Nova vest
Fudbal

Ponedeljak, 30.06.2014.

17:45

Enijama kiksnuo, Pogba uveo Francuze u 1/4f

Reprezentacija Francuske plasirala se u četvrtinu finala Mundijala, pošto je savladala selekciju Nigerije – 2:0 (0:0).

Izvor:

Autor:

Default images

Nigerija se odlično suprotstavila favorizovanom rivalu na Nacionalnom stadionu u Braziliji, ali su ih greške Viktora Enijame i Džozefa Joba koštale eliminacije.

Pogodaka nije bilo do samog finiša, da bi Enijama lošim istrčavanjem i intervencijom 'nabacio' loptu na glavu Pola Pogbe, koji je lako šalje u mrežu. Konačan rezultat postavlja Jobo autogolom u sudijskoj nadoknadi.

Drugi meč dana na programu je od 22 časa, kada nas očekuje još jedan evropsko-afrički duel, a sastaju se Nemačka i Alžir. Pobednik ovog duela biće rival Francuskoj u borbi za polufinale.

Ekipa Didijea Dešama nastavila je tradiciju 'Galskih petlova', jer se posle prolaska grupne faze domogla minimum četvrtfinala. S druge strane, Nigerija nije uspela da ponovi uspeh Kameruna ('90), Senegala ('02) i Gane ('10).

'Super Orlovi' su odigrali dobar meč, bili opasniji rival od bezidejnih i bezopasnih Francuza, ali ih je velika greška Viktora Enijame koštala dalje nade za prolaz. Nigerija je odlično otvorila meč, stvorila nekoliko solidnih prilika, povela iz ofsajda, ali, ipak, nismo videli izgledniju priliku za gol u uvodnih pola sata igre.

Emenike je pokušao dvaput iz daljine, Ljoris je odbranio, da bi zatim videli možda i najbolju akciju u prvom poluvremenu. Pol Pogba, daleko najbolji pojedinac na terenu, odlično je povukao loptu kroz sredinu, pa je odložio do Valbuene na krilo. Omaleni veznjak ga je zatim divno pronašao na desetak metara od gola, igrač Juventusa uhvatio je divan volej – ali je čuvar mreže još bolje intervenisao.

Nismo videli previše fudbala u prvih 45 minuta, igra se odvijala uglavnom na sredini terena, uz veliki broj faulova i čvrstih duela. Ipak, Afrikanci su bili ti koji su bili konkretniji, kontrolisali su loptu, pretivši najviše preko desnog boka, ali bez raalizacije.

Nastavilo se u istom ritmu i u nastavku, a opet je Nigerija bila ta koja je delovala organizovanije i ozbiljnije na terenu. U uvodnih 20 minuta nastavka ponovo nismo videli gotovo ništa, ali je miran tok meča prekinuo Blejz Matuidi nenormalnim startom. Onazi je prvi stigao do lopte na sredini terena, a veznjak Francuske totalno nepotrebno, otvorenim đonom, umalo polomio zglob Nigerijcu.

Ipak, sudija Majk Gajger, inače prvi Amerikanac koji je sudio nokaut fazu Mundijala, pokazao mu je samo žuti, a Onazi je morao da napusti teren. Nastavila je Nigerija sa pritiskom, ali je Igo Ljoris uspeo da zaustavi pokušaje Pitera Odemvingija.

Odluka Didijea Dešama da, umesto indisponiranog Olivijea Žirua, ubaci Antoana Grizmana pokazala se kao odlična, pa je upravo igrač Real Sosijedada bio najzaslužniji za trijumf svog tima u samom finišu.

'Galski petlovi' su pojačali pritisak kako se meč bližio kraju, a prvu veliku priliku propušta Karim Benzema. Napadač Reala odigrao je divan dupli pâs sa Antoanom Grizmanom i izbio sâm na Enijamu. Loše je zahvatio loptu, golman Nigerije je zakačio, a Viktor Mozes izbio sa linije.

Ofanziva se nastavila, ali je Enijama nastavio sjajno da brani. Međutim, pogrešio je kada je bilo najbitnije. Novi pokušaj Benzeme izbacio je u korner, ali je u nastavku akcije katastrofalno procenio let lopte, odbio je, umesto da boksuje, pravo na glavu Pola Pogbe – koji je lako smešta u praznu mrežu.

Pokušali su Nigerijci da se vrate, ali nisu imali snage. Činilo se kao da ih je pogodak totalno slomio, da bi konačan rezultat postavio Džozef Jobo u drugom minutu nadoknade. Valbuena je poslao loptu na penal ka Grizmanu, ovaj je samo zakačio, ali ona na putu ka golu kači Joba, vara Enijamu, i završava u golu.

Meč iz Brazilije mogli ste da pratite na našem LiveBlogu i učestvujte u diskusiji pomoću heštega #b92brazil na društvenim mrežama ili putem komentara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

103 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve