvažnijoj utakmici sezone utakmica biti u znaku crnih igrača na najbitnijim pozicijama u najbitnijoj utakmici koja postoji u njihovoj karijeri.

"To je posebna stvar. Mnogi veliki igrači nisu priznati zbog stereotipa da crni kvorterbekovi nisu sposobni za stabilan uspeh. Drago mi je što ja mogu da budem na ovoj svetskoj sceni sa drugim kvorterbekom Džejlenom koji je sposoban da igra na vrhunskom nivou i da dokaže da je sposoban da do radi sve vreme"
, rekao je Mahoms.

I dok je ovo Mahomsu treći Superboul u poslednje četiri godine, 24-godišnjem Hurtsu je prvi u karijeri.

"Ovo je istorijski trenutak. Biti na ovoj sceni i omogućiti mnogim drugima toliku inspiraciju da napreduju, da im pokažem da mogu to da ostvare. Ovo je ponosan trenutak", rekao je Hurts.

Sve je počelo pre 35 godina

Prvi tamnoputi kvorterbek koji je igrao i osvojio Superboul bio je Dag Vilijams pre 35 godina, sa Vašingtonom 1988. godine.

Od tada još su šestorica Afro-amerikanaca igrala u Superboulu, ali su samo Mahoms i Rasel Vilson osvajali "Lombardi trofej".

Hurts će biti osmi u SB, ali činjenica da igra protiv drugog afro-amerikanca Mahomsa daje nadu za inspiraciju nove generacije.

"Sve više i više učim o istoriji crnih kvorterbekova otkako sam u ovoj ligi i momcima koji su došli pre mene i omogućili ovo meni i Džejlenu. Drago mi je što sada mi možemo da omogućimo nešto novo klincima koji dolaze", rekao je Mahoms.

"Ako nastavimo da pokazujemo da možemo konstantno biti sjajni, mislim da će to nastaviti da otvara vrata za klince koji rastu da prate svoje snove da budu kvorterbekovi NFL timova".

Prvim crnim kvorterbekom u NFL smatra se Marlin Brisko koji je igrao za Denver Bronkose 1968. godine, da bi tek deset godina kasnije Vilijams postao prvi tamnoputi QB koji je draftovan u prvoj rundi modernog NFL-a.

Eldridž Diki je izabran od strane Ouklend Rejdersa 1968, na AFL/NFL draftu, ali kao što se dogodilo nebrojeno puta posle toga, nikad nije zaigrao kao QB u ligi već je prebačen u risivera.

Čak i kad je Vilijams osvojio SB, dobio je šansu samo zahvaljujući povredi startnog kvorterbeka Vašingtona, da bi već sledeće sezone bio vraćen na klupu za rezerve, iako je proglašen za MVP-ja.

Samo je 25 crnih kvorterbekova izabrano u prvoj rundi drafta, od čega čak 13 od 2011, a sedmorica u poslednjih šest godina.

Ove sezone je 11 timova imala crnca kao startnog kvorterbeka, a od njih su dvojica stigla do Superboula.

Rušenje najvećeg NFL mita

Među glavnim razlozima zašto su crnci retko dobijali mesto kvorterbeka je pre svega manjak poverenja vlasnika i trenera NFL timova da su sposobni da budu vođe na terenu.

"Znate, kao crni kvorterbek, nikad se nije dovodila u pitanje moja sposobnost da igram na toj poziciji. To nije bilo upitno. Upitno je bilo moje liderstvo. Da li mogu da vodim tim"
, rekao je još već pomenuti legendarni Vilijams.

Sada se čini da je taj stav konačno ispario, jer četiri od pet najvećih ugovora u istoriji je dato crnim kvorterbekovima, što znači da su im timovi predali u ruke ključeve svog uspeha.

Upravo su Mahoms i Hurts najbolji primeri koliko su sposobni da budu vođe svojih timova.

Mahoms je predvodio Čifse iz pobede u pobedu, čak i sa povređenom nogom je omogućio svojoj ekipi fild-gol koji je odveo Kanzas Čifse u Superboul, treći put u poslednje četiri godine.

U Hurtsovom slučaju, veliki fokus je bio na njegovoj fizičkoj sposobnosti, zbog sumnji u preciznost pasova, a on je odgovorio na to sa 22 tačdaun dodavanja, po čemu je četvrti ligi.

A niko ne poznaje bolje poziciju kvorterbeka od nedavno penzionisanog Toma Brejdija, verovatno najboljeg u istoriji ove igre.

Brejdi je istakao da su liderske sposobnosti bitnije za uspeh u modernom NFL-u od dodavačkih.

"Mnogo ljudi može da baci loptu, pa je po mom mišljenju to malo precenjeno. Ono što je važnije je da li momci igraju sa tobom i za tebe, da li te vole i poštuju? Ako to rade onda znaš da će biti sjajni igrači. Jer igrači gledaju sve što radiš, kako sediš u kafeteriji, kako pričaš sa ljudima koji prolaze pored tebe u hodniku sve
", rekao je Brejdi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Podeli:

Ekipni sportovi

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve