Nova vest
Fudbal

Nedelja, 16.03.2014.

12:00

Beda Brazila: Grad Boga na koji je i Bog zaboravio

Surovo, sirovo. Dve reči koje najtačnije opisuju film koji će u vama izazvati kovitlac različitih emocija, film o ljudskim sudbinama koje se na različit način bore da opstanu u okrutnom okruženju koje nisu birali i nisu mogli da biraju. Uhvatiće vas jeza, zastaće vam knedla u grlu, osetićete sažaljenje, ali i ljutnju i bes. Nijedna slika, nijedan prizor nije romantizovan, a i kako da bude – govorimo o Gradu Boga (Cidade de Deus).

Izvor: Saša Ozmo

Autor:Saša Ozmo

Default images

Sve je počelo 1960. godine kada su vlasti brazilske države Guanabara došli na “genijalnu“ zamisao da izmeste favele Rio de Žaneira iz centra grada u predgrađe.

Tako je i nastao Grad Boga, siromašni, presiromašni deo Rija na oko 20 km od centra, u kojem je kriminal našao idealan prostor za bujanje – naselje u kojem jedini zakon koji važi jeste zakon geta i u koji policija zalazi jedino kada baš mora.

Najupečatljiviji lik jeste Ze Mali (Zé Pequeno). Otužni prozivod svog zavičaja, psihopata koji je od najranijeg detinjstva željan krvi. Potpuno neuračnljiv, sadista koji ubija iz zabave, postaje najmoćniji čovek u getu, ali brzo i skončava, izrešetan.

Scena kada Ze sa sedam-osam godina uz širok osmeh ubija redom bespomoćne ljude ostaviće vas zatečene, a dah će vam zastati i kada Ze natera jednog dečaka da bira koje će od dva deteta ubiti.

Jedan od razloga zašto je Ze tako uverljiv kao karakter jeste izvanredna gluma Leandra Firmina, čoveka koji je i sâm odrastao u Gradu Boga. On nije ni želeo da postane glumac, na audiciju je isprva otišao samo kako bi drugu pravio društvo.

“Toliko sam se plašio Leandra Firmina. Nekako su me naterali da ga se plašim kako bih mogao da plačem tada“, rekao je jedan od dečaka iz možda najpotresnije scene u celom filmu.



Firmino je nastavio da se bavi glumom, ali to nije promenilo suštinu njegovog bića.

“Osećam li se kao slavna ličnost? Ne. Mislim da je to smešno, da je to smešna reč. Umetnost znači približavanje ljudima, slava udaljavanje od njih. Odrastao sam u Gradu Boga, dopada mi se ovde“, kaže Firmino.

Nije prisustvovao ni kada je naselje posetio predesdnik SAD Barak Obama.

“Nisam otišao. Imao sam druge obaveze, a i to je svakako bila politička stvar“.

Jedini momenat kada Firminov Ze iole podseti na ljudsko biće jeste kada nehotice bude ubijen Beni, njegov najbolji prijatelj još od klinačkih dana. Iako kriminalac i Zeov partner, Beni je dopadljiviji, ume se ljudima i nije nasilan.

Priču o Gradu Boga priča nam dobrodušni Raketa (Buscapé), koji svojom ljubavlju prema fotografiji nastoji da pobegne iz beznađa geta. Iako je svaki izlazak na ulicu rizik, Raketina priča ima srećan kraj.

Ulogu Rakete tumači Alešandre Rodriges, koji takođe potiče iz Grada Boga i u stvarnom životu, a prethodno nije imao nikakvog glumačkog iskustva.

Zapravo, kako bi film bio što je moguće autentičniji, reditelj Fernando Meireleš insistirao je da u filmu glume oni koji nikada ranije nisu ili barem manje poznati glumci.

Zato su pojedine scene u film upale neplanirano. Npr, u scenariju ne postoji deo kada Raketa objašnjava novinarki Marini da se nikada nije okupao toplom vodom. To se dogodilo u pauzi, kada je Rodriges govorio glumici koja tumači novinarku o svom stvarnom životu.

Takođe, deo u kojem se banda moli pre ’bitke’ ne nalazi se u scenariju. Tokom snimanja jedan dečak, koji je bio u pravoj bandi, pitao je reditelja hoće li se grupa pomoliti kao i uvek pre važne borbe sa neprijateljem. Meireleš mu je odgovorio rekavši da povede molitvu.

Muzičar Seu Žorž, koji u filmu tumači ulogu Nokaut Neda, takođe iza sebe ima tešku prošlosot odrastanja u faveli, a tri godine proveo je bez krova nad glavom. Žorž je u svom životu iskusio isti bol kao Nokaut Ned, samo je reakcija bila različita. Žoržov brat poginuo je u 16. godini u obračunu bandi.

“Razlika između mene i Nokaut Neda jeste u našem izboru. On je odabrao osvetu. Ja sam odabrao da pobegnem od tog života“, kazao je Žorž.

Nisu svi junaci filma imali jednako srećnu sudbinu – neki su se zaglibili u talogu kriminala, a nekima se ne može ni ući u trag.

Jedna od strahotnijih pojava u filmu jeste banda dece naziva Kratki (Caixa Baixa gang) među kojima najstariji imaju 11-12, a najmlađi i šest-sedam godina. Oni i ne znaju ni za šta drugo osim za pljačke i ubistva, bili su prepušteni sebi i na to im se sveo život. Ta dečačka banda prerasla je u Crvenu Komandu (Comando Vermelho), jedan od najsurovijih gangova u Riju.

Snimanje filma 2002. godine odigravalo se u jednom od susednih naselja, pošto je Grad Boga bio i suviše opasan za tako nešto.

Danas je situacija za nijansu bolja nego tada – Grad Boga je 2009. postao druga favela u Riju u kojoj je povećano policijsko prisustvo u skladu sa vladinim programom da se poboljša sigurnost u siromašnim naseljima. Stopa ubistava znatno je opala, ali Grad Boga i danas je sve samo ne bezbedan i miroljubiv kraj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d