Fortaleza

Fortaleza (u prevodu tvrđava) je glavni grad savezne države Sijara koja se nalazi na severoistoku Brazila i peti je po veličini u toj južnoameričkoj zemlji.

Izvor: B92

Petak, 30.05.2014.

23:50

Default images

Fortaleza je najpopularnija turistička destinacija Brazilaca.

Grad ima nekoliko hotela sa pet zvezdica i nekoliko sa četiri. Očekuju su novi rekordi kada je reč o broju turista i prihoda tokom 2014, ne samo zbog Svetskog prvenstva u fudbalu već i zbog domaćinstva izbora za Mis univerzuma.

U prilog atraktivnosti ove destinacije govore i plaže duge 25 kilometara (Irasema, Meirelep, Mukurioe i Praia do Futuro), a svaka od njih ima svoje osobenosti.

Otkrivena od strane Španca Visentea Pinsona, kolonizovali su je Portugalci, a neko vreme okupirali i Holanđani, Fortaleza je osnovana 13. aprila 1726. godine. Tokom 19. veka grad se razvio u urbani centar Sijare.

Razvojem industrije pamuka, sredinom pretprošlog veka, Fortaleza doživljava privredni i infrastrukturni procvat. Neke od najznačajnijih obrazovnih institucija izgrađene su u tom periodu, kao i gradska saobraćajna mreža i početak izgradnje železnice. Početkom 20. veka zabeležen je veliki priliv seoskog stanovništva, a prvih 100.000 stanovnika, Fortaleza je dostigla anektiranjem gradova Masežane i Parangabe.

Vremenski uslovi u Fortalezi su jedinstveni. Kiša obično pada tokom prvih šest meseci godine i tada je vlažnost vazduha veoma visoka. U drugoj polovini godine padavina gotovo da nema, najtoplije je u decembru sa prosečnom temperaturom 31 stepen celzijusa.

Osnovan: 13. april 1726.
Stanovnika: 2,55 miliona (3,6 miliona na širem gradskom području)
Nadmorska visina: 21m
Država: Sijara

Savezna država

Beta/AP Photo/Felipe Dana
Smeštena na severoistoku Brazila, na obali Atlantskog okeana, Sijara je osma savezna država po broju stanovnika i 17. po površini u Brazilu i jedna od najpopularnijih turističkih destinacija.

Doslovno, Sijara znači poj aratinge (vrste papagaja), a jedan od najvažnijih brazilskih pisaca Žozea de Alenkar kaže da sijara znači tirkizna ili zelena voda.

Iako ima planine i doline na kojima se uzgaja tropsko voće, Sijara je najpoznatija po skupoj obali dugoj 600 kilometara što je čini jednom od omiljenih turističkih destinacija. Jedna je od tri severoistočne brazilske države koje jedine na svetu proivode vosak od bilja koji raste samo u tom delu sveta.

Tradicionalno poljoprivredna zemlja, industrijski razvoj Sijare počinje šezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka tokom vojnog režima, i iz godine u godinu sve je veći. Po popisu iz 2008, u ovoj severnoistočnoj brazilskoj državi živi 8.472.000 ljudi, najveći broj je iz rasno mešovitih brakova (63,39%).

Fudbal u gradu

Beta/AP Photo/Felipe Dana
Fortalezu u fudbalu predstavljaju tri kluba – Sijara, Fortaleza i Ferovijario.

Sijara je klub sa najdužom tradicijom u severnom delu Brazila. Osnovan je u junu 1914. godine pod imenom Rio Franko i ove godine proslavlja stogodišnijicu svog postojanja. Sijara je istoimeni šampionat države osvojila 43 puta, a trenutno se takmiči u Seriji B.

Najvećeg rivala Sijara je dobila najvećeg rivala, a crvena, bela i plava boja krasile su dresove novoosnovanog kluba. Fortaleza se trenutno takmiči u Seriji C.

Dva najveća gradska rivala odigrala su 511 mečeva u prvenstvu države od kojih je Sijara dobila 174, a Fortaleza 156, dok je 176 puta rezultat bio nerešen.

Ferovijario osnovan je od strane skromnih radnika Odseka železničkog mrežnog saobraćaja 1933. godine. Feroviario na portugalskom jeziku znači upravo radnik železnice. Klub je tada predstavljao sportski izraz radničkih pokreta u Brazilu, ali je bio i simbol demokratizacije nacionalnog fudbala.

Sijara
Državne titule – 43

Fortaleza
Državne titule – 39

Ferovijario
Državne titule – 9 (1945, 1950, 1952, 1968, 1970, 1979, 1988, 1994, 1995)

Stadion

Beta/AP Photo/Felipe Dana
Arena Kastelao je sa kapacitetom od 58.704 mesta peti stadion po veličini u Brazilu i na 27. poziciji u svetu. Izgrađen je na incijativu guvernera države Seare Plasida Kastela po kojem je i dobio ime.

Otvoren je 11. novembra 1973, kada je odigrana utakmica između lokalnih klubova Seare i Fortalezea. Ranije je ovaj sportski objekat mogao da primi i do 70.000 gledalaca, međutim 1980. proširen je kapacitet, pa tako meč koji su te godine odigrale reprezentacije Brazila i Urugvaja drži rekord sa 118.000 gledalaca.

Godine 2002. prvi put je izgrađen krov i kapacitet je vraćen na 60.000 mesta, a od tada je ponov o renoviran. Razdaljina navijača od terena smanjena je sa 40 na deset metara, omogućena je cirkulacija vazduha i ugrađena je toplotna izolacija. Pristup je takođe unapređen, povećan je broj i autobuskih i metro stanica.

Arena Kastelao je bila domaćin Kupa Konfederacija 2013. godine tako da je obnova završena još 16. decembra 2012. godine, što je najranije od svih gradova domaćina Svetskog prevnstva.

Vlasnik ovog objekta je Vlada države Seare, a za kompletnu rekonstrukciju uloženo je 250 miliona dolara.

Arena Kastelao

Kapacitet: 58.704
Izgrađen: 11. novembar 1973.
Rekonstruisan: 2012.
Rekordna poseta: 118.496 (Brazil – Urugvaj, 27. avgust 1980)

Urugvaj – Kostarika, 14. jun
Brazil – Meksiko, 17. jun
Nemačka – Gana, 21. jun
Grčka – Obala Slonovače, 24. jun
osmina finala, 29. jun
četvrtfinale, 4. jul

Poznate ličnosti

Beta/AP Photo/Felipe Dana
Fortaleza je poznata kao rodni grad mnogih umetnika, kako pisaca, tako i kompozitora. Najpoznatiji među njima je pisac Gustavo Baroso, koji je radio i kao novinar, a povezuje se i sa političkim pokretom brazilskog integralizma. Danas u Fortalezi postoji muzej koji nosi njegovo ime.

Fortaleza je rodno mesto i nadbiskupa Eldere Kamara koji je bio nominovan za Nobelovu nagradu za mir 1973. godine. U ovom gradu je rođena i jedno vreme stvarala spisateljica Rakel de Kejroš, koja je postala prva žena član Brazilske literarne akademije.

Gustavo Baroso (1888-1957)
Eldere Kamara (1909-1999)
Rakel de Kejroš (1910-2004)
Šelda Bede (1973)
Mario Žardel (1973)
Rafael (1985)
Roni (1986)

Slavni fudbaleri

Fudbalski majstor rođen u Fortalezi jeste Mario Žardel. ‘Super Mario’ je karijeru počeo u klubu Vasko de Gama, ali je titulu legende dobio u Gremiju. Širu popularnost stekao je igranjem u Evropi, a nastupao je za Porto, Sporting i Galatasaraj. Žardel je u Portu bio saigrač sa Ljubinkom Drulovićem, sadašnjim vd selektorom reprezentacije Srbije. U periodu od 1998. do 2001. godine bio je najbolji strelac u Evropi, na 130 utakmica postigao je 125 golova. Mario Žardel je dvostruki osvojač ‘Zlatne kopačke’. Posedovao je neverovatne sposobnosti, imao je osećaj za gol, ali je za brazilsku reprezentaciju odigrao deset utakmica i postigao je samo jedan gol.

Trenutno najpoznatiji igrači rođeni u Fortalezi su braća Roni i Rafel, koji nastupaju u nemačkoj Bundesligi. Stariji od braće brani boje Borusije Mehengladbah, a Roni je prvotimac Herte.

Mario Žardel – deset utakmica, jedan gol (Brazil)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: