Analiza, Vol.5: Šampioni i majstori

Krajnje je vreme za završnu epizodu naše analize Svetskog prvenstva.

Izvor: B92

Petak, 18.07.2014.

22:30

Default images

U ovom delu bavimo se šampionom, a za kraj vas čekaju prva i druga postava Svetskog prvenstva.

Jedna od najčešćih grešaka u sagledavanju uspona nemačkog fudbala je jedinstveni pogled na odlične rezultate od 2006. godine. Šampionat sveta na domaćem terenu za Nemce jeste bio najava novog doba, posle najteže decenije u posleratnoj istoriji. I na tom, kao i na prvenstvu Evrope 2008. Nemci su igrali napadački fudbal, ali to je i dalje bio stari, Balakov tim, koji se bazirao na starim nemačkim vrednostima i podsećao na ekipu koju je sa iste pozicije predvodio Lotar Mateus (pre nego što se povukao u odbranu).

Ono što će se zatim dogoditi spremalo se u pozadini još posle debakla na EP 2000, kad su Nemci prvi put u istoriji završili kao poslednji u grupi i otišli sa turnira bez pobede. Legendarni Bundesliga Report 2000 postavio je osnove sasvim drugačijeg fudbala u najtrofejnijoj evropskoj naciji, a ključ je bio u detaljnoj izmeni rada sa mlađim kategorijama. Promene su počele od tadašnjih dvanaestogodišnjaka (program je detaljno određivao rad sa igračima već od sedam godina) i u međuvremenu su sprovedene na nivou cele države.

Osnova je bila u pomeranju težišta ka radu sa loptom i razvoju tehnike. Umesto da se kao ranije (ili još uvek na Balkanu ili Ostrvu) pažnja u mlađim kategorijama obraća na rezultate, što neminovno glavnu ulogu daje fizički jačim igračima koji ranije sazrevaju, kriterijum je postalo znanje. Igra se u manjim grupama, na manjim terenima, da bi se stečeno znanje naknadno prenelo na veliki.

Opširnije pročitajte u temi Vladimira Novakovića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: