Nova vest
Fudbal

Petak, 30.05.2014.

17:17

Engleska - I dalje u drugom planu

Decenijama unazad Engleska skoro uvek važi za jednog od favorita za titulu, ali prošlo je 48 godina otkad je Albion jedini put bio vladar fudbalskog sveta.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Sada prednost može da bude što na Engleze niko ozbiljno ne računa, a iz drugog plana lakše se dolazi pod svetla najvažnije pozornice.

Englezi u postavi imaju veterane, ali i mladiće vrele krvi sa iskustvom igranja velikih utakmica. To može da bude dobitna kombinacija u odiseji Engleza koja će početi utakmicama sa Italijom, Urugvajem i Kostarikom.

Kako su došli do Brazila?

‘Gordi Albion’ je drugi put uzastopno otišao na Mundijal bez poraza u kvalifikacijama. Nisu bili ubedljivi kao pre četiri godine, kada su upisali devet trijumfa u deset mečeva, ali su sve vreme držali konce u svojim rukama. Počeli su sigurnom pobedom nad nejakom Moldavijom, da bi remiji sa Ukrajinom na Vembliju i Poljskom u Varšavi uneli malu dozu nervoze u tim Roja Hodžsona. U međuvremenu su upisali očekivane trijumfe nad San Marinom i Moldavijom, ali je nova podela bodova, ovoga puta sa Crnom Gorom u Podgorici, donela nove probleme. Ukrajinci su imali priliku da u samom finišu trke pošalju Engleze u baraž, ali nisu uspeli da savladaju Harta u Kijevu. Crnogorcima su sve vratili s kamatom u pretposlednjem kolu, da bi protiv Poljaka Vejn Runi i Stiven Džerard odveli tim u Brazil.

Evropa, učinak u grupi H:
Moldavija – Engleska 0:5
Englenska – Ukrajina 1:1
Englenska – San Marino 5:0
Poljska – Engleska 1:1
San Marino – Engleska 0:8
Crna Gora – Engleska 1:1
Engleska – Moldavija 4:0
Ukrajina – Engleska 0:0
Engleska – Poljska 2:0

Tabela:
1. Engleska 6 4 0 31:4 22
2. Ukrajina 6 3 1 28:4 21
3. Crna Gora 4 3 3 18:17 15
4. Poljska 3 4 3 18:12 13
5. Moldavija 3 2 5 12:17 11
6. San Marino 0 0 1 1:54 0

Lista strelaca:
1. Vejn Runi 7 golova
2. Frenk Lampard 4
3. Deni Velbek 4

Ključni igrači

Jeste fraza, ali tim Engleske na predstojećem Mundijalu biće pravi spoj mladosti i iskustva. Utisak je da Albion ima jak tim, koji će za nekoliko godina biti još jači, a činjenica da se na Engleze ne gleda kao favorite može da pogoduje poletnom Hodžsonovom timu. Kapiten Džerard, zajedno sa Lampardom i Runijem predvode iskusniji deo tima, a sa druge strane su mladići željni slave predvođeni Danijelom Staridžom, koji je dao 21 gol u Premijer ligi, ali i Džekom Vilšerom, čija bi sezona bila još bolja da nije pauzirao više od dva meseca zbog povrede.

Zvezda

Napadač Mančester Junajteda Vejn Runi daleko je najopasniji igrač u ekipi sa Ostrva. Znači ekipi u svakom segmentu igre, bio to šut, pas ili odbrana. Vremenom je u timu sa Old Traforda razvio mogućnost da igra na poziciji povučenog napadača, a njegove dijagonale pokazale su se kao krucijalne na nekim mečevima. Opasan je sa loptom, bez nje, a vrlo često zna da vrati energiju ekipi praćenjem protivničkih igrača čak do sopstvenog kaznenog prostora.

Budući heroji

Sastav za Mundijal uključuje mnogo igrača koji već sada mogu da zablistaju, ali od kojih se to tek očekuje u budućnosti. Rahim Sterling igra vrlo zrelo za svojih 19 godina, poseduje brzinu i sjajan dribling i bio je velika pretnja po krilu za sve premijerligaške odbrane. Ros Barkli, koji u decembru puni 21 godinu, očarao je sve igrama u dresu Evertona, a Džon Flanagan je sa 21 godinom odigrao 23 meča za Liverpul u Premijer ligi.



