Brazil

Mnogi ljubitelji fudbala smatraju da je Svetsko prvenstvo u Brazilu događaj u rangu dolaska vanzemaljaca na našu planetu.

Izvor: Miloš Šaranoviæ

Sreda, 04.06.2014.

14:15

Default images

Zemlja fudbala čeka bitku za titulu, u slučaju domaćina ovog šampionata, šestu.

I prethodnih pet su rekord koji ni na ovom takmičenju niko ne može da obori, eventualni trijumf Italijana bi ih doveo na deobu prvog mesta ali u Brazilu se svi nadaju pobedi i šestom slavlju.

Luiz Felipe Skolari imaće problem koji su imali i njegovi prethodnici, ogromna očekivanja, pritisak kakav se teško može opisati i veliki izbor igrača na skoro svakoj poziciji.

Prvu dramu je preživeo 'precrtavši' sa spiska koji su navijači sklapali Ronaldinja, Robinja i Kaku.

Kako su došli do Brazila?

Beta/AP Photo
Domaćin ne igra kvalifikacije, FIFA se u promenama zaustavila na uključivanju branilaca titule u proces kvalifikacija za sledeće prvenstvo pa je Skolari imao priliku da ekipu sklapa, proverava i uigrava kroz prijateljske utakmice i Kup Konfederacija čiji je Brazil domaćin bio.

Poslednjih godinu i po dana ekipa je delovala uglavnom moćno, igrajući sa rivalima sa svih šest kontinenata, ostvarila je 13 pobeda na 14 mečeva.

Kruna Skolarijevog 'pakovanja tima' bio je Kup Konfederacija, osvojen ubedljivim partijama i pobedama uz gol razliku 16:3, uključujući i impresivan nastup u finalu protiv Španije - 3:0.

Dva tima savladala su Brazil od početka 2013. godine, Engleska na Vembliju u februaru 2013 (2:1) i Švajcarska u Bazelu pre deset meseci (1:0).

Prva polovina prošle godine donela je četiri nerešena rezultata u šest nastupa a od duela sa Francuskom (3:0) krenuo je niz pobeda. Ekipe iz 'Top 10' rang liste FIFA su pobeđivane prilično uverljivom igrom, Portugal (3:1), Urugvaj (2:1), Italija (4:2), a probe sa ekipama iz Centralne Amerike i Afrike i sa Australijom pokazale su sav napadački potencijal Selesaa.

Ključni igrači

Beta/AP Photo
Skolari je odlučio da ekipu koja je ubedljivo osvojila Kup Konfederacija ne 'tumba' previše, ostala su šesnaestorica igrača, neće biti nikakvo iznenađenje ako startnih 11 budu upravo igrači koji su počinjali važne mečeve na najozbiljnijem takmičenju na kojem je Brazil učestvovao prošle godine.

Na golu Brazila siguran je Žulio Sezar, posle problema sa Skolarijem zbog insistiranja na ostanku u drugoligaškom Kvins Park Rendžersu, otišao je u MLS, ne preterano jaku ligu ali je ispunio formalni uslov, brani u najvišem rangu jedne zemlje. Neće biti prvi put da najveći strah navijačima donosi upravo čovek na golu, a u prilog tome ide i činjenica da Toronto nije bio prvi izbor već praktično jedini klub zainteresovan da 'pozajmi' nekadašnjeg golmana Intera.

Ukupno 96 godina imaju trojica golmana, Žeferson iz Botafoga i Viktor iz Atletiko Mineira su konkurencija ali sa 31 godinom i ukupno 15 nastupa za Selesao verovatno su samo tu da popune broj.

Par štopera bi mogao da se smatra jednim od aduta selektora. Nije baš logično tražiti adute Brazila u odbrani ali je svakako važna stvar za ekipu koja može da stvori puno prilika da ima i kvalitetan odgovor na pokušaje rivala. Novi tandem Pari Sen Žermena deluje kao pravi zid kakav je potreban za Svetsko prvenstvo.

Bek Barselone Dani Alveš gotovo izvesno će imati prednost nad veteranom Maikonom iz Rome na desnom boku, na levoj strani prvi izbor je igrač madridskog Reala, Marselo, rezervna opcija još jedan tridesetdvogodišnjak, Maksvel, igrač Pari Sen Žermena.

Rezervni štoperi nisu ozbiljna konkurencija startnom dvojcu, Bajernov Dante i Enrike iz Napolija zaključuju spisak igrača koji, uglavnom, čak i u brazilskom slučaju, brane gol.



Dvojica defanzivnih veznih igrača su konstanta u postavi Brazila, delom zbog toga što Skolari voli da je ekipa čvrsta kada se brani, delom zbog toga što preostala četvorica mogu da se svrstaju u napadače.

Luis Gustavo iz Volfsburga i Paulinjo, igrač Totenhema, dvojac su koji je najčešće na terenu, Sitijev Fernandinjo 'treće rešenje'.

Ispred njih će igrati Oskar, Čelsijev adut, igrač kojem su pre skoro pet godina prognozirali da će sa Nejmarom biti predvodnik Velikog Brazila na ovom prvenstvu. Tada su bili asovi omladinske selekcije, danas je Oskar jedan od najjačih aduta.

Još dvojica igrača Čelsija čekaće priliku, Ramires i Vilijan, Ernaneš iz Intera i Bernard, još jedan od velikih igrač iz Brazila koji će neko vreme provesti u Šahtjoru iz Donjecka, zaoštriće konkurenciju.

Sa po osmoricom igrača odbrane i sredine terena, bar na papiru, Skolariju su ostala četiri mesta za napadače.

Njih trojica skoro uvek počinju, Hulk iz Zenita desno, Barsin Nejmar levo, centralni napadač svakako dolazi iz Kampeonata Brasileiro, Fluminenseov Fred i Žo iz Atletika Mineiro su na terenu 'na smenu'. Povreda Freda značila je više minuta za Žoa a dvojica špiceva nisu odigrali ni minut zajedno još od početka 2013. godine.

Za kraj ovog dela, na Skolarijevom spisku nema igrača koji bi, možda sa izuzetkom golmana, mogli u borbu za polufinale, recimo da bi na teren za Brazil B mogli golman Kavalijeri, finalisti Lige šampiona sa Atletikom Filipe Luis i Miranda, Rafinja, Markinjos, pa na sredini Lukas Moura, Lukaš Leiva, Fernando, Ronaldinjo, Robinjo i Alešandre Pato.

Ali su samo 23 mesta na spisku.

Zvezda

Beta/AP Photo
Nema selekcije Brazila u kojoj je jedan igrač Zvezda, Pele je imao ozbiljne konkurente u Garinči, Didiju ili Vavi, Romario i Bebeto su bili tandem, 'Zuba' Ronaldo je blistao ali je na terenu bio i Ronaldinjo...

Ako jedan mora da se izdvoji, neka to bude Nejmar.

Posle sezone u kojoj je do naslovnih vesti češće dolazio istragom transfera iz Santosa u Barselonu i sa velikim katalonskim klubom nije osvojio nijedan trofej Nejmar se vratio u Brazil sa samo dve mogućnosti - da i na Svetskom prvenstvu, kao i na Kupu Konfederacija bude najbolji igrač u pobedi svog tima ili da bude razočaranje šampionata.

Ludo zaljubljeni u umeće fudbalera ali i prestrogi kada sude Brazilci se uzdaju u to da je Nejmar manje umoran od sezone od igrača koji su se duže zadržali u evropskim kupovima ali i da je 'gladan'.

Bio je prvak sveta za igrače do 17 godina, ima pominjani Kup Konfederacija i jedan Kup sa Santosom.

Nedovoljno za fudbalera koji se već sa 22 pominje u kojekakvim idealnim timovima. Ali, Nejmar je već odigrao 48 utakmica za seniore Selesaa, postigavši 31 gol. Nema sumnje da je spreman da bude predvodnik ekipe.

I, za slučaj da neko ne zna, napadač, centralni ili krilni, ali i rođeni plejmejker. Na bar tri mesta u 4-3-3 savršeno rešenje. Pele tvrdi da je bolji od Mesija, Ronaldinjo kaže da će biti najbolji svih vremena.

Budući heroji

Beta/AP Photo
Neka bude – Oskar. Nema sumnje da je mladi fudbaler Čelsija velika buduća zvezda svetskog fudbala. Da li baš buduća, s obzirom na to da je stariji od Nejmara iako su zajedno igrali za mlade timove Brazila.

Za kratko vreme postao je adut Čelsija, u sezoni za nama odigrao 33 utakmice u Premijerligi, sa ligom šampiona, Superkupom i engleskim Kupom, završio sa 47 nastupa, 11 golova i deset asistencija.

Čista ‘desetka’ i po stilu igre i po kvalitetu, momak za koga tvrde da je ‘isti Kaka’, nešto brži od njega i, naravno, perspektivniji.

Selektor

Beta/AP Photo
Luiz Felipe Skolari ili Veliki Fil je selector sa dovoljno iskustva dag a ništa na Svetskom prvesntvu ne bi smelo da iznenadi. U više mandata vodio je 14 timova i tri reprezentacije, Kuvajt, davno i kratko, Portugal do finala Evropskog prvenstva 2004. ali i na sledeća dva velika takmičenja 2006. i 2008.

Drugi put je na klupi Brazila, prvi put se u Japanu i Južnoj Koreji proveo sjajno, vratio kao pobednik, drugi put će pokušati da stigne do još jedne titule prvaka sveta i postane jedini čovek u istoriji igre koji je dva puta pobedio kao prvi trener i izjednači se sa Zagalom koji je 1970. bio prvi, 1994. pomoćni trener Brazila.

Znanja i iskustva ima puno, 17 klupskih trofeja i po jedno Svetsko prvenstvo i Kup Konfederacija, spreman je za novu titulu.

"Imam dovoljno samopouzdanja da kažem da će Brazil osvojiti Svetsko prvenstvo. Imamo neke od najboljih igrača sveta, taktički smo dobri, mislim da niko nije bolji od nas,” kaže Skolari.

Taktički ugao

Na papiru Brazil igra 4-2-3-1, u praksi igra 4-3-3 sa 4-2-4 momentima, izrazito ofanzivno.

Za trenera koji je igračku karijeru proveo u odbrani igra očekivano agresivno, a posebno je impresivan pritisak igrača sredine terena kada protivnik ima loptu. Više ‘davljenje’ nego agresivan pristup ali prilično efikasno.

Zid pred golom čine štoperi David Luiz i Tijago Silva kojima se često priključuje defanzivniji defanzivni vezni, Luiz Gustavo.

Oskar i Nejmar su kreatori igre, Hulk prava podrška Fredu, a izleti u napad brazilskih bekova oduvek dodatni adut svake generacije Selesaa.

Istorija

YOUTUBE SCREENSHOT
Nije lako pisati o istoriji reprezentacije koja je učestvovala na svim šampionatima, pet puta pobeđivala, dva puta osvajala druga mesta, jednom na svojoj Marakani, u finalu koje je, tvrde hroničari tog vremena, odnelo puno života jer su navijači vršili samoubistva, drugi put u Francuskoj 1998. godine.

Dva treća mesta iz 1938. i 1978. se smatraju neuspesima, četvro mesto iz 1974. takođe, a period od 1982. do 1990. godine je najmračniji u istoriji fudbala u Brazilu. Eliminacija u grupi druge faze, pa poraz u četvrtfinalu i onda u osmini finala deluju za takvu silu kao potpuni neuspesi.

Ni poslednje godine nisu bile sjajne, 2006. godine u Nemačkoj Francuska je eliminsala Brazil u četvrtfinalu, pre četiri godine u Južnoj Africi su Holanđani, uz pomoć Žulija Sezara, raspršili snove o šestoj tituli.

Na ovom šampionatu Brazilci će igrati jubilarnu, stotu utakmicu na svetskim prvenstvima.

Svetska prvenstva:
Učešća: svih 20 Mundijala
Najbolji rezultat: prvaci (5 puta), drugi (2 puta),
treći (2 puta), četvrti (jednom)
Ukupno: 97 67 15 15 210:88

Slavni dani

Beta/AP Photo
Svetsko prvenstvo u Švedskoj, 1958, finale
Solna, Rasunda Stadion, 29. jun
Brazil – Švedska 5:2 (2:1)
Vava 9, 32, Pele 55, 90, Zagalo 68 – Lidholm 4, Simonson 80

Te godine Brazil je igrao savršeno na Mundijalu. Mleo je sve pred sobom, a posebno u završnici, postigavši po pet golova u polufinalu i finalu. Rival u borbi za "boginju" bio je domaćin, koji nije imao rešenja za Vavu i Pelea. Po dva gola legendi ove igre, uz jedan Zagala, donela su Brazilu prvu titulu šampiona sveta. Tada je Brazil definitivno postao sinonim za fudbal.


Brazil: Gilmar – Đalma Santos, Nilton Santos, Zito – Belini, Orlando – Garinča, Didi, Vava, Pele, Zagalo
Švedska: Svenson – Bergmark, Aksbom, Berjeson – Gustavson, Parling – Hamrin, Gren, Simonson, Lidholm, Skoglund



Svetsko prvenstvo u Čileu, 1962, finale
Santijago, Estadio Nasional, 16. jun
Brazil – Čehoslovačka 3:1 (1:1)
Amarildo 17, Zito 69, Vava 78 – Masopust 15

Brazil je u Čileu dokazao da može da parira i u nefudbalskim uslovima igre. Na prvenstvu na kojem je fudbal napredovao fizički, Selesao je i bez svoje najveće zvezde Pelea bez problema stigao do titule i potvrdio dominaciju. Meču za titulu najavio je moguću senzaciju, jer je kapiten Čeha Jozef Masopust u 15. minutu zatresao mrežu Brazila. Međutim, vrlo brzo na scenu stupa "Beli Pele" i postiže gol iz skoro nemogućeg ugla. Česi su odolevali do poslednjih 20 minuta, kada ih je konačno slomio Zito. Nakon njega Vava je ušao u istoriju kao prvi strelac u dva finala Mundijal i Brazil je osvojio svoju drugu titulu.


Brazil: Gilmar – Đalma Santos, Nilton Santos, Zito – Mauro, Zozimo, Garinča, Didi – Vava, Amarildo, Zagalo
Čehoslovačka: Šrojf – Tihi, Novak, Masopust – Popluhar, Pluskal – Pospihal, Šerere, Kadraba, Kvašnjak, Jelinek



Svetsko prvenstvo u Meksiku, 1970, finale
Meksiko Siti, Stadion Acteka, 21. jun
Brazil – Italija 4:1 (1:1)
Pele 18, Žerson 66, Žairzinjo 71, Karlos Alberto 87 – Bonisenja 37

Četiri godine ranije Brazilci su razočarali svoj narod, kojem je u to teško doba pod vojnom diktaturom fudbal značio više nego uobičajeno. Prpedvođen Pelom, Žairzinjom, Žersonom, Tostaom i Karlos Albertom, Selekao je bio nezaustavljiv, ostvario je svih šest pobeda, a taj tim mnogi i danas smatraju najboljim u istoriji. U finalnom meču pred više od 100 hiljada gledalaca Brazil je bio superioran. Poveo je Brazil Peleovim golom glavom nakon Rivelinovog genijalnog centaršuta iz prve, ali su Italijani izjednačili preko Bonisenje posle greške odbrane Selekaa. U drugom poluvremenu dileme nije bilo – Žerson je levicom doneo prednost, Žairzinjo je na asistenciju Pelea pogodio za 3:1, a posle divne akcije u kojoj su osmorica igrača dotakla loptu kapiten Karlos Alberto stavio je tačku na veliki trijumf Brazila.


Brazil: Feliks – Karlos Alberto, Brito, Pjaca, Everaldo – Klodoaldo, Žerson, Žairzinjo, Tostao – Pele, Rivelino
Italija: Albertosi – Burgnič, Cera, Bertini (od 75. Juliano) – Rozato, Faketi, Domengini, de Sisti, Macola – Boninsenja (od 84. Rivera), Riva



Svetsko prvenstvo u Sjedinjenim Državama, 1994, finale
Los Anđeles, Roz Boul, 17. jul
Brazil – Italija 0:0, penalima 3:2

penali:
Franko Baresi / – Mario Santos /
Albertini 1:0 – Romario 1:1
Evani 2:1 – Branko 2:2
Massaro / – Dunga 2:3
Roberto Bađo –

Pred više od 94 hiljade gledalaca Brazil i Italija odigrali su prilično dosadno finale, ali dramatična penal serija nadoknadila je sve. Počelo je promašajima Marsija Santosa i Barezija, a zatim su pogodili Albertini, Romario, Branko i Evani. Masarov udarac odbranio je Tafarel, Branko je šutirao jako i precizno za 3:2, a onda je Roberto Bađo prebacio gol i doneo Brazilu četvrtu titulu prvaka sveta.

Brazil: Tafarel – Žorginjo (od 22. Kafu), Aldair, Marsio Santos, Branko – Mazinjo, Mauro Silva, Dunga, Zinjo (od 106. Viola) – Bebeto, Romario
Italija: Paljuka - Musi (od 34. Apoloni), Franko Barezi, Maldini, Benarivo – Berti, Dino Bađo (od 95. Evani), Albertini, Donadoni – Roberto Bađo, Masaro



Svetsko prvenstvo u Japanu i Južnoj Koreji, 2002, finale
Jokohama, Interancionalni stadion, 30. jun
Nemačka – Brazil 0:2 (0:0)
Ronaldo 67, 79

Prvi put u istoriji Svetskih prvenstava u finalu su rivali bili Brazil i Nemačka, iako su ove dve selekcije zajedno osvojile osam Mundijala. To se dogodilo u Jokohami, u finalu u kojem Nemci nisu imali šansu. Razočarani porazom iz Francuske četiri godine ranije, Brazilci su u Japan i Južnu Koreji stigli 'naoštreni' da dokažu da su i dalje bez premca. Lako su došli do finalnog meča u kojem je status fenomena definitivno potvrdio Ronaldo. Postigavši dva gola i postavši najbolji strelac u istoriji svetskih prvenstava sa ukupno 15 pogodaka.

Nemačka: Kan – Rramelov, Linke, Metcelder – Frings – Jeremis, Šnajder, Haman, Bode (od 84. Cige)– Nojvil, Kloze (od 74. Birof)
Brazil: Markos – Edmilson, Lusio, Roke Žunior – Kafu, Kleberson, Žilberto Silva, Rivaldo, Roberto Karlos – Ronaldinjo (od 85. Žuninjo Paulista), Ronaldo (od 90. Denilson)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: