Nova vest
Ekipni sportovi

Sreda, 19.02.2020.

09:04

Skandal u SAD – varanjem do titule!

Američki sport, preciznije bejzbol, uzdrmao je skandal kakav do sada nije viđen.

Izvor: LN

Autor: LN

Skandal u SAD – varanjem do titule!
Photo by Harry How/Getty Images

Hjuston Astrosi, šampioni MLB lige iz 2017. godine, optuženi su da su, prosto i jednostavno, varali kako bi došli do titule.

Američki medij "The Athletic" je u novembru 2019. objavio priču o tome kako je Hjuston, tokom pohoda ka tituli 2017, koristio tehnologiju kako bi krao signale koje su jedni drugima upućivali njihovi protivnici.

Trenutno pičer Oukland Atletiksa Majk Fajers te sezone, kao i tokom još dve, bio rezerva u Hjustonu, a upravo je on otkrio nedelo svoje bivše ekipe.

Nedugo nakon što je člana objavljen, MLB (Major League Baseball) je pokrenuo istragu, a komesar lige Rob Menfred je sredinom januara izašao sa presudom.

Astrosi su tokom 2017. i 2018. godine elektronskim putem, tačnije skrivenim kamerama, krali signale koji su protivnički hvatači slali svojim pičerima, te te informacije brzopotezno prosleđivali svojim igračima na terenu, što je strogo protiv pravila.

Hjuston je zbog toga kažnjen sa pet miliona dolara, menadžer Ej Džej Hink i generalni menadžer Dže Lahnau su dobili jednogodišnje suspenzije u otpušteni su iz ekipe, koja je usput izgubila i sve pikove prve i druge runde 2020. i 2021. godine.

Dakle – Hjuston Astrosi su očiglednim i dokazanim varanjem došli do titule 2017. godine, posle toga nastavili sa istom praksom, ali to im neće oduzeti epitet šampiona.

Iako nije dokazano da je Hjuston isto radio prošle sezone, veruje se da je do finala, u kojem je poražen od Vašington Nešnalsa, došao koristeći istu taktiku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Podeli:

Ekipni sportovi

Vidi sve
Mali fudbal

Sevaće munje u Zlatnoj ligi

Spektakularne i do kraja neizvesne mečeve gledali smo u poslednjem, 15. kolu ligaškog dela jubilarne 15. sezone Zlatne lige u malom fudbalu.

Zlatna liga i Zlatni kup

12:15

3 d

U fokusu

Vidi sve