Luk Šo, 18- godišnjak iz Sautemptona, zameniće Ešlija Kola u nacionalnom timu, tu je i Džon Stons iz Evertona, a Džordan Henderson sa 23 godine već ima nekoliko sezona ozbiljnog fudbala iza sebe. I Okslejd-Čemeberlenu teko je 20 godina, Fil Džons je dve stariji, a Velbek tri. Uz malo sreće, Albion čekaju veliki rezultati u bližoj budućnosti, a možda već i u Brazilu.

Selektor

Trenersku karijeru Roj Hodžson počeo je davne 1976. godine u Halmstadu, a u Švedskoj je proveo pet godina. Vodio je reprezentacije Švajcarske i Finske, bio trener Intera, Udinezea, Blekburna, Fulama, VBA, Liverpula... Na klupu Albiona došao je u maju 2012. godine kao naslednik Fabija Kapela – na Evropskom prvenstvu Engelska je u četvrtfinalu ispala na penale od Italije, a na SP je prošla sa prvog mesta u grupi. Hodžson je tokom karijere u svojim timovima uglavnom insistirao na odbrambenoj taktici, tako je igrao i na Evru 2012, ali čini se da je od tada napravio promene u pravcu ofanzivnijeg fudbala. Videćemo kako će to izgledati u Brazilu.

Taktički ugao

O stilu igre Engleza ne treba previše trošiti reči jer se on nije preterano menjao u novijoj fudbalskoj istoriji. Sva je prilika da Hodžson ni ovoga puta neće odustati od formacije sa samo jednim špicem i pet igrača na sredini, iako ima nekoliko fantastičnih napadača, ali postoji mogućnost i da Vejna Runija gledamo više u vezi. Odbrana je najčešće ta koja započinje akcije i kombinovanjem sa veznim redom pokušava da stvori višak za krila. A tu je i prepoznatljiva skok igra, pogotovo opasna posle prekida.

Istorija

Prema najvećem broju predanja, upravo je u ovoj zemlji nastao fudbal. Neki sa time nisu saglasni, pa kažu da je nastao u Brazilu, dok treći prenose kako je preteča fudbala nastala još pre četiri milenijuma u Kini.

Zvanični stadion ove reprezentacije je Vembli, ili kako ga sada nazivaju, Novi Vembli u Londonu. Englezi su jedna od dve najstarije fudbalske reprezentacije na svetu, pored njihovih suseda Škotske. Prvi meč koji su ove ekipe odigrale održan je 5. marta 1870. u Škotskoj.

U FIFA su ušli 1906. a pre toga su se takmičili samo sa ostalim britanskim nacijama. Na prvi Mundijal plasirali su se 1950. godine u Brazilu, ali su ispali još u grupnoj fazi takmičenja.

Čovek sa najviše nastupa za Albion je Piter Šilton (125), dok je najbolji strelac ser Bori Čarlton sa 49 postignutih golova.

Englezi nikada nisu osvajali evropska prvenstva, a najveći uspesi su im dva polufinala. Ipak, osvojili su jedno Svetsko prvenstvo, kada su kod kuće na kontroverzan način došli do titule 1966. godine.

Ali u sportu se sve se vraća, pa su tako i oni na sporan način ispali u četvrtfinalu Mundijala 1986. u Meksiku od Argentine Maradoninim pogotkom rukom.

Slavni dani

Četvrtfinale SP 1966.
Engleska – Argentina 1:0
London, 23. jul

U četvrtfinalu savladali su Argentince rezultatom 1:0. Pobednički gol dao je Hurst u 78. minutu.



Polufinale SP 1966.
Engleska – Portugal 2:1
London, 26. jul

Polufinale bilo je znatno zanimljivije, a protivnik je bio Euzebiov Portugal. Bobi Čarlton je se prvi upisao u listu strelaca u 30. minutu, da bi isti čovek 50 minuta kasnije povisio na 2:0. Poraz Portugalaca ublažio je legendarni Euzebio iz penala u 82. minutu.



Finale SP 1966.
Engleska – Zapadna Nemačka 4:2 (produžeci)
London, 30. jul

Finale je bilo daleko najuzbudljiviji meč. Poveli su Nemci pogotkom Halera u 12. minutu, da bi Hurst izjednačio u 18. Onda je Piters u 78. doneo prednost svom timu, da bi produžetke Nemcima obezbedio Veber samo minut pre kraja regulranog toka. Tada sledi drama; Hurst u 101. minutu hvata poluvolej sa peterca, lopta pogađa prečku, odbija se od liniju i izlazi iz gola, a sudija Gotfrid Dist piznaje nepostojeći pogodak. Do kraja je Hurst uspeo da upotpuni svoje veče postizanjem het-trika, i na taj način je doneo titulu svojoj zemlji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve