Nemačka je šampion sveta!

Reprezentacija Nemačke novi je šampon sveta! "Panceri" su pobedili Argentinu 1:0 posle produžetaka i osvojili četvrtu titulu šampiona u istoriji.

Izvor: Aleksandar Kovaèeviæ

Nedelja, 13.07.2014.

20:00

Default images

Sjajan meč na Marakani rešio je rezervista Mario Gece golom u 113. minutu igre, nakon prodora drugog rezerviste Andrea Širlea po levoj strani.

Nemačka je osvojila prvu titulu na SP od 1990. godine. Ona je prva evropska reprezentacija koja je osvojila SP na američkom kontinentu. Apsolutni junak je selektor Joakim Lev koji je godinama stvarao ovaj tim koji je postao mašina.

Junak finala 20. SP u Brazilu Mario Gece nije bio rođen kada je Nemačka osvojila prethodnu titulu na SP 1990. u Italiji, takođe minimalnom pobedom nad Argentinom.

Evropska selekcija osvaja treće uzastopno SP (Italija 2006, Španija 2010), što je rekord konfederacije UEFA. Argentina je primila prvi gol posle više od 470 minuta, prvi u nokaut fazi i ostala bez svoje treće titule. "Gaučosi" nijednom nisu šutirali u okvir gola Nemačke, Manuel Nojer nije imao posla, iako je bilo pretnji.

Lionel Mesi će još uvek morati da čeka da bi bio u rangu sa legendarnim zemljakom Dijegom Maradonom. Mesi još uvek nije dao gol u nokaut fazi mundijala, a iza njega su već tri.

Prvi strelac SP je Kolumbijac Hames Rodriges sa šet pogodaka uz dve asistencije. Na pet je ostao Tomas Miler, dok je Miroslav Kloze postao najbolji strelac u istoriji Mundijala sa 16 golova.

Najbolji golman je sjajni Manuel Nojer, dok je najbolji igrač Svetskog prvenstva neočekivano Lionel Mesi.

Nemačka – Argentina 1:0

Beta/AP Photo
Regularnih 90 minuta ponudilo je odličan fudbal. Nemačka je kontrolisala ritam, držala loptu češće u nogama, dok su Argentinci šansu tražili iz polukontri.

Ipak, prvu priliku imali su "gaučosi" i to savršeno. Posle greške Krosa Iguain je bio oči u oči sa Nojerom, šutirao je brzo sa ivice kaznenog prostora, pored gola.

U samom finišu poluvremena Mesi prvi put preti, ali dobro reaguje odbrana Nemačke. "Elf" vrši pritisak u nadoknadi vremena, usledila je serija kornera, a nakon trećeg Hevedes beži čuvaru i šutira glavom sa pet metara, ali pogađa stativu.

Na samom startu drugog dela sjajna šansa za Mesija. Fenomenalan pas Bilje iza leđa odbrane Nemaca, Mesi je ispred sebe imao samo Nojera, gađao je po zemlji dalji ugao, ali pored stative.

Namačka je i u nastavku meča kontrolisala igru, ali je prvi put konkretno zapretila 20 minuta pre kraja. Nakon prodora Milera po levoj strani poratnu loptu na ivicu kaznenog dobio je Širle, on šutira precizno iz prve, ali Romero paradom spasava gol.

U završnici meča oba tima su imala još po jednu polušansu, ali su Mesi i Kros šutirali pored golova.
Beta/AP
Početak produžetaka najavio je spektakl, Romero je opet zaustavio dobar šut Širlea, a potom Maskerano prekinuo nekoliko opasnih akcija Nemaca. Ipak, nastavljeno je u istom ritmu, žestoka borba bez rezultata.

I kada su svi čekali da istekne vreme i odluče penali, odbrana Argentine je konačno posrnula. Slomili su je rezervisti Nemačke.

Andre Širle je prošao pored trojice rivala po levoj strani, ubacio loptu na prvu stativu gde je sam ostao Mario Gece. On je loptu prihvatio grudima i odmah šutirao, pogodivši malu mrežu.

Nemačka je rutinski sačuvala prednost i osvojila prvu titulu posle 24 godine. Sledeći Mundijal je 2018. godine u Rusiji.

Tok najvažnijeg fudbalskog događaja u poslednje četiri godine mogli ste da pratite na našem LiveBlogu, u kojem možete učestvovati šaljući komentare I poruke na tviteru na hashtag #B92Brazil.

Finale Svetskog prvenstva 2014:
Nemačka – Argentina 1:0 (0:0) posle produžetaka
Mario Gece 113'

Nemačka (4-2-3-1): Nojer – Hevedes, Humels, Boateng, Lam – Švajnštajger, Kramer (Širle 31') – Ezil (Mertesaker 120'), Kros, Miler – Kloze (Gece 86')

Argentina (4-3-3): Romero – Roho, Garaj, Demićelis, Sabaleta – Peres (Gago 86'), Masćerano, Bilja – Laveci (Kun Aguero 46'), Mesi, Iguain (Palasio 78')

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

564 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: