Rekordi Dejvis kupa – nedostižni Amerikanci, večni Emerson

Tokom 119 godina Dejvis kupa postavljeni su neki neponovljivi rekordi.

Izvor: A. Kovaèeviæ

Utorak, 12.11.2019.

11:30

Rekordi Dejvis kupa – nedostižni Amerikanci, večni Emerson
Photo by Topical Press Agency/Getty Images

Elitno timsko takmičenje u tenisu ulazi u novu eru ovog novembra u Madridu, kada će prvi put šampion biti određen na finalnom turniru.

Ukupno će se 18 selekcija boriti za "salataru", među njima i Srbija koja je do sada jednom bila šampion Dejvis kupa.

Najtrofejniji tim u istoriji takmičenja je selekcija Sjedinjenih Američkih Država sa 32 titule uz čak 61 finala, što je takođe rekord.

Amerikanci drže i rekord u broju uzastopnih titula sa sedam trijumfa u nizu u periodu od 1920. do 1926. godine.

Logično, Amerikanci imaju i najviše pobeda u DK – 64, ispred Francuske sa 58 i Švedske sa 56.

Najviše uzastopnih finala ima selekcija Australije, čak 23, ali u novoj eri taj rekord drži Švedska sa sedam. Najviše finala bez titula imaju ekipe Indije, Rumunije i Belgije, po tri.

Što se tiče trofejnih pojedinaca, Vilijem Tilden je igrao najviše finala – 11, dok najviše titula ima Australijanac Roj Emerson – 8. Najtrofejniji selektor je Australijanac Heri Hopman sa 16 titula.

Najmlađi igrač u istoriji DK je Marko de Rosi iz San Marina koji je nastupio u takmičenju sa nepunih 14 godina, dok je najstariji učesnik njegov zemljak Vitorio Pelandra koji je igrao sa 66 godina.
Photo by Julian Finney/Getty Images
Igrač sa najviše sezona u DK je Indijac Leander Paes sa 28, dok je najviše mečeva odigrao i pobedio Italijan Nikola Pjetranđeli 164, odnosno 120.

Samo jednom u istoriji se dogodio preokret u finalnom meču od 0-2 do titule, Australija je 1939. savladala SAD u Pensilvaniji.

Čak 11 puta su selekcije koje su jedne godine poražene u prvoj rundi Svetske grupe, naredne stizale do titule.

Među njima je i Srbija koja je 2009. na startu DK poražena od Španije 4-1, a već sledeće osvojila prvu "Salataru" trijumfom nad Francuskom 3-2 u Beogradu.

Od uvođenja finalnog meča 1972, 14 igrača je trijumfovalo u sva tri meča (dva singla i dubl).

Među njima su Bjorn Borg, Ivan Lendl, Pet Keš, Mats Vilander, Boris Beker, Pit Sampras i poslednji u nizu Endi Mari 2015. Jedini je to dva puta učinio Džon Mekinro.

Samo dve selekcije su osvajale DK bez izgubljenog meča tokom cele sezone, Južna Afrika 1974. i Nemačka 1988.

Finale se najčešće igralo na travnatoj podlozi – 55 puta, dok su SAD i Francuska jedine selekcije koje su osvajale titule na sve četiri podloge. Sten Smit je jedini igrač koji je osvajao titule na svim podlogama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: