Srbija nadigrala Češku sa "nulom" na startu Evropskog prvenstva

Reprezentacija Srbije pobedila je Češku Republiku sa 16:0 u prvom kolu Evropskog prvenstva.

Izvor: B92, zvanični sajt
Podeli
Foto: SAAF
Foto: SAAF

Utakmica je odigrana na Gradskom stadionu u Požarevcu pred skoro 1.500 gledalaca.

Srbija će za dve nedelje igrati protiv prvaka Evrope Francuske i ukoliko napravi podvig igraće F4 za titulu prvaka Evrope.

Odbrana je zaustavila svaki napad Čeha, a Stefan Đurić i Goran Zec postigli su po tačdaun, dok je Željko Stegnjaja pogodio je jedan PAT i jedan fild-gol za konačnih 16:0.

Srbiji će biti određen plasman i naredne akcije reprezentacije na osnovu rezultata utakmice sa Francuskom. Meč protiv Francuza igra se 9. novembra u Lilu.

Foto: SAAF
Foto: SAAF

Ukoliko savlada Francusku reprezentacije Srbije će sledeće godine igrati finalni turnir na koji će se plasirati četiri ekipe, po jedna iz svake divizije A grupe.

Pobedom protiv Češke Srbija je već obezbedila i opstanak u A grupi, a ukoliko ne bude uspešna u Lilu očekuje je razigravanje 5-8. mesta, tj. borba za novi najbolji plasman u istoriji države.

Srbija se trenutno nalazi na osmom mestu u Evropi prema rang listi IFAF (Internacionalne federacije američkog fudbala).

Za veoma kratko vreme postojanja američkog fudbala u Srbiji, naša reprezentacija napravila je velike uspehe.

Foto: SAAF
Foto: SAAF

Prvi put je ligaško takmičenje organizovano 2003. godine, a 16. oktobra 2005. godine reprezentacija Srbije je odigrala prvu, istorijsku utakmicu kada je savladala Sloveniju sa 38:0.

To je ujedno bila prva utakmica na kojoj su srpski igrači igrali u punoj opremi. IFAF je od ove godine započeo organizovanje Evropskog prvenstva u novom formatu.

EP će se igrati u dvogodišnjim ciklusima i obezbediće svakoj reprezentaciji dve zvanične utakmice godišnje, što bi trebalo da ubrza napredak ekipa i poveća interesovanje za ovaj sport u Evropi.