WRC 2007: Novac ispred kvaliteta

Svetsko reli prvenstvo tradicionalno započinje Relijem Monte Karlo. Kao retko kada, spisak učesnika popunjen je bezmalo tek pred sam start. Tri fabričke ekipe su, očekivano, tu, ali je budžet za celu sezonu većini privatnih timova ostao samo mislena imenica. Kad novca već nema, pribegava se polovičnim rešenjima, pa će pojedina nadmetanja izgledati prilično siromašno, ne zbog broja, već zbog kvaliteta takmičara. Sedamdeset peti Monte, nažalost, nije izuzetak...

Izvor: Aleksandar Babiæ

Četvrtak, 18.01.2007.

16:35

Default images

Velika trojka

Veliku trojku WRC-a čine Sitroen, Ford i Subaru, ekipe M1 kategorije čije je pojavljivanje na svih 16 ovogodišnjih relija garantovano.

Za fabrički Sitroenov tim voziće "natčovek" Sebastijan Leb, trostruki uzastopni šampion i najtrofejniji reli vozač svih vremena. Društvo će mu praviti Španac Dani Sordo, talentovani momak, takođe "Sitroenovo čedo" i učenik Karlosa Sainca. Super Seb u sezonu ulazi kao nesporni favorit, ali ima i potencijalno slabih tačaka. Sitroenov zvanični povratak obeležiće i debi novog automobila – Ksare odlaze privatnicima, a došlo je vreme da se pokaže šta su inženjeri postigli razvijajući C4 WRC. Posle intenzivnih testiranja, Leb tvrdi da je C4 na asfaltu i bolji od prethodnika, ali da na makadamu nema stabilnost koju je imala Ksara. Dodatni problem mogla bi da bude Lebova prošlogodišnja povreda: prelom ruke ostavio je izvesne posledice koje Francuz objašnjava kao "povremenu ukočenost i bol pri naglim pokretima". Dva razloga za oprez smo naveli, treći je Sordovo još uvek nedovoljno dobro snalaženje na neasfaltnim podlogama.

Ford izgleda kao da nema previše briga. Fabrički BP tim ima nekoliko aduta: prvi je Markus Gronholm, bivši dvostruki šampion i lanjski viceprvak; zatim, tu je Fokus WRC, automobil osvajač konstruktorskog naslova u 2006, i, konačno, održana personalna i tehnička stabilnost u ekipi. Drugi vozač je i dalje Miko Hirvonen koji je u Australiji pokazao da može i da pobedi u slučaju sumraka favorita. Ako Sitroen C4 bude "problematično dete", Gronholm bi mogao i do treće titule prvaka.

Prošla godina donela je Subaruu "slobodan pad". Bilans je više nego mršav: tri podijuma, bez pobeda. Za teške poraze bilo je najlakše okriviti Pireli, pa se japanska ekipa za 2007, poput direktnih konkurenata, okrenula BF Gudrihu. Ne treba očekivati da će svi problemi nestati kao rukom odneseni, jer su uzroci krize bili mnogo dublji od pogrešnog izbora liferanta pneumatika. Nevolje sa upravljačkim mehanizmom dijagnostikovane su tek koncem sezone pa su ad hoc intervencije donele samo trenutna poboljšanja. Peter Solberg je već Subaruov "inventar", ali i dugoročno rešenje pošto je upravo ušao u svoj novi trogodišnji ugovor sa timom. Ako prihvatimo da u reliju postoji velika trojka, onda joj on, uz Leba i Gronholma pripada, samo što insistiranje na Australijancu Etkinsonu kao drugom vozaču već pomalo izgleda kao uzaludna rabota. Ekipa startuje sa modifikovanim automobilom iz 2006, prava Impreca WRC 2007 pojaviće se u Meksiku.

Privatnici

Najznačajniji privatni tim je belgijski Kronos. Privremeni dom za Leba 2006, ekipa u kojoj je Alzašanin osvojio treći naslov prvaka, ostaje verna Ksarama, a vraća se Austrijancu Manfredu Štolu i lukrativnom ugovoru sa ÖMV-om. Manfred ponovo ima obezbeđenih 16 relija (celu sezonu), dok kod pridošlice Danijela Karlsona stvari stoje drugačije: Šveđanin za sada ima  šest ugovorenih nastupa, u koje se Monte ne ubraja. Štol je izvezao samo nekoliko stotina test kilometara u starom/novom okruženju. Mada je Austrijanac Ksaru vozio i 2005, razvojni ciklus je za godinu dana bitno izmenio vozne osobine automobila, pa će četvrtoplasiranom u lanjskom prvenstvu biti potrebno još vremena i, prema njegovim rečima, oko 1000 kilometara da se propisno upozna sa automobilom i pronađe mu granice. Pošto vremena za probe više nema, Štol će prva tri relija "potrošiti" na ono što je moralo da se obavi u predsezoni. Austrijanac je 2006. pokazao da je konstantan i marljiv sakupljač poena i da vozi pametno. Uz brz i pouzdan auto, kakav Ksara WRC bez obzira na godine još uvek jeste, primerni rezultati ni sada ne bi smeli da izostanu.

Fordov M2 tim i dalje nastupa pod Stobart imenom. Njihovi piloti u trci za konstruktorske bodove u ovoj kategoriji biće Hening Solberg, stariji i neuspešniji brat Petera Solberga, i Finac Latvala. Nema sumnje da je Hening svoje sedište u Fordu lepo platio, jer će njegov Fokus krasiti drečavo narandžaste boje norveškog sponzora. Bez rizika da se previše ogrešim o Norvežanina, verujem da je lako navesti barem pet imena kojima bi to mesto bolje pristajalo. Šta tek reći o Metjuu Vilsonu? Dečko će voziti treći Stobartov Ford samo zato što mu je otac šef fabričke Fordove ekipe. Niko Malkolmu Vilsonu ne može zabraniti da protežira sina, ali kad sin zahvaljujući svojim vožnjama u 2006. zaradi nadimak "Wilslow", onda stvar više ne izgleda ni smešno.

Kako je Fokus – zasluženo – postao auto izbora, na pojedinim relijima nastupaće i tim Munchi's Ford, koji će pružiti šansu Argentincima Kompanku i Rejesu. I ovde je reč o "patriotskoj akciji", govoru novca i onima koji plaćaju učešće u nečemu što treba da je creme de la creme svetskog relija.

Ipak ćemo videti i njih...

U skoro svakoj auto-sportskoj disciplini uvek je više brzih vozača nego raspoloživih i konkurentnih sedišta. A kada i to malo mesta bude popunjeno po snazi sponzora, umesto po vozačkim kvalitetima, onda je na delu vapijuća nepravda, izgleda najizraženija u WRC-u. Indikativne su storije dvojice pilota koji bi, po mom mišljenju, morali da imaju osigurana celosezonska mesta: Finca Gardemajstera i Italijana Galija. Prvi je odličan osvajač bodova, dokazano uporan, strpljiv i prilagodljiv. Lane je nastupio samo četiri puta i uvek završavao u poenima. A Gali je jedan od najspektakularnijih pilota današnjice, vozač inspiracije, vatrenog duha i temperamenta. Verovatno nijedan nikad neće postati svetski prvak, ali, iako kadri da gotovo svaki put ciljaju podijum, Gardemajster i Gali su u drugom planu zbog nedostatka finansijske podrške.

Nagađanja oko njihovih sudbina trajala su bukvalno do pre nekoliko dana. Finac će ipak sezonu započeti u Micubiši Lanseru specifikacija 2005. Za istu ekipu voziće i Hevi Pons, čija je situacija koncem prošle godine izgledala tako beznadežno da je objavio da se rastaje od WRC-a. Nastupi na prva tri relija trebalo bi da su izvesni, a šta će se dalje dešavati, za sada je nepoznanica.

Gali je izveo poduhvat obezbedivši privatnu Ksaru za osam ovogodišnjih relija, počev od Švedske i Norveške. Điđi nastupa za italijanski Aimont rejsing, a auto priprema francuski PH Sport. Svi se nadaju da će biti i više od osam startova, mada je ugovoren program koji, uz navedena takmičenja, obuhvata i Portugal, Argentinu, Sardiniju, Grčku, Finsku i Novi Zeland. Pošto je izgledalo da Gali 2007. uopšte neće imati angažman, ovo je za njega već sada senzacionalan početak godine. Ujedno, on je jedno od retkih velikih imena koje će, bar u Skandinaviji, nastupati na Pireli gumama. Ljubitelji starog "sve bočno" stila vožnje i skokova nalik Mekreovim imaće razloga da se raduju.

Gorka istina ostaje: WRC u oslanjanju na privatnike nije u stanju da tokom svih 16 relija ponudi ono najbolje. Brojni će piloti "uskakati" i "iskakati", shodno budžetima i ugovorima i biće veliko ohrabrenje ako u toj vrtešci bude prilike da se prepozna i dalje razvije pravi kvalitet, mada sudbine mnogih talenata ne daju osnova za optimizam. Ima onih kojima je dovoljno da se na startu pojave Leb, Gronholm i Solberg, pa da poveruju da je sve u redu. Vaš novinar ubeđen je da stvari ne stoje tako. Ostaje nam da se nadamo da će ulazak Suzukija u WRC makar malo poboljšati ovo neveselo stanje. Sa modelom SX4 Japanci će ove godine tek "sondirati teren" i nastupiti u Finskoj, na Korzici i u Velsu. Imena budućih vozača za sada nisu poznata.

Sezonu otvara Monte

Prefiks "naj" prosto se lepi uz Reli Monte Karlo: najčuveniji, najprestižniji, a neki ga smatraju i najtežim i najćudljivijim. Ove potonje atribute donose mu nepredvidljivi uslovi na putu: može se očekivati bilo šta u dijapazonu sneg-led-kiša-suv asfalt, pa sve to izmešano i začinjeno mogućom pojavom vetra i guste magle.

Prvi Monte vožen je 1911, ovogodišnje izdanje biće 75. po redu, pa je to i reli sa najdužom tradicijom na WRC kalendaru. Ukupna dužina iznosi 1.185 km, od čega 14 specijalnih i jedan superspecijalni ispit obuhvataju 328,5 km.

Izmenjeni itinerer sada je trasiran oko gradića Valansa, gde se poslednji put vozilo 1997. Snega tamo još uvek nema, temperature su relativno visoke (oko 9°C), pa se očekuju visoke prosečne brzine. Završni superspecijalac biće organizovan u luci Monte Karla, na putanji F1 staze.

Kalendar WRC 2007.

19.01. Monte Karlo, Monako
09.02. Švedska
16.02. Norveška
09.03. Meksiko
30.03. Portugal
04.05. Argentina
18.05. Sardinija, Italija
01.06. Akropolis, Grčka
03.08. Finska
17.08. Nemačka
31.08. Novi Zeland
05.10. Katalonija, Španija
12.10. Korzika, Francuska
26.10. Japan
16.11. Irska
30.11. Vels, Velika Britanija

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